6 furcsa alapanyag, amitől őrjítően finom lesz a levesed

Levesbe nagyon sok minden tehetünk, ez is valahol a fogás szépsége. Persze az olyan alapvető dolgokon túl, mint zöldség, hagyma, fokhagyma, hús és fűszerek, néhány szokatlan dolog is a fazékba eshet, sokkal, de sokkal ízesebbé téve az ételt.

A leves egy nagyon könnyen alakítható, a saját ízlésünkre formálható étel, szinte bármi belekerülhet, a hústól kezdve, a zöldségeken át, egészen a fűszerekig. Vannak már ismert, bevált kombinációk, amelyeket mind szeretünk, újra és újra megfőzünk. És akkor vannak azok a levesek, amelyek még felfedezésre, feltalálásra várnak. Találjuk fel őket a saját konyhánkban, ha egy kis izgalomra vágyunk, csak az alábbi ízesítők egyikére lesz szükségünk.

6 furcsa alapanyag, amitől őrjítően finom lesz a levesed

Citromhéj

Sok levesbe nyomunk a fanyar citrus levéből, hiszen egy kis savasság rengeteg ételnek jól áll. A ragulevesek, vegyes zöldséglevesek és néhány (főleg csirkés) húsleves ezerszer ízletesebb lesz a citromtól.

Ha pedig használjuk a citrom levét, használjuk a héját is! 1-2 csíkot vágjunk le belőle, hogy a keserű, fehér rész ne legyen rajta.

A lé elsősorban savanyú ízt ad, a héj azonban egy utánozhatatlan friss aromát, ami ilyenkor a tavasz végén, nyár elején kiváló választás a leveseinknek.

Gyömbér

Hasonló ringben játszik a gyömbér, mint a citrom, mégis egészen más hatást érhetünk el vele. Míg a citrussal együtt is bevethetjük, a saját lábán is megáll. Kerülhet húslevesbe, zöldséglevesbe vagy az ázsiai levesek bármelyikébe.

Szeletekre vágva, vagy kisebb darabokban tegyük a fazékba, hogy ha úgy van, könnyen ki tudjuk halászni. A héját akár rajta is hagyhatjuk, de előtte mindenképpen mossuk meg.

Zöldségvégek

Talán univerzális igazság, hogy minél több különböző zöldség kerül egy levesbe, annál komplexebb, mélyebb íze lesz. És ehhez nem is kell egy halom friss alapanyagot beszerezni, elég, ha azzal dolgozunk, amit a hűtőnk ad nekünk.

Egy vegyes zöldséglevesbe, de akár az egyszerű húslevesbe is szórhatjuk a megmaradt zöldségvégeket, amiket a hűtőben hagytunk, és már nem feltétlenül ennénk meg. Nem baj, ha kicsit ütődöttek, fonnyadtak, a lényeg, hogy ne legyenek rohadtak vagy penészesek.

Kurkuma

A fűszerek terén a sárga kurkuma az egyik legnagyobb csodaszer: színt is, aromát is ad az ételeknek, már akkor is, ha csak egy teáskanállal teszünk belőle a fazékba. Szinte bármilyen levesnek jól áll a fűszer, nem kell hozzá kifejezetten ázsiai ételnek lennie.

Az elején, a zöldségekkel együtt adjuk hozzá, hogy egy kicsit legyen alkalma pirulni, persze, ha utólag dobnánk fel valamivel a levest, akkor is szórhatjuk még a fűszert, így is érezhető hatást érhetünk el vele.

Kemény sajtok héja

A parmezán, és más keménysajtok héja elsőre egy felhasználhatatlan konyhai hulladéknak tűnhet, pedig egyáltalán nem az. A héjban is rengeteg íz rejtőzik, és ha belefőzzük egy levesbe, ezeket az ízeket mind előtessékelhetjük.

A sajt külseje egyébként nagyon kemény, nem fogyasztható, de a forró ételben megpuhul, és kiadja a benne lévő sós, karakteres aromákat. Tegyük krémlevesbe, zöldséglevesbe, minestronéba vagy húslevesbe.

„Édes fűszerek”

Nagyon furcsának tűnhet az ötlet, hogy fahéjat, szerecsendiót, csillagánizst tegyünk a sós levesünkbe, hiszen ezek az „édes” fűszerek elsősorban süteményekben szoktak megjelenni. Pedig nagyon sok nemzetközi konyha már régóta használja őket, teljesen érthető okokból.

Ezek a fűszerek egy mély, komplex aromát adnak a levesnek. És nem is kell attól tartanunk, hogy elnyomják a többi ízt: ha csak enyhén szeretnénk az erejüket felhasználni, rövid ideig hagyjuk a fazékban. Bátrabbak akár végig is benne hagyhatják.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek mindenkinek, mindenkorra:

Címlapról ajánljuk

További cikkek