Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kapros túróval töltött durum tortellini

Kapros túróval töltött durum tortellini
Kapros túróval töltött durum tortellini
45 perc / előkészület: 40 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első házi tortellinim. :) Idejét sem tudom, hogy mikor ettem ilyesmit utoljára. Azt hiszem még Olaszországban, egy családi nyaralás alkalmával. Hűűű... de rég volt. Még kislány voltam. Tegnap, ahogy a durum tagliatellét csináltam, eszembe jutott, hogy ma valamiféle töltött tésztát is kellene készíteni. A héten vettem túrót, mert azt terveztem, hogy egyik nap csusza lesz a vacsora. De amint megláttam, hogy ott csücsül a hűtőben, tudtam, hogy ez lesz a töltelék jó kaprosan. Párom máshogy nem is eszi meg a kaprot, csak így, sós túrós töltelékben. :) Szóval gondoltam meglepem. Négy adagban nyújtottam, vágtam, töltöttem és formáztam a tésztát... hát eltartott egy darabig, de nagyon megérte a szöszmötölés. Jó meglepetés lett. Én most csak a felét főztem ki, a másik adag ment szépen a fagyasztóba. Legalább az is tesztelve lesz. :)

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tejszínes mártáshoz

A fokhagymás vajhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, egy kevés vizet, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát. A vizet csak apránként adjuk hozzá, mert lehet, hogy nem veszi fel majd a teljes mennyiséget.
  2. Ha már összeállt a tészta, deszkára kitesszük és ott gyúrjuk tovább. Nagyjából 5 perc alatt szépen kidolgozzuk a tésztát. Jó masszív, rugalmas tésztát kell kapnunk.
  3. Műanyag zacskóba téve legalább egy órát pihentetjük.
  4. Míg a tészta pihen, a kaprot finomra vágjuk és a túróval, tejföllel jól kikeverjük. Sóval ízesítjük.
  5. Pihentetés után a tésztát kisebb adagokban (a többi a zacskóban marad, hogy ne száradjon), alaposan lisztezett deszkán a lehető legvékonyabbra és nagyjából négyszögletesre nyújtjuk.
  6. Ezután kb. 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk.
  7. Minden kis négyzet közepébe egy kevés tölteléket helyezünk, majd következik a formázás.
  8. Félbe hajtjuk a kis tésztanégyzetet úgy, hogy először két szemben lévő sarkát összenyomjuk (mintha szalvétát hajtogatnánk). Így kapunk egy háromszöget. Ezután a háromszög csúcsától lefelé haladva szépen összedolgozzuk a széleken a két réteg tésztát. Vigyázzunk, hogy a töltelék ne nyomódjon ki.
  9. Mikor a két széle kész van, a háromszög két oldalsó csúcsát összefogjuk, jól összedolgozzuk, így kis batyut formázunk a tésztából.
  10. Egy kis lábasban elkeverjük a főzőtejszínt a tejföllel és sóval, közepes lángon összeforraljuk.
  11. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, a két gerezd fokhagymát félbevágjuk, majd vágott felükkel a vajba tesszük és 2-3 percig együtt hevítjük, hogy a vaj átvegye a fokhagyma ízét. Ezután a gerezdeket kivesszük.
  12. A tortellinit kisebb adagokban forró, lobogó sós vízbe dobjuk, és 3 perc alatt készre főzzük; ezalatt szépen megnőnek és feljönnek a víz tetejére.
  13. Eközben a fokhagymás vajon megpirítjuk a kockákra vágott tarját, majd kis tálra kitesszük.
  14. A kész tortellinit szedőkanállal egy szűrőbe tesszük, hogy lecsepegjen, majd a forró fokhagymás vajon átforgatjuk (vigyázzunk a vajra, nehogy megégjen).
  15. Forrón tányérokra szedjük, meglocsoljuk a tejszínes mártással, megszórjuk a pirított tarjával és tálaljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 014
elküldve: 1
receptkönyvben: 251
elkészítve: 11/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

durum tortellini kapros túróval, sós túrós tortellini, tortellini durum tésztából, kapros túrós tortellini tejszínes mártással

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-02-08 07:09

Ági, ezek gyönyörűek. Nem ígérem, hogy ilyen szépek lesznek a enyémek, de hogy kipróbálom az biztos. Puszi:Piroska

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-02-08 09:01

Szia Piroska! Köszönöm szépen! Remélem ízleni fog nektek és biztos vagyok benne, hogy szépek lesznek! Aki ilyen ételeket tud alkotni, mint te, annak egy kis tortellini meg se kottyan! Puszillak: Ági :)

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-08 07:01

Hu de nagyon megennem most ezeket ott a kepen! Ahogy megláttam a tészta csucskot, meg a durum szót olvastam, tudtam, hogy Te lehetsz az alkotojuk!! Nagyon gusztak, Agi :)
Megyek tovabb, mert még nem talaltam meg a kiflijeidet...
Olvasd el, mit irtam a vadkovasz oldalon utoljára; kenyersutessel kapcsolatos....
Megint egy hétvége, csapkodhatod a " lisztes szarnyaidat " ;) puszi, T :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-02-08 08:58

Aranyos vagy, köszönöm! Szívesen küldenék kóstolót, de sajnos felfaltuk. ;) Igen, igen! Megint hétvége jön! Megyek is és tanulmányozom a további tanácsokat. Pusszantalak: Ági :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-02-08 04:57

Szia Agica! Hat ezek a tortellinik tokeletesek! Kepzeld el meg mielott meglattam volna az uj recik oldalon, en is bekuldtem ma egyet. Majd par nap mulva mejelenik. Erdekes, hogy en is pont most gondoltam ra hogy fozok. Puszi, Veronika:))

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-02-08 06:57

No de kérem... Az a palacsinta nagyon is klassz! Ahol vannak csemeték, tutira imádni fogják! :D Nem beszélve az anyukákról, akiknek irtó nagy segítség, hogy pár pillanat alatt finom desszertet tudnak varázsolni. :)
...és köszönöm a dicséretet! Puszi: Ági

628
durumliszt 40 dkg
víz 2 dl
1 csipet
tehéntúró 25 dkg
kapor 1 csokor
tejföl 1 ek
0 ízlés szerint
főzőtejszín 1.5 dl
tejföl 2 ek
1 csipet
vaj 3 ek
fokhagyma 2 gerezd
füstölt-főtt tarja 5 dkg