A legjobb saláták gyakran maradékokból készülnek

A saláta egy sokszínű spektrum, ami az egyszerű leveles zöldektől tart, a sült zöldségeken át, egészen a gabonákig és tésztáig. És ezen a spektrumon általánosan elfogadott igazságnak tűnik, hogy maradékból finomabb lesz a saláta.

A salátának vannak bizonyos tulajdonságai, amelyek eldöntik, hogy a köret halálosan unalmas, felejthető kísérő lesz a tányéron vagy izgalmas, merész és ízletes körítés. Nyilván azt szeretnénk, hogy a salátáink ebbe az utóbbi kategóriába essenek, ugye? Nos, akkor jegyezzünk meg egy fontos dolgot: a maradékból főzés vezethet el minket ide.

A legjobb saláták gyakran maradékokból készülnek

Nem mindig a friss a nyerő

Ugyan van néhány eset, amikor kifejezetten a friss zöldségek-gyümölcsök adják a legfinomabb salátát, ezeken kívül egy sor olyan köret létezik, amelyik maradékokból készítve sokkal ízletesebb lesz.

De akár még a fonnyadt, már nem a legszebb életét élő zöldeknek is adhatunk egy új esélyt a maradékmentő saláták egyikében.

A következő salátáknak mind készülhetnek maradékból:

  • sült vagy főtt zöldséges saláták
  • gabonás saláták
  • tésztasaláták
  • hússaláták

Így lesz finomabb

Persze be kell vetnünk néhány trükkök ahhoz, hogy tényleg finomabb legyen a saláta másnap, mint aznap. Az egész elmélet arra támaszkodik, hogy a maradék alapanyagokban valószínűleg már mélyebbek az ízek, mert volt idejük egy kicsit összeérni.

Ez már önmagában egy kiváló kiindulási alap, persze még messze nem elég a sikerhez. Érdemes még valamilyen gazdag öntetet adni a salátához, ezzel elrejtve a hozzávalók esetleges szárazságát (pl. gabona, tészta, hús). Az öntet lehet egyszerű olajos-ecetes is, de az egyik legjobb választás a joghurtos/tejfölös/majonézes mártás.

Szabadon kreatívkodhatunk

Azért nagyon jó a maradékokból salátát készíteni, mert sokszor olyan kombinációk jönnek létre, amelyeket korábban még nem kóstoltunk, sőt, talán nem is gondoltunk rájuk. A hűtőben, kamrában szétnézve szinte mindent salátába tehetünk, ami már alapból sült/főtt (vagy nyers) maradék.

Persze leutánozhatunk már létező salátákat is, annyi csavarral, hogy az éppen kéznél lévő alapanyagokat használjuk majd fel a receptben.

Semmi nem vész kárba

Ráadásul új esélyt adhatunk azoknak az élelmiszereknek, amelyek még teljesen jók, nem jártak le, de magukban már nem biztos, hogy megennénk őket.

Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a felhasznált étel nem járt-e még le. Romlott élelmiszert ne használjunk!

Néhány kiváló ötlet

A következő kombinációknak érdemes adni egy esélyt:

  • maradék gabona+sült/főtt zöldség+joghurtos öntet
  • maradék sült zöldség+joghurtos öntet
  • maradék tészta+sült hús+majonézes öntet
  • maradék gabona+sült hús+vinaigrette

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos konhyai ötletek és megoldások:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!