Házi tahini: a három hozzávalós alapanyag, ami feldobja a főztöd

Kevésbé ismert alapanyag a tahini, vagyis a szezámmagpaszta. Elkészítése pár perc, a felhasználási lehetőségek pedig szinte végtelenek.

A szezámmagból készült sűrű, drapp színű krémet előszeretettel használják a világ különböző országaiban. Nem mindig könnyű megtalálni, elsősorban bioboltokban juthatunk hozzá. Ezt a problémát orvosolhatjuk, ha házi tahinit készítünk.

Hozzávalók és elkészítés

A házi tahini mindössze három hozzávalóból készül: szezámmagból, olajból és sóból. A szezámmag már az általános élelmiszerboltokban is elérhető, egy közepes méretű csomagból egy kis üveg tahinit tudunk majd készíteni.

Olajból érdemes semleges ízűt - például napraforgót - használni, mivel a dominánsabb olajak (pl. olíva) drasztikusan megváltoztathatják a kész termék ízét.

Fontos lépés a szezámmag megpirítása, hiszen ettől kapja karakteres, diós ízét. Egy száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsuk a magokat addig, amíg pattogni nem kezdenek. Illat alapján is dönthetünk: kellemes, dióhoz hasonló aromák jelzik majd, hogy készen vagyunk.

A három hozzávalós alapanyag, ami megváltja a konyhád: itt a házi tahini

A pirított szezámmagot hűtsük ki, majd öntsük aprítógépbe. Magas fokozatunk dolgozzuk addig, míg szinte magától össze nem áll. Ekkor egy kevés olajat fokozatosan hozzáöntve, krémes, lassan folyó állagot kell elérnünk. A tahini elkészült, már csak ízlés szerint meg kell sóznunk.

Tároljuk tiszta üvegben vagy műanyag dobozban. A hűtőben akár hónapokig is eláll.

Felhasználása

Hummusz

Az ízletes közel-keleti csicseriborsókrém, azaz hummusz fő alapanyaga a tahini, nélküle nem is készülhet. Nagyon jól illik a csicseriborsó krémességéhez az enyhén keserű szezámmag olajos gazdagsága.

Bármilyen más krémhez felhasználhatjuk kiegészítőként. Gyakran párosítják padlizsánnal, de a legtöbb friss zöldség vagy grillétel mellé készített mártogatósban megállja a helyét. Próbáljátok ki például ezekben:

Baba ghanoush

Gazdag, füstös és krémes - így lehetne legjobban jellemezni ezt a keleti padlizsánkrémet. Az íze még sokkal jobb lesz, ha szabad tűzön grillezzük, de azért sütőben készítve sem ...

Babhummusz

Hummusz, olcsóbban, mivel a csicseriborsó szerepét itt a vörös- és fehérbab veszi át. Próbáld ki!

Salátaöntet

Egy egyszerű salátaöntet az ecet és olaj házasságával indul. Mivel a tahini olajos, kényelmesen beletehetjük kedvenc önteteinkbe. Citrommal kifejezetten jó hatást érhetünk el. Fűszerezzük bátran, elég jól szállítja az ízeket. Mivel sűrű, a saláta legutolsó kis darabját is teljesen be fogja vonni.

Marinád

Egyéb ízekkel párosítva kifejezetten jót tesz majd egy pár szelet csirkének is. A marinád alapegyenletében (vagyis olaj, valamilyen savas hozzávaló és fűszer) az olaj helyét a tahini bátran elfoglalhatja. Kombináljuk kedvünk szerint, és hozzunk létre egyedi, ütős marinádokat, azaz húspácokat. A vendégeink szája tátva marad majd a csodálattól.

Leves

Gyökérzöldségekből készült krémlevesek meglepő kiegészítője lehet a szezámmagpaszta. Éppen csak annyira fog feltűnni a jelenléte, hogy