Bármilyen zöldségből mártogatóst készíthetsz ezzel a módszerrel

A mártogatós egy nagyon színes és változatos műfaj, persze könnyű ezt mondani. Az improvizálás recept nélkül nem olyan egyszerű, ezért most jöjjön egy univerzális, mindennel használható alapötlet.

Mártogatóst készíthetünk a legharsányabb, legfrissebb zöldségekből, és mivel most így a nyár kapujában egyre több szezonális alapanyag adott, nézzük meg közelebbről, hogy mégis hogyan változtathatjuk (majdnem) az összes zöldséget krémes, ízletes mártogatóssá. A következő kerti parti vagy vendégség sztárja lesz majd, és mindössze pár hozzávaló (no, meg egy kis kreativitás) kell hozzá.

Bármilyen zöldségből mártogatóst készíthetsz ezzel a módszerrel

Minden a padlizsánnal kezdődött

Van egy közel-keleti mártogatós, a baba ghanoush, amit talán többen is ismernek. Ez tulajdonképpen a padlizsánkrémnek egy tahinivel (tehát szezámmagpasztával) dúsított változata.

Ez a krém eredetileg a mutabbal névre hallgat, csupán nyugati térhódítása után kapta az új nevet, hogy felismerhetőbb legyen az étlapokon.

A mutabbal pedig szó szerint annyit tesz, hogy „fűszerrel ízletesebbé tenni”, ami röviden leírja nekünk, hogy mi is történik, ha ezzel a módszerrel készítünk zöldségkrémet. Van egy alap, a padlizsános krém receptje, amire felépíthetünk megannyi más, saját receptet. Nézzük, hogyan!

Az alapok

A baba ghanoush sült padlizsánból, tahiniből, citromléből és fokhagymából áll, ezek az ízek harmonizálnak benne, és adják azt a savanykás, aromás, krémes és gazdag végeredményt, amit nehéz utánozni.

Utánozni persze nem is kell, csak lemásolni: a padlizsánt helyettesíthetjük más sült zöldségekkel, az ízesítőket pedig megtarthatjuk, hogy az állag és az aroma nagyrészt megmaradjon. Persze mindegyik krém a saját külön útját járja, mindegyik más, még akkor is, ha hasonló alapokon nyugszik.

Saját ízlésünk szerint

A következő zöldségekből mind készíthetjük a mártogatóst, mellettük pedig megjelennek a főzési és ízesítési tanácsok.

  • cékla, répa, sütőtök, édesburgonya: a zöldségeket krémesre sütve használjuk, ízesítsük az alapokon túl köménnyel, fűszerpaprikával, chilivel
  • leves zöldségek: teljesen „szárazra” párolva vagy blansírozva készítsük elő, nyomkodjuk ki belőle az összes nedvességet (különben nem lesz krémes), ízesítsük borssal
  • cukkini: megsütve, és a nedvesség nagy résztét eltávolítva használjuk, borssal ízesítve

Még egy jótanács

Az így készített krémek azonnal fogyaszthatók, azonban ha adunk neki egy éjszakát a hűtőben, még finomabb lesz. Ez alatt az idő alatt összeérnek benne az aromák, mélyebb, karakteresebb mártogatóst kapunk.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas konyhai módszer, amit bevethetsz:

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek