Így szüntesd meg a stressz okozta fejfájást 5 perc alatt

Stresszes időket élünk, nem csoda, ha gyakran fáj tőle a fejed. Ezzel az ötperces rutinnal megszabadulhatsz a fájdalomtól.

2020 eddig nem arról volt híres, hogy túl sok jót hozott az életünkbe: a szerencsésebbek a koronavírus-járvány ellenére is meg tudták tartani a munkájukat, viszont legtöbben otthonról dolgozunk, folyamatosan összezárva a családunkkal, a gyerekekkel, extra stresszhelyzetet teremtve ezzel. Nem csoda, hogy egyre gyakoribbá válnak a stressz okozta fejfájások, amelyek még jobban meg tudják keseríteni az ember mindennapjait. A statisztikák szerint tízből kilenc felnőtt küzd fejfájással a mindennapok során mindenféle szervi rendellenesség nélkül, csupán a munka vagy a magánélet miatt adódó stressz miatt.

via GIPHY

A stressz izomösszehúzódást is okozhat, ami közvetlenül hathat a fejfájásra, és rosszabbíthatja azt. Éppen ezért fontos, hogy ha hajlamos vagy a stresszes fejfájásra, minden nap megfelelő módon nyújtsd le magad, ezzel ugyanis enyhítheted, sőt, akár el is kerülheted a kellemetlen fájdalmat. Ha úgy érzed, kezd sajogni a fejed, próbáld ki az alábbi nyújtásokból álló rutint – mindössze öt percre lesz szükséged ahhoz, hogy megfelelően lenyújtsd az izmaidat.

  1. Tedd a tarkódra a kezeidet, hajtsd előre a fejedet úgy, hogy az állad a mellkasodhoz közelítsen. Használd a kezed súlyát arra, hogy egy kicsit segíts a nyakadnak előre hajlani – de ne használj izomerőt, mert úgy már nem nyúlik megfelelően a nyakizom. Ülve és állva is végezheted ezt a gyakorlatot, az a jó, ha érzed, ahogy nyúlnak az izmok a nyakadban.
  2. Állj fel, egyik kezedet tedd az alsó hátadra, a másikkal pedig kicsit döntsd oldalra a fejedet – méghozzá a hátra tett kezeddel ellentétes irányba. Ismételd meg a gyakorlatot a másik irányba is, és ezúttal is hagyd, hogy a kezed súlya húzza le a nyakadat.
  3. Húzd ki magad, majd ejtsd a vállaidat előre úgy, hogy a fejedet továbbra is otthagyod, ahol korábban volt. Ezután húzd fel a vállaidat a füleidhez, majd hátra, és végül vissza kezdő pozícióba. Csak leírva bonyolult: annyit tesz az egész, hogy egy négyzetet kell leírnod lassan a vállaiddal.
  4. Ezt állva kell végezned: állj vállszéles terpeszben, figyelj oda, hogy ne hajlítsd be a térdeidet, majd hajolj előre olyan mélyen, amennyire csak tudsz. Ha nem érzed a hátadban a nyújtást, kicsit behajlíthatod a térdeidet, valószínű ugyanis, hogy nem vagy elég rugalmas ehhez a nyújtáshoz. Nagyjából egy percig tartsd meg ezt a pozíciót.
  5. Próbáld ki a saspózt: állj fel, keresztezd magad előtt a nyújtott karjaidat, majd egyiket fond a másikba úgy, hogy a könyöködnél hajlítod be őket. Próbáld meg minél jobban összeérinteni a tenyeredet. A válladban és a lapockád környékén kell érezned, hogy nyúlik. Tartsd meg néhány másodpercig, majd válts oldalt úgy, hogy másik kezed legyen alul!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: Getty Images

Címlapról ajánljuk

További cikkek