Ételek, amelyek kikapcsolják a stresszhormonjaidat

Egy világjárvány kellős közepén kifejezetten fontos, hogy figyeljünk a stresszkezelésre. Bár az étkezéssel egyedül nem lehet megoldani, hogy csökkentsük a stressz-szintünket (még impulzív evéssel sem), de a megfelelő ételek hozzájárulhatnak, hogy könnyebben küzdjünk meg vele.

A stressz hosszú távon nagyon rosszat tesz a testnek, ezért szerencse, hogy vannak olyan mikrotápanyagok, amelyek segítenek a kortizol nevű stresszhormon munkájának ellensúlyozásában. Ha kifejezetten stresszes időszakon mész keresztül, figyelj oda arra, hogy fogyassz sokat C-vitamintartalmú élelmiszerekből, ez a vitamin ugyanis segíthet visszaszorítani a kortizol kiválasztódását a testben. Ez az alábbi hat zöldség és gyümölcs sokat segít abban, hogy megfelelően küzdj meg a stresszhelyzetekkel, és megelőzd, hogy hosszú távú hatásai legyenek a stressznek a szervezetedben.

Cseresznye

Édes, nagyon finom, és mintegy 81 százalékban vízből áll – a cseresznye a legjobb koranyári nassolnivaló lehet. Egy csészényi cseresznye fedezi a napi C-vitaminszükségleted negyedét, úgyhogy még az is elmondható róla, hogy nagyon hasznos stresszkezelés szempontjából. A gyümölcsben ráadásul melatonin is található, ami azt jelenti, hogy segíti a nyugodt, megfelelő minőségű alvást.

Spárga

Ez a zöldség az egyik legfontosabb forrása a triptofán nevű aminosavnak, ami viszont a szerotonintermelést serkenti. A szerotonin egy boldogsághormon, ami ellensúlyozhatja a stresszt. A spárgában ezen kívül rengeteg folsav van, ami egyes kutatások szerint csökkentheti a depressziós tüneteket.

Áfonya

Az áfonyáról régóta azt tartják, hogy a hastájéki zsír legnagyobb ellensége azzal, hogy hatékonyan küzd a kortizoltermelés ellen. Ezen kívül azt mondják róla, hogy növeli az agyi kapacitást, hozzájárul a szív és az érrendszer egészségéhez, valamint küzd a szabadgyökök ellen. Igazi szuperkaja.

Paradicsom

A hagyományosan termesztett paradicsom is egészséges, de az organikus változat a szakértők szerint gazdagabb polifenolokban és C-vitaminban, mindegyik a betegségek leküzdésében és a stresszkezelésben segíthet.

Fehér retek

A retek fitokémiai anyagokban és C-vitaminban gazdag, ráadásul a glükozinolátok, amelyek a zöldség keserű ízét adják, a szervezetben található gyulladást is csökkentik. A zöldségek közül a fehér reteknek van a második legmagasabb glüközinolát-tartalma.

Édesburgonya

A burgonya is benne lehetne a felsorolásunkban, de az édesburgonyának magasabb a rosttartalma – mindkét zöldség nagyon fontos azonban a stressz visszaszorításában. Az édesburgonya ráadásul alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, és rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek küzdenek a szervezetben található szabadgyökökkel.


Így csökkentheted még a stresszt:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek