r
Nosalty Logó

Édesköményes édesburgonya fetával és olívával

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
P.
Édesköményes édesburgonya fetával és olívával
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 528 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3177 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 118 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    38.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1318.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    311 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    683 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.4 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    258.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    979 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    234 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    11246 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1266 micro
Összesen 528 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.8 g

Zsír

  • Összesen
    231.7 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    145 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    178 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7909.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    1866 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    386 mg
  • Foszfor
    1465 mg
  • Nátrium
    4100 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    242.2 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    1550.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5872 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    191 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    1406 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    450 micro
  • Kolin:
    236 mg
  • Retinol - A vitamin:
    250 micro
  • α-karotin
    50 micro
  • β-karotin
    67477 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7597 micro
Összesen 3177 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    295 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    219 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    2517 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    283 micro
Összesen 118 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk.
  2. Az édesköményt és a hagymát felszeleteljük.
  3. Az olajbogyót, ha szeretnénk, vágjuk apróra.
  4. Az egészet hajítsuk be egy tepsibe, szórjuk meg a fokhagyma-gerezdekkel, sóval, borssal, kakukkfűvel.
  5. Locsoljuk meg jól olívaolajjal, majd az egészet keverjük össze, hogy a zöldségeket befedje mindenhol.
  6. Addig süssük, amíg az édesburgonya már majdnemmegpuhul. Ekkor szúrjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, újhagymával, forgassuk össze újra, és ezután szórjuk meg a szétmorzsolt feta sajttal.
  7. Ezzel süssük olvadásig. Néhány perc.
  8. Magában pirítóssal, baguett-tel vagy sültekkel tálaljuk. Hallalkülönösen finom.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 22
  • Össznézettség: 30921
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 18.

Ajánló

pH besorolás: erősen lúgosít!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Újabb népnevelés következik. Lehet szeretni az édesköményt. Nem csak szeretni lehet, enni is. Nagyon finom. Ahogy Mrs. Smith fogalmazott egyszer igen költőien: tavasz íze van. Valóban. Aki először kezdi édesköménnyel, vegyen egy gumót. Menjen haza, üljön le vele szemben, és gyönyörködjön a külsejében. Igazán szemet gyönyörködtető forma, tökéletes sávokkal futtatva a felszínén. Az egyik legszebb zöldség. Ha kellőképpen megcsodáltuk, galádul szeleteljük fel, mintha hagymát vágnánk. Serpenyőben forrósítsunk vajat és olívaolajat, mad erre dobva addig süssük, amíg szépen barnulni nem kezd egy cseppet. Ekkor vegyük ki, hintsük meg finoman sóval és borssal, és kóstoljuk meg. Bármilyen más módja az édeskömény kóstolásnak esetleg végzetes tragédiához vezetne, és sosem akarnánk többé enni belőle. Nem éri meg. Nagyon jó zöldség.  Enyhe ánizsos ízzel, sokak szerint a medvecukorra hajaz, de ez rágalom. Sütéskor a legfinomabb, ekkor elveszti azt a nyers aromát, amivel egyébként nem feltétlenül toplistás a vásárlók körében, és felváltja valami nyelvet bizsergető enyhe íz, valami megfoghatatlan felhanggal. Talán ez a tavasz. Ki tudja... Szóval, általunk igen kedvelt módját mutatnám most be az édeskömény felhasználásának. Az ehhez kapcsolódó színorgia ebben az ételben pedig felvidíthatja a legszürkébb napokat is. Jó kérdés, nem tudom, hol lehet édesburgonyát kapni. Valaki egyszer emlegette Pesten a MOM Parkban a zöldségesnél, de szerintem biztos, hogy a Nagycsarnokban is van. Bár lement a sütőtök szezon, azzal is helyettesíthető, ha nem pépesre sül a tök, amivel készítjük.  Ja, mondtam már, hogy az édesburgonya is milyen jó zöldség?...

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Köszönöm az említést! Így sokkal líraibbnak t?nik az eset, mint valójában történt...:))) De tényleg nagyon finom zöldség. A képed pedig igazán csodás tavasziasra sikerült! Gyönyör? színek, napsütéses. leveg?s...Szép!:))) Kedvet is kaptam hozzá!:) Pusz: Mrs Smith

Royston

Imádom az édesköményt, igazán csodálatos íze van, de még soha nem ettem édesburgonyát. Annak az ízét is le tudod írni ilyen költ?ien? :)

P.

Hm...hát, nem is tudom. Engem leginkább egy átlényegült süt?tökre emlékeztet, ami mentes annak lisztes és vizes túlzásaitól, de magában hordozza minden zamatát, határozott textúrával, de visszafogottan édeskés, mégsem süt?tök ízzel, mint egy kés? ?szi, napsütéses délután, egy villanásnyi narancsosan dereng? fénnyel. Ilyesmi, azt hiszem.

