Készíts salátát aprítógépben, csupán pár perc alatt

A salátáktól a legtöbb embert két dolog tarthatja vissza: a végtelen mennyiségű zöldségaprítás és az unalmas, leveles egyhangúság. Most mind a kettőnek búcsút intünk, és inkább elővesszük az aprítógépünket, jó?

A saláta szerencsére igen tág fogalom, így viszonylag szabadon alakíthatjuk a benne meghatározott ételek összetételét, ízesítését és elkészítési módját. Most ez utóbbi kerül górcső alá, annak érdekében, hogy megtaláljuk a salátakészítésnek egy sokkal könnyebb és mégis sokkal izgalmasabb módszerét. Ehhez pedig nem lesz másra szükségünk, csupán egy aprítógépre, némi kreativitásra és sok-sok zöldségre. Az innovatív salátánk pedig percek alatt elkészül majd.

Készíts salátát aprítógépben, csupán pár perc alatt

Mit nem szeretünk a salátákban?

És persze itt nem az a válasz a helyes megoldás, hogy mindent. Hiszen mindenki, aki azt mondja, hogy nem szereti a salátát, igazából még csak nem talált rá a saját kedvencére. De a viccet félretéve, még a legnagyobb salátaőrültek is próbálnák minimalizálni egy dolgot.

Ez pedig nem más, mint a zöldségek hosszas előkészítése. Ebbe beletartozik minden mosás, pucolás, hámozás, szeletelés, aprítás és reszelés.

És mivel mégsem tehetjük egészben bele a fej káposztát és a szál répákat a coleslaw-ba, kénytelenek vagyunk ugye az egész konyhánkat teleszórni apró zöldségdarabkákkal. És nemcsak a híresen kuplerájos káposztasaláta okoz fejfájást, hanem tulajdonképpen minden más saláta is, amelybe zöldségeket kell aprítani.

Jöjjön a megoldás!

A megoldás nem más, mint a jól bevált, sokszínűen alkalmazható aprítógép. „De hogyan csinálhatunk aprítógépben salátát?” – merülhet fel az abszolút jogos kérdés. Nos, igen nem tradicionális saláta lesz ebből, hanem egy texturálisan és ízben is sokkal izgalmasabb, „modern” köret.

Fogjuk a kiszemelt zöldségeinket (mindenképpen valamilyen kemény zöldség legyen, hogy ne püré legyen belőle a gépben), opcionálisan hámozzuk meg (ha alaposan megmossuk, a legtöbb zsenge zöldség héja ehető), majd vágjuk közepes darabokra, és tegyük bele a gépbe.

A lényeg, hogy ne folyamatosan daráljuk a zöldségeket, hanem fokozatosan, egy-egy pulzáló fordulattal dolgozzuk őket. Így biztosan azt az állagot fogjuk elérni, amelyiket szeretnénk.

Hiszen épp ez az aprítógépes saláta lényege: hagyhatjuk a benne lévő darabokat nagyobbra vagy kisebbre is, ez abszolút rajtunk múlik. Készíthetünk egészen morzsás, kis szemcsés salátát vagy nagyobb darabokat tartalmazó, rusztikusabb köretet is.

Ízesítsük, gazdagítsuk

Persze az aprított zöldség csak egy alapot ad, amit bátran építhetünk tovább és tovább. Elkeverhetjük például főtt gabonafélékkel (rizs, bulgur, hajdina, quinoa, stb.), tépkedhetünk bele leveles zöldeket és zöldfűszereket (ez utóbbiak használata erősen ajánlott), de természetesen az öntetet sem szabad kihagynunk.

Az egyszerű vinaigrette-től, a joghurtos önteten át, egészen a komplikált dresszingekig bármivel nyakon önthetjük a salátánkat, csak arról bizonyosodjunk meg, hogy ezt bőségesen tesszük. Minden kisebb-nagyobb szemet vonjon be az öntet, különben a saláta száraz lesz.

Ha pedig további zöldségeket pakolnánk bele, amelyeket nem apríthattunk fel (pl. paradicsom), adjuk hozzá őket bátran utólag, persze emiatt elő kell majd vennünk a vágódeszkát és a kést, amit ugye épp el akartunk kerülni.

Mindegy, mit teszünk a salátánkba vagy a salátánkkal, a lényeg, azt kreatívan, sokszínűen és bátran tegyük. A köret után bármilyen főétel mellé jó lesz, de akár önmagában, egy szelet pirítóssal is megállja a helyét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos konyhai megoldás:

Címlapról ajánljuk

További cikkek