Íztelen, vizes levelek: egy egyszerű megoldás a szomorú saláták megmentésére

Több dolog is van, ami elválasztja a szomorú, szottyos és íztelen salátát a harsány, lédús és gazdag dresszingben úszó levelektől. Az egyik ilyen dolog a víz, ami képes elrontani egy egész tál salátát. Ne aggódjunk, itt a megoldás!

Ha ettünk már kellemetlenül leves, elázott salátát, a problémát valószínűleg a vizes salátalevelek okozták. A legtöbb leveles zöldet alaposan meg kell mosnunk fogyasztás előtt, hogy megszabaduljunk az apró koszszemcséktől, homoktól és egyéb szennyeződésektől. Az elhagyhatatlan lépés után azonban a vizes salátalevelekkel kezdenünk kell valamit, különben az egész étel egy elázott halom levél és nem saláta lesz.

Íztelen, vizes levelek: egy egyszerű megoldás a szomorú saláták megmentésére

Miért rossz a vizes levél?

A legtöbb salátaöntet valamilyen zsiradékot, általában olajat tartalmaz. Az olaj pedig híresen rossz viszonyban áll a vízzel: nevesen a kettő taszítja egymást.

Tehát a vizes salátalevelek „ledobják” magukról a dresszinget, így csupaszon marad az egész tál tartalma.

Ráadásul a nedves zöldekről lefolyó öntet összegyűlik a tál aljában, ahol a nagy mennyiségű olajos-ecetes létől szottyosak lesznek a zöldségek. Így duplán kellemetlen lesz a salátánk: felül üres, alul elázott.

Már a mosás sem mindegy

A legjobb eredmény érdekében mindig aznap vásárolt, friss salátaleveleket használjunk. Ha nagyon tárolni szeretnénk, a készítésig tároljuk hűtőben a zöldséget.

Szedjük külön levelekre a fejet, majd hideg vízben mossuk át alaposan. Amennyire tudjuk, egy szűrőben szabadítsuk meg a víz nagy részétől. Persze nem fogjuk tudni így teljesen megszárítani, de kezdetnek jó lesz.

A szárítás szabályai

Viszont ahhoz, hogy teljesen száraz legyen minden levél, egy kicsit többet kell majd tennünk. A folyamat minimálisan időigényes, azonban ne aggódjunk, amíg a saláta szárad, foglalkozhatunk az étkezés többi részével.

Vegyünk elő egy nagy tálcát, tepsit, és terítsük le egy tiszta, száraz konyharuhával. Egy rétegben fektessük rá a salátaleveleket, majd hagyjuk nagyjából 30 percig a szabad levegőn száradni.

Ha letelt az idő, de még mindig nedves a zöldség, egy másik konyharuhával óvatosan tapogassuk végig a tetejét, hogy így felitassuk a maradék vizet.

Az így kapott, száraz salátát már bátran leönthetjük a legfinomabb dresszingünkkel, és indulhat a vacsoraparti!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több harsány, nyári recept vár rád:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?