Így készíts könnyű, de mégis kiadós nyári salátákat egyszerűen, akár minden nap

Nyár, akkor saláta! A legjobb variációkat gyűjtöttük nektek össze egy cikkbe, nézzétek!

Végre itt a nyár. Ha nincs is minden nap kánikula, de legalább már nem kell esténként fagyoskodnunk. Ebédre és vacsorára nincs jobb fogás, mint egy tál színes saláta. Most összeszedtük nektek, hogyan tudjátok a legjobb íz- és alapanyag-összeállításokat készíteni.

Saláta

Akár milyen egyszerűnek és egyértelműnek tűnik, de le kell írni, hogy a salátába kell a sok salátalevél! Jó a jégsaláta is, ez a leggyorsabban felhasználható darab, mivel csak lehúzzuk a külső takaróleveleit és már szeletelhetjük. A többi salátaféléért meg kell küzdeni, mivel a földdel közvetlen érintkeznek, és nem zárt a fejük, levelenként tisztítjuk őket. Térfogatban nem biztos, de az ízek végjátékában mégis többet adnak, mint egy roppanós jégsali. A legjobb az, ha többféle zölddel alapozunk meg a többi hozzávalónak. Rukkola, madársaláta, lollorosso, bébispenót, endívia, és a többiek, színben, ízben és látványban egyaránt hozzáadnak a salátás tálunk tartalmához.

Színezés

Fantasztikus, hogy milyen gyönyörű színpalettát kínálnak a piacok paradicsom és paprika terén. Ez a két zöldség nem csak a lecsóban nyári sztárok, a salátába is érdemes belepakolni őket. Minél változatosabb formájúak, ízűek és színűek, annál jobban gazdagítják a képet. Ha zöld, akkor a salátán kívül az uborka jön még be a képbe, ebből most a fürtöset emeljétek le a pultról. Aki a vastagabb héja miatt aggódna, hogy kesernyés, simán csak pucolóval szabaduljon meg tőle. Ezt sem érdemes kidobni, egy limonádéba ízesítőnek nagyszerű lehet.

Zöldségek

Sárgarépa nélkül nincs saláta! Édes és roppan a fogunk alatt, érezteti velünk, hogy ettünk valamit, nem hagyja üresen a gondolatokat és hasunkat sem. Szezonálisak a zöld és sárga salátacukkini, ezekért is érdemes elmenni a kistermelők pultjaihoz. Karfiol és brokkoli, párolva, és sütőben sütve, gyors kiegészítésként szolgálhatnak akármelyik saliba.

Plusz egy ötlet: forgasd össze a zöldségeket egy kis olívaolajjal, citromlével vagy balzsamecettel, sóval, borssal és friss zöldfűszerekkel, és grillezés után tedd a salátádba őket, így mutatják meg a legjobb formájukat neked!

Hüvelyesek

Nem mindenki diétázik, és aki így tesz, annak is meg kell legyen a napi rendes kalóriadagja, fürdőruha szezon ide vagy oda. Sima salátalevelekkel ezt a mennyiséget a szervezetünkbe bevinni képtelenség. Forduljunk a hüvelyesekhez, a babhoz, a borsóhoz, a csicserihez, a lencséhez segítségért! Egészen zsenge változattól a minden mentes, konzervesekig bármit felhasználhatunk.

Kukorica és burgonya

Több ezer évvel ezelőttről, Amerika északi és déli részéről származik két finomság, a kukorica és a burgonya. Általánosságban ezektől mindenki tart. Hízlalónak és nemkívánatosnak tartják őket. Pedig saláta plusz alapanyagként egyáltalán nem bántanak. Ebben az időszakban keressünk friss, bébikukoricát és újburgonyát, ezek könnyebbek, ízletesebbek.

Öntet

Az öntettel is módosíthatjuk képet. A sima olívaolajos, citromos változattól elrugaszkodva, dijonival, aztán joghurttal, tahinivel, beáztatott kesudióból turmixolt sűrű öntettel is dobhatunk a kalórián. Az olajos magvakból olyan szuper energiákhoz juthatunk, amelyek egy egész napon keresztül végigkísérnek. Vízparton, egésznapos mozgás közben is táplálóak, segítik az emésztést és még a bőrünknek is jót tesznek.

Tészta

Próbáljuk a szénhidrátoktól távol tartani magunkat: ugyan a zöldségekben is elég sok a szénhidrát, csak más típusú, nem feldolgozott, őrlemény formájú, mint maga a fehér liszt, ami a legtöbb tésztaféleség alapja. Durumlisztes, tojásmentes, zöldségekkel és hüvelyesek lisztjéből, akár fekete babból készült tésztákat keressünk. Ezek lassabban felszívódó szénhidrátok, így gyakori fogyasztás mellett kevésbé nyomják meg alattunk a mérleget, és tovább telítettségérzetet adnak.

Tojás és avokádó

Kalóriabombák, melyek színben és jótékony hatásban nem szűkölködnek. Akármi is történjék is a táladban, ha egy fél, legyezőszerűen szétnyitott avokádóval fejeled, te leszel a nap séfje. Házi majonéz-öntetbe, főzve, sütve a tojás teszi a legizgalmasabbá, legszexibbé és leginstaképesebbé salátákat. Nizzai tonhalsaláta – és akkor csak egyet emeltünk ki a sorból, ami talán maga a nyár. A buggyantott tojás a tányéron a bujaság netovábbja, ebből tényleg elég egy, ami sárga szerelemtengerré változtatja a napunkat!

Sajt, hal és hús

Ezen a héten volt a húsmentes világnap, ezért pont a húsmentesség égisze alatt zajlik az életünk, de nem mehetünk el szó nélkül a sajt és a hús mellett. Nehéz jobb nyári fogást találni, mint egy szelet grillezett hal és mellette egy gyönyörű saláta. Ennek alternatívái a hús és a sajt. Nyáridőben nem kifejezetten a camembert és a disznóhús, inkább a kecskesajt a juhgomolya és a csirkemell a legnagyobb kedvencek. Nem véletlenül.

Egy kis plusz

Megannyi mikrozöld, és csírák, most már nem csak álmodhatunk róluk, hanem akár egy kisközértben is hozzájuk juthatunk, ezekkel szórjuk meg a salátánk tetejét. Mi mehet még erre, mivel fokozhatjuk a felsőfokot? Egy kis pirított fenyőmaggal, mandulaforgáccsal, mogyoróval vagy kesuval. Gyümölcs és zöldségpárosítás igenis ér! Eper, más bogyósok, mangó és zöldalma, mindegyik felkorbácsolja a salátás kedélyeket!


Még több szuper gasztrotartalom:

Címlapról ajánljuk

14 foszlós-omlós leveles tésztás apróság a kedves vendégeknek

A leveles tészta nagy könnyebbséget tud jelenteni az általában káoszos konyhai sürgés-forgásban: nagyon gyors, a bolti változat sem ciki, finom, és sós meg édes formában is felhasználható. Sőt, még húsokat is bugyolálhatunk bele! Lássuk ezúttal, hogy milyen sajtos-sós apróságok készülhetnek belőle vendégváró gyanánt.

Nosalty

További cikkek