r
Nosalty Logó

Tökéletes áfonyás pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Tökéletes áfonyás pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 423 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4237 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 287 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    280 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    161 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 423 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    55.3 g

Zsír

  • Összesen
    236.1 g
  • Telített zsírsav
    144 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    608 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2800.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    649 mg
  • Nátrium
    1610 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    485.4 g
  • Cukor
    87 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    688.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1952 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    127 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    173 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1899 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    624 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    532 micro
Összesen 4237 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    16 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    189.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    128 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 287 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk.
  2. A hideg vajat nagy lukú reszelőn gyorsan belereszeljük. Hozzáadjuk a sót.
  3. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Ne hagyjunk benne nagy vajdarabokat, de ne gyurmázzuk sokáig, mert ha a vaj elolvad, nem lesz jó.
  4. Öntsük hozzá a jéghideg vizet, és gyorsan dolgozzuk össze. A tésztát munkafelületen vágjuk el kétharmad-egyharmad arányban. Mindkét darabot igazítsuk korong alakúra, hogy később könnyebben nyújtsuk. Nem kell vékonynak lennie, csak kör alakúnak.
  5. Csomagoljuk őket fóliába, és tegyük a hűtőbe 1-2 órára (vagy a mélyhűtőbe 30 percre, ha sietünk).
  6. Ha letelt az idő, vegyük ki a nagyobbat, nyújtsuk ki úgy, hogy egyenletes kört kapjunk, kb. 30-32 centi átmérőjűt.
  7. Egy alacsony falú, 28 centis pitesütő tálat vajazzunk ki, és igazítsuk bele a pitét. Legegyszerűbb, ha nagyon lazán feltekerjük a sodrófára, így biztosan nem szakad el. Ügyeljünk rá, hogy a tészta mindenhol túllógjon a tálon.
  8. Töltsük meg az áfonyával, majd letakarva tegyük vissza a hűtőbe.
  9. Vegyük elő a kisebb tésztalapot, és egyenletesen nyújtsuk ki úgy, hogy egy 28 cm átmérőjű kört kapjunk.
  10. Vonalzóval osszuk egy centis csíkokra, és vágjuk fel hosszában, egyenesen.
  11. Vegyük ki a pitét a hűtőből, és kezdjük el a rácsozást! A közepére kerüljön a leghosszabb, mellé két két rövidebb. Ne rögzítsük, ne nyomogassuk le a végeket az elején. Próbáljuk meg "fűzni" a rácsot - ha az egyik irányban megvan a 3 leghosszabb tésztacsíkunk, ami elér a tál széléig, tegyük ugyanezt a keresztben lévő oldalon is. Ott is hárommal kezdjünk, így egyszerűbb. Mivel a csíkok nincsenek rögzítve, egyszerű alá-felé bújtatni az új csíkokat. Ha a közepe kész, a széleket is csináljuk meg. (Sajnos ennél jobban nem tudom elmagyarázni, de higgyétek el, ha elkezditek, adja magát. Egyébként ez a "szövés-minta" nem kötelező, csak szerintem így szebb.)
  12. Ha az egészet berácsoztuk, óvatosan nyomkodjuk hozzá a rácsok végeit a tészta széléhez. Ha ez megvan, az alap túllógó tésztarészét szépen hajtsuk rá az illesztési pontokra (Így azok el vannak rejtve), és két ujjunkkal össze-összecsippentve a tésztát cakkozzuk ki.
  13. Tegyük vissza a hűtőbe 30 percre. Addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Fél óra elteltével vegyük ki a pitét, kenjük le a tojással, és tegyük a forró sütőbe. 10-15 perc után vegyük le a hőt 180 fokra (a nagy hő azért kell az elején, hogy a vaj ne folyjon el, mert akkor az egész összeesik).
  14. Kb. 50 percen át süssük a sütő alsó harmadában. 30 perc után azért nézzünk rá alkalmanként, nehogy megégjen a tészta. Ha nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával. Akkor van kész, ha a tészta aranybarna, az áfonya leve pedig bugyog.
  15. Vegyük ki, majd 15 perc hűlés után vághatjuk, és tálalhatjuk.

A töltelékhez

  1. Az áfonyát lemossuk, leszárítjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, rászórjuk a cukrot, a citromhéjat és a keményítőt, és gyorsan összeforgatjuk. Azonnal beletesszük a pitébe.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 28x1,5
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 148
  • Össznézettség: 73252
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 14.

Ajánló

Bármilyen más gyümölccsel is működik.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Szezonja van az áfonyának. Mivel elég jó áron szereztem egy kilót, meg kellett vele töltenem a kedvenc pitetésztámat...

Hozzászólások (6)

Törölt felhasználó

Köszi a receptet! Én fügével készítettem,mert nálunk sok füge terem,és isteni finom lett!!

Dacota

Örülök, hogy jól sikerült, és el tudom képzelni, milyen finom lehet fügével töltve. :) Szép napot! Üdvözlettel, Nóra

Dacota

Drága Zsóka néni, Azt elírtam. :) Csak keményít?. :) Sok puszi!

colourfulbird

Sajnos én kihagytam a keményít?t, mert a töltelék alapanyagainál nem szerepel és bevásárlás el?tt csak azt futottam át, így nagyon szétfolyt és darabokban lehetett kiszedni. Az íze amúgy nagyon jó, bár jobban szeretem, ha maga a tészta is édes.

Dacota

Szia, Ne haragudj, nagyon sajnálom, csak most látom, hogy a keményít? kimaradt...borzasztósan szégyenlem magam, javítottam, és remélem, azért nem ment el t?le végleg a kedved...:(

colourfulbird

Dehogy, legközelebb (tehát úgy egy hét múlva) a keményít? is megy bele és akkor biztosan tökéletes lesz:)

Törölt felhasználó

Érdekl?dnék,hogy a melasz helyett mit lehet használni?

Dacota

Szia , Nincs benne melasz. :) A melaszos nádcukrot meg nyugodtan kiválthatod sima cukorral is. :) Jó sütögetést! Üdv, Nóra

Törölt felhasználó

Szia:) koszonom szepen a receptet! Tokeletes lett! A kommenteket elolvastam sutes elott,az ott olvasottak miatt en raktam 2 ek. Cukrot a tesztaba, hogy annak is legyen egy kis edeskes ize! A toltelek nekem kicsit folyos lett, igy egye fene, elkeszitettem masnap meg egy pitet, mar tobb kemenyitovel! Tokeletesen leirtal mindent ( fonast is) ! Koszonom nagyon :)

szzh01

Mirelit áfonyával készítetted már? Amennyiben igen, mit kell esetleg másként csinálni a frisshez képest? Köszi! :-)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek