Ételek, amelyek kikapcsolják a stresszhormonjaidat

Egy világjárvány kellős közepén kifejezetten fontos, hogy figyeljünk a stresszkezelésre. Bár az étkezéssel egyedül nem lehet megoldani, hogy csökkentsük a stressz-szintünket (még impulzív evéssel sem), de a megfelelő ételek hozzájárulhatnak, hogy könnyebben küzdjünk meg vele.

A stressz hosszú távon nagyon rosszat tesz a testnek, ezért szerencse, hogy vannak olyan mikrotápanyagok, amelyek segítenek a kortizol nevű stresszhormon munkájának ellensúlyozásában. Ha kifejezetten stresszes időszakon mész keresztül, figyelj oda arra, hogy fogyassz sokat C-vitamintartalmú élelmiszerekből, ez a vitamin ugyanis segíthet visszaszorítani a kortizol kiválasztódását a testben. Ez az alábbi hat zöldség és gyümölcs sokat segít abban, hogy megfelelően küzdj meg a stresszhelyzetekkel, és megelőzd, hogy hosszú távú hatásai legyenek a stressznek a szervezetedben.

Cseresznye

Édes, nagyon finom, és mintegy 81 százalékban vízből áll – a cseresznye a legjobb koranyári nassolnivaló lehet. Egy csészényi cseresznye fedezi a napi C-vitaminszükségleted negyedét, úgyhogy még az is elmondható róla, hogy nagyon hasznos stresszkezelés szempontjából. A gyümölcsben ráadásul melatonin is található, ami azt jelenti, hogy segíti a nyugodt, megfelelő minőségű alvást.

Spárga

Ez a zöldség az egyik legfontosabb forrása a triptofán nevű aminosavnak, ami viszont a szerotonintermelést serkenti. A szerotonin egy boldogsághormon, ami ellensúlyozhatja a stresszt. A spárgában ezen kívül rengeteg folsav van, ami egyes kutatások szerint csökkentheti a depressziós tüneteket.

Áfonya

Az áfonyáról régóta azt tartják, hogy a hastájéki zsír legnagyobb ellensége azzal, hogy hatékonyan küzd a kortizoltermelés ellen. Ezen kívül azt mondják róla, hogy növeli az agyi kapacitást, hozzájárul a szív és az érrendszer egészségéhez, valamint küzd a szabadgyökök ellen. Igazi szuperkaja.

Paradicsom

A hagyományosan termesztett paradicsom is egészséges, de az organikus változat a szakértők szerint gazdagabb polifenolokban és C-vitaminban, mindegyik a betegségek leküzdésében és a stresszkezelésben segíthet.

Fehér retek

A retek fitokémiai anyagokban és C-vitaminban gazdag, ráadásul a glükozinolátok, amelyek a zöldség keserű ízét adják, a szervezetben található gyulladást is csökkentik. A zöldségek közül a fehér reteknek van a második legmagasabb glüközinolát-tartalma.

Édesburgonya

A burgonya is benne lehetne a felsorolásunkban, de az édesburgonyának magasabb a rosttartalma – mindkét zöldség nagyon fontos azonban a stressz visszaszorításában. Az édesburgonya ráadásul alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, és rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek küzdenek a szervezetben található szabadgyökökkel.


Így csökkentheted még a stresszt:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.