Szabadulj meg a stressztől mozgással!

Stresszes a munkahelyed? Állandóan rohansz, és folyton gombóc van a torkodban? Nem tudsz egyensúlyt teremteni a munka és a magánéleted között? Mozgással változtathatsz ezen!

Azt remélem, már mindenki tudja, hogy a mozgás valódi csodaszer, hiszen segít megszabadulni a túlsúlytól, és a mozgásszervi problémák nagy része is megelőzhető és gyógyítható a megfelelő mozgásformával.

Azt viszont kevesen tudják, hogy a stresszt is kiválóan levezeti, és a stressztől kialakuló betegségek gyógyításában is kiemelkedő szerepe van a testmozgásnak.

Mi történik a stressz hatására?

Köztudott, hogy a (negatív) stressznek kiemelt szerepe van számos betegség kialakulásában mindamellett, hogy sajnos korunk talán egyik leghétköznapibb, legáltalánosabb érzésévé is vált. Egy frusztrált munkakörnyezetben például szinte mindenki folyamatosan feszült és ingerlékeny. Sokkal könnyebb venni ezeket az akadályokat, ha már tudjuk, mit kell tenni, amikor elkezdjük érezni azt a bizonyos belső szorongást.

Egy stresszes helyzetet a szervezetünk mindig vészhelyzetnek érzékel, és így is reagál. Akár a tigris elől kell futni, akár a határidővel csúszunk el, a szervezet reakciója ugyanaz. A szervezet adrenalint és kortizolt termel, hogy a zsír és a fehérjék gyorsabb feldolgozását elősegítse. Gyorsul az anyagcsere, a pulzus szaporább lesz, a légzés felgyorsul, a vérnyomás emelkedik, az izmok pedig megfeszülnek. Néhány, a stresszhelyzetben kevésbé lényeges funkció pedig lelassul, pl. az emésztés és az immunrendszer is.

Ha ez az állapot tartósan fennáll az életedben, akkor komoly betegségekkel kell számolnod. Mivel a munkakörülményeiden nehéz változtatni, mindenképpen érdemes heti 3 edzést beiktatni az életedbe, hogy elkerüld az alábbi, a stressz okozta leggyakoribb panaszokat.

Olvastad már?

4 dolog, amiért fontos, hogy sportolj!

1. Magas nyugalmi pulzus

Stressz hatására emelkedik a pulzusszám. Ha ez tartósan jelen van az életedben, az jelentősen terheli a szív- és érrendszert. Az, hogy kinek mennyi a nyugalmi pulzusa, egyénenként teljesen változó. Egy sportolónak általában alacsonyabb, és fizikai terhelés után gyorsabban is nyugszik meg a pulzus, míg egy edzetlen embernek magasabb a nyugalmi pulzusa, és terhelés hatására nehezen is nyugszik meg.

Mozgástipp

Rendszeres, aerob jellegű edzés hatására a szívizom megerősödik (megnő, akár bármelyik másik izmunk), javul a pumpafunkciója is, és ezzel párhuzamosan a hajszálérhálózata is bővül, így nő a szív oxigénellátása is. Mindez azért nagyon hasznos, mert így egy pumpálással sokkal több oxigéndús vért tud a szervezet a sejtekhez szállítani, ezért a nyugalmi pulzus is csökkenni fog.

2. Magas vérnyomás

Stresszhelyzetben nemcsak a pulzusunk lesz szaporább, a vérnyomásunk is emelkedni fog. Ha ez az állapot tartós, akkor olyan folyamatok indulnak be a szervezetben, amitől ez a magas vérnyomás stabilizálódik, az érfalak elveszítik rugalmasságukat, kialakul a szív- és és érrendszeri megbetegedések egyik fő kockázati tényezője, a magasvérnyomás-betegség.

Mozgástipp

Rendszeres, közepes intenzitású aerob edzésekkel megelőzhető és kezelhető a magas vérnyomás is, hiszen ahogy azt már említettem, hatására javul a szívizomzat vérellátása és így értelemszerűen a vérnyomás is csökken. Fontos azonban, hogy az edzés ne legyen túl megterhelő a szervezet számára, mert az ebben az esetben veszélyes lehet. A súlyzós edzéseket egyelőre kerüld el, inkább cardioedzéseket válassz. Az úszás, gyors gyaloglás és a biciklizés is kiválóan regenerálják a szervezetet.

3. Megborult hormonháztartás

Biztosan sokat hallottál már a kortizol és az adrenalin nevű hormonokról. Ez a két hormon segíti át szervezetünket a stresszhelyzeteken. Amikor vészhelyzetbe kerülsz, az adrenalin megemeli a pulzusod, aminek hatására több oxigéndús vér jut az izmokhoz is, így nagyobb erőt tudsz kifejteni, ehhez viszont több energiára van szükséged, amiben a kortizolnak (stresszhormon) van fontos szerepe: növeli a vércukorszintet, és az agy glükózfelhasználását is, ami nagyon hasznos lehet egy vizsgahelyzetben vagy egy versenyen. Abban az esetben viszont ha te bármilyen okból folyamatosan stresszben élsz, a hormonháztartásod teljesen felborulhat, mert szervezetedet így gyakorlatilag állandó „harci készültségben” tartod.

A tartós stressz következménye tehát először magas, majd az egyre alacsonyabb kortizolszint (a mellékvese kifáradása miatt). Ilyenkor már ébredéskor fáradtnak, kedvtelennek, lehangoltnak érzed magad, és ez így is marad. Ráadásul a szorongás, az ingerlékenység és sok esetben a meddőség is a megborult hormonháztartásnak tudható be.

Mozgástipp

A rendszeres edzésnek kiemelkedő szerepe van a hormonális egyensúly fenntartásában. Érdemes tudni, hogy a különböző sportok különböző hatással vannak a hormonrendszerre is. Közepes intenzitású edzések hatására a kortizolszint például csökkenni kezd, míg a magas intenzitású edzések hatására megnő. Edzés közben a szervezet ráadásul endorfint termel, ami csökkenti a fájdalomérzetet és boldogságérzést okoz. Így heti három edzés után, még akkor is sokkal nyugodtabb, jobb kedvű, és persze sokkal egészségesebb leszel, ha a stressz eredeti forrását nem tudtad még megszüntetni.

Amennyiben bármilyen egészségügyi problémád van, nagyon fontos, hogy mindig kérd ki a szakorvosod véleményét és csak edzővel, pulzuskontrollal eddz, a saját testi épséged érdekében. Láthatod már, hogy a rendszeres, tudatos sportolás nemcsak azért fontos, hogy szép alakod legyen, hanem azért is, hogy boldogabb, energikusabb, egészséges életet élj a hétköznapokban.

Címlapról ajánljuk

További cikkek