r
Nosalty Logó

Házi meggyes rétes

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Nosalty
Házi meggyes rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához (4 rúd)

A töltelékhez (1 rúd)

Összesen 340 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához (4 rúd)

A töltelékhez (1 rúd)

Összesen 2713 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához (4 rúd)

A töltelékhez (1 rúd)

Összesen 187 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    533.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    357 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.7 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    433 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 340 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    63.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4264.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    186 mg
  • Kálcium
    308 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    720 mg
  • Nátrium
    2855 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    589.7 g
  • Cukor
    185 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    688.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    365 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    196 micro
  • Kolin:
    225 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3465 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    716 micro
Összesen 2713 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    293.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    197 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    239 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 187 Kcal

Hozzávalók

A tésztához (4 rúd)

A töltelékhez (1 rúd)

Elkészítés

A tésztához (4 rúd)

  1. A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és hozzákeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb akkor kevesebbet.
  2. Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor, fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Négyfelé vágjuk, kevés olajjal kikent kis tálkákba tesszük a gombócokat, és a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig folpackkal letakarva, langyos helyen pihentetjük.
  3. A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.
  4. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtöltjük, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral. A töltelék változó lehet. Ez alkalommal meggyes töltelékkel töltjük.
  5. A meggy levét gyengéden kinyomkodjuk, de arra vigyázzuk, hogy ne fosszuk meg teljesen tőle. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát, vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, akkor azt az edény alján hagyjuk. Az a jó töltelék (legyen az bármilyen ízesítésű) amelyik egy kissé "tocsogós", tehát van nedvességtartalma. Ezt pontosan nem is lehet leírni, inkább tapasztalni kell. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben, vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet adunk a mákhoz, mandulához stb.
  6. Miután a tölteléket kis kupacokban elterítjük a tészta teljes felületén, az abrosz segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, majd szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  7. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük. A töltelékeknél arra kell figyelni, hogy ha lédúsabb a töltelék, tegyünk egy kevés búzadarát vagy finom morzsát a tésztára, vagy magába a töltelékbe, hogy ne áztassa el a tésztánkat.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 57
  • 7 napos nézettség: 641
  • Össznézettség: 308610
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 02.

Ajánló

Sokféle variációt kitalálhatunk, friss illetve aszalt gyümölcsökkel, túróval, mákkal, dióval, mogyoróval, és természetesen sós töltelékkel is készíthetjük, húsos, halas, zöldséges, zöldfűszeres ragukkal.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez a recept, amit a rétestésztához használok, elméletileg 4 rúd rétes készítéséhez elegendő. Azért írom, hogy elméletileg, mert nem biztos, hogy mindenki egyformán, szinte hártyavékonyra tudja húzni. Én például, mikor rászántam magam a rétestészta projektre, nem viccelek, egy hétig minden nap rétest készítettem. Igaz, már majdnem ott tartottam, hogy hagyom a csudába az egészet, de mivel tudom, hogy a párom is, és a kicsi fiam is oda van a rétesért, erőt vettem magamon, és addig gyakoroltam, amíg szinte tökéletesre sikeredett. És most már azt is tudom, hogy nyugodtan be lehet tenni a hűtőbe a tésztát, és másnap ugyanúgy ki lehet húzni és megtölteni, csak fel kell langyosítani egy kicsit. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a kis tálkát amiben a tészta volt, beletettem egy nagyobb tál meleg vízbe. Tudom, az a legkönnyebb, hogy az ember elmegy a boltba és megveszi a készen kapható rétestésztát és nem nyűglődik vele otthon, pikk-pakk megtölti és megsüti. Igen ám, de ha valaki állandóan azt hallja otthon, hogy a házi rétes az az igazi, annak nincs párja, hogy a bolti rétestésztából készített, az csak a rétes kicsúfolása, akkor elgondolkodom azon, hogy anyáink, nagyanyáink, milyen természetességgel készítették otthon a rétest, mindenféle bolti vacak nélkül. Ha ők meg tudták csinálni, akkor én miért ne tudnám. És már csak azért is megéri vesződni vele, mert az elismerés biztos nem marad el. Ha egyszer ráérzünk a technikájára, onnantól kezdve már gyerekjáték. Az biztos, hogy eleinte sok türelem és kitartás kell hozzá.  Még több finomságért látogasd meg oldalam.

Hozzászólások (5)

Petruska

Hmmm... Barátn?immel mi is csináltunk a múltkor rétes partit! :) Els?re egyedül nem akartam nekiállni. A receptünk szinte ugyan ez volt. El?ször próbálkoztunk rétes húzással, de isteni lett! :) Igen, kell egy kicsit tapasztalni, de ez más ételek készítésénél is így van! Jó, hogy feltetted a receptet, mert nagyon jól leírtad a munka folyamatokat és a tapasztalataidat! (így nekem már nem kell, csak elmenteni a tiedet! :) )

Törölt felhasználó

Kedves Ladybird216! Nagyon örülök, hogy tetszik a recept. Azért próbáltam, leírni részletesen a tapasztalataimat, hogy másnak is segítségére legyen, ha neki áll és megpróbálkozik elkészíteni a házi húzott rétest. Üdvözlettel, Veruss

szulekagi

Kedves Veruss, azt szeretném kérdezni, hogy a réteslisztet lehet e helyettesíteni sima (vagy más fajta) liszttel, mert ebben az országban, ahol én lakom, nem lehet a boltban azt a fajta réteslisztet venni, amit mi otthon használunk. Viszont már hiányoznak az otthoni ízek, a család meg reklamálja a rétest, köszi

Törölt felhasználó

Kedves Ági! Elnézést, hogy csak most válaszolok. A rétes tésztájához szerintem, nyugodtan használhatsz sima lisztet. Valószín?, hogy a vízzel kell óvatosan bánni, mivel a sima liszt több folyadékot vesz fel, mint a rétesliszt, de ha apránként adagolod gyúrás közben a vizet, akkor nem lehet gond. Én készítettem már BL 80-as kenyérlisztb?l is, úgy is jó lett. Remélem, tudtam segíteni. Üdv, Veruss

Csukamama

Kedves Veruss! Nagyon örülök, hogy feltetted ezt a receptet. Én már 61 éves vagyok, de még nem mertem neki állni. Halvány emlékeim vannak, mikor az Anyukám az asztalt körül ment és tekerte a kezére a szélét. Sajnos akkor még nagyon kicsi volta. Aztán sokáig nem készített mert, hogy nagyon rossz a liszt és nem lehet, mert mindig elszakadt. Egy id? után újra készített, lehet rájött ? is a két liszt keverésére, de akkor már dolgoztam és azért nem tudtam t?le megtanulni. Most biztos meg fogom próbálni. Olyan jól leírtad a menetét. Üdvözlettel: Angéla

adruusk

Kedves Veruss! Köszönöm a receptet, tökéletesek az arányok, és nagyon nagyon finom, emellett nagyon jól leírtad, hogy mit, és hogyan! Köszönet az egész család nevében még egyszer, ezért a klassz rétes receptért. Életem els? rétese, de nem kellett csalódnom!!

Törölt felhasználó

Kedves Adruusk! Örülök, hogy jól sikerült a recept alapján az elkészítése és hab a tortán, hogy még ízlett is! :) nagyon jó ilyen véleményt olvasni, mert így tudom, hogy másnak is ízlik :) http://szilvasgombockonyhaja.hu/meggyes-retes

laskovicsanita

Szia! Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a rétesreceptre tökéletes a tészta nagyon finom lett :) Meggyes és túróst csináltam nyami :)

Hozzávalók

A tésztához (4 rúd)

A töltelékhez (1 rúd)

Címlapról ajánljuk

További cikkek