Tésztaételek tavaszra

A tavasz legszuperebb tésztakajáihoz adunk ihletet és ötletet! Ha szeretted volna egyszer kipróbálni a tésztakészítést is, akkor tarts velünk, a cikkből minden kiderül!

Nagyon itt volt már az ideje, hogy a fránya tavasz hallasson magáról és ne csak fényképekről idézzük fel, milyen is az, amikor rügyeznek a fák. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én ilyenkor valósággal rávetem magam a friss, könnyű, nyers zöldségekkel készült ételekre: a medvehagymát ipari mennyiségben fogyasztom, de a saláták, spenót, retekfélék, újhagyma, spárga sem ússzák meg a betakarítást. Nagy gondot okoz viszont, hogy nem szeretném agyonfőzni ezeket az első, nap érlelte terméseket, hanem minél kevesebb hőkezeléssel fogyaszthatóvá tenni. A saláták már unalmasak, ezért ilyenkor új tésztaételeket találok ki, mert ezer és ezer variációja létezik az így készülő, zsenge fogásoknak.

Tavaszidéző vacsorák >>

Azt hinnéd, a házilag gyúrt tészta nagy meló és semmi kedved a konyhában roskadozni órákon át? Szerencsére erre nem is lesz szükség! Egyszerre készíts több adag nyers tésztát, amit aztán lefagyaszthatsz, hogy később bármikor előkaphasd, ha éppen pastára fáj a fogad! Nem is kell más, mint fél kiló liszt, amit szitálj át, mielőtt felhasználnád és ehhez adagolj fokozatosan öt tanyasi vagy bio tojást. Most jöhet a karmunka: az izomláz esete simán fennáll, egészen addig kell gyúrni, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz a tésztagombóc. Ki is száríthatod, felhasználhatod azonnal, frissen vagy mehet egy része a fagyasztóba. Ez a tészta lasagnéhoz is kitűnő, amiből spenótos, fetás biztosan készül majd (valódi fetát nagyobb keleti fűszerboltokban kaphatunk), de lucullus paradicsomkonzervből és friss bazsalikommal hosszan főzve is készülhet a mártás. A tejszín az egyik legjobb barátod lehet, ha a friss zöldségeket megőriznéd eredeti állapotukban: gomba, petrezselyem, medvehagyma, újhagyma, mind elviselik maguk mellett a zsíros tejterméket a tésztán.

Hozd előre a nyarat! >>

Az én kedvencem egyébként a taglietelle. Nem mondom, hogy sikerül tökéletesen reprodukálnom az eredetit, de nagyon igyekszem. A tésztát nagyon vékony, egy milliméteres vastagságúra kell nyújtani, úgy lesz igazán finom. S ha a zöldségeket roppanósra szeretnénk hagyni, blansírozzuk meg őket a tésztával való házasításuk előtt: négy-öt percre pottyantsuk őket forró, lobogó, sós vízbe, majd szűrőlapát segítségével helyezzük át jeges vízbe. Ha akarjuk, hús is mehet az ételünkbe: csirke-, pulyka vagy legjobb esetben kacsamell passzolnak hozzájuk leginkább, zsíros falatokkal ne nagyon próbálkozzunk, kivéve, ha kifejezetten olyan ételt készítünk, pl: spaghetti puttanesca. Nem kell félni a tésztától, hálás alapanyag, főleg, ha az ízlésünknek megfelelően készítjük, a jó idő beköszöntével nem is kell más ebédre vagy vacsorára (na jó, egy pohár bor azért még biztosan belefér).

További tésztaételek között itt válogathatsz >>

A Dobd össze! rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!