Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pesto alla Genovese tagliatelle-vel

Pesto alla Genovese tagliatelle-vel
Pesto alla Genovese tagliatelle-vel
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Két percig süt a nap, és már nyarat generálnék. A piac ma reggel tele volt illatos, dús fűszernövényekkel, nem állhattam meg, hogy ne szerezzek párat. A bazsalikom levelek olyan zöldek és harsogóak voltak, hogy mikor megtaláltam a szekrényben a karácsonyi ajándékgyártásból megmaradt fenyőmagot, mindjárt tudtam, mit eszek ma ebédre! :)

A pesto amúgy az a cucc, amire nem lehet rákenni, hogy azért veszem a boltban, mert úgy gyorsabb. Amíg a tésztavíz felforr, még mozsárban is elkészülünk vele, de aprítóval még ez a 10 perc is kettőre redukálható. Arról nem beszélve, hogy aki egyszer az életben készített már pestót otthon, az többet nem megy érte a boltba.

A pestót egy dologgal lehet elrontani: ha nem a megfeleő minőségű alapanyagokat veszünk hozzá. Kell neki az igazi parmezán, és a mandulaízű, sűrű, sötét extra szűz olívaolaj. Igaz, hogy nem olcsó mulatság egyik se - a fenyőmagról már nem is beszélve - de ebből a mennyiségből kb. 2 dl lesz, az íze pedig olyan intenzív, hogy elég belőle egy evőkanál.

Fontos: ha marad, jól záródó üvebgen, olívaolajjal meglocsolva tegyük a hűtőbe!

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Könnyű száraz fehérbor.Nálam most Nyakas Irsai.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát al dentére főzzük.
  2. Közben a bazsalikomleveleket megmossuk, megszárítju, és mozsárvan krémesre "törjük".
  3. Hozzáadjuk a fenyőmagot, amit előtte száraz serpenyőben aranybarnára pirítottunk, és azt is összezúzzuk.
  4. Hozzáadjuk a vékonyra vágott fokhagymagerezdeket, és a reszelt parmezánt, sózzuk, őrölünk rá borsot, és még egyszer nekiesünk a mozsárral.
  5. Ha a tészta kész, leszűrjük.
  6. A pestóra szedjünk, adunk hozzá pár kanállal a fövővízből, összekeverjük, és parmezánforgácsokkal megszórva azonnal tálaljuk.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 39 806
elküldve: 8
receptkönyvben: 637
elkészítve: 15/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

genovai pesto, bazsalokomos pesto

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Veres Ibi
Veres Ibi Thu, 2014-07-03 18:40

Kipróbáltam a mandulás változatot és nagyon finom volt vele! Köszönöm a receptet!

nono10
nono10 Sat, 2013-08-24 12:40

Szia!
Te pontosan milyen olivaolajat használsz hozzá?
Köszönöm

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2013-08-24 17:00

Kedves Nono,
Amíg otthon éltem, Guszti olívaolaját vettem:
http://igazioliva.hu/
Olyan árban van, mint a Bertolli és Monini, csak éppen klasszisokkal sokkal jobb. Gusztinak van Pomázon egy kis háza, ahol olívabemutetókat tart, ott megkóstolhatod, melyik a kedvenced, de ha jól tudom, talán már Pesten is van boltjuk, és vidékre is szállítanak ki. Ő hoz be vagy húsz fajtát Spanyolországból, és ha egyszer elmész hozzá, soha többé nem mész a boltba olívaolajért! :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

katalinka3
katalinka3 Sat, 2013-08-03 14:47

Katalinka3.
Az egyik kereskedelmi láncnál vettem kb. három hete egy cserepes bazsalikomot, még ráadásul árkedvezménnyel. Olyan szép nagyra megnőtt, széltébe, hosszába is, hogy most elkészítem belő-
le a fínom pestót. A délelőtti napot kapja a szoba erkély peremén. Igen csak jól érzi magát.
Még annyit, hogy van olyan ismerősöm, aki a fenyőmag helyett, mandulával ízesíti. Meg kóstoltam,
nem is olyan rossz.
Ötlet.
Üdv.: Katalinka3.

773
bazsalikom 75 g
fokhagyma 2 gerezd
fenyőmag 1 ek
parmezán sajt 4 dkg
olívaolaj 0.5 dl
fekete bors 0 ízlés szerint
tagliatelle 25 dkg