Royston

Ó, köszönöm, máris kedvet kaptam hozzá :)

Bató Edit

Szia Eszter! Te nagyon tudsz valamit! :))) A fénykép mesteri, a leírás költ?i, szinte érezhet?ek az étel ízei. Gyorsan mentem és alig várom, hogy beszerezzem a hozzávalókat Köszönettel, Edit

P.

Szia Edit! Nagyon kedves vagy, én is köszönöm... :-))) Remélem ízleni fog! Eszter

Gerzsó

Tegnap elmentem vadászni. (Édesköményt.) Lel?ttem, ill. megvettem. Hazavittem, jól megnéztem. Megsütöttem és én magam mind megettem! Máskor is megteszem, mert tényleg finom volt. Köszönöm az ötletet!. Puszi. Zsóka néni.

Bató Edit

Csatlakozom Zsóka nénihez, mert ez tényleg nagyon finom volt! :))) Máskor is elkészítem. Puszi, Edit

Törölt felhasználó

Annyira gyonyoru a leiras is es a kep is, hogy csak azert elokapartam az elfeledettnek hitt belepojelszomat, hogy ezt leirhassam kommentben. Gondolom es remelem, hogy lelkesedesem tovabb no, ha majd ki is probalom a receptet. Es vegre talaltam egy lelki tarsat, aki ugy gyonyorkodik a zoldsegekben mint en :-) Imadok zoldsegekkel dolgozni, gyonyoruek! Csak eddig en meg nem publikaltam rajongasomat! Gratulalok es koszonom!

P.

De jó volt ezt olvasni! Köszönöm a kedves soraidat! Igen, úgy t?nik, hasonlóan vélekedünk a zöldségekr?l, ezek után már csak remélem, hogy a recept is ízleni fog, ha elkészíted. Azért ne ásd el szerintem mélyre azt a jelszót, talán még szükség lehet rá, amikor majd publikálod a rajongásaidat... ;-))) Nagyon kiváncsi lennék. Eszter

Törölt felhasználó

Alig várom, hogy kipróbáljam, mióta Angliába költöztem szemezek ezzel a két zöldséggel, mert itt ez a kett? ami alap egy zöldségesnél, boltban. Gondoltam most keresek hozzájuk egy-egy receptet erre itt van ez, amiben mindkett? szerepel! Holnap reggel irány a sarki zöldséges! :) Az angolok egyébként imádják ezeket, szerintem az édes burgonya az egyetlen zöldség amit hajlandóak rendszeresen fogyasztani, amúgy szörnyen táplálkoznak...

P.

Ez így van... :-p Remélem, ízleni fog. Mindenképpen írd meg, hogy sikerült! :-)

Törölt felhasználó

Ez az étel valami mennyei, az ízek orgiája :) Köszi a receptet, dudára ettem magam! Én friss olasz paradicsomos kenyeret ettem hozzá, nem hiányzott hozzá husi, így tökéletes!

P.

Jaj, de örülök! Egészségedre! :-) Boldog karácsonyt!

Törölt felhasználó

Elkészítettem, rendkívül finom, nagyon köszi a receptet! :)

Timijamaica

Isteni finom, nagyon osszeillenek a hozzavalok, isteni az illata is, amikor sul...hmmm...

Törölt felhasználó

Életemben el?ször eszek édesköményt és édesburgonyát. Ez az étel: mennyei! A süt?tököt nem szeretem, tényleg hasonlít valamicskét az édesburgonya íze rá, de mégsem, mivel ez ízlik :)) Az illatok pedig fenségesek voltak, ahogy sült az egész. A fasít, amit a tányéromra tettem, már nem is érdekel... :))

firstlady

Gyakran eszem édesköményt, és annyira szeretem a friss ízét és illatát, hogy sosem voltam hajlandó sütéssel-f?zéssel rontani rajta. :-) Most szántam rá magam el?ször, f?leg mert orvosi javaslatra az édesburgonyával próbálok barátkozni, kevés sikerrel. Ennek a receptnek már az olvasásakor összefutott a nyál a számban, a kép is étvágygerjeszt?, az elkészült étel pedig isteni finom. Köszönöm szépen!

sritus

Nagyon szeretném kipróbálni, de lenne egy kérdésem: hol lehet édesköményt venni?

Persei Sarolta

Köszönöm a receptet!Most sül éppen,remélem sikerülni fog.Nem volt itthon olajbogyóm,de remélem a plusz cukkinivel is jó lesz!üdv Sarolta

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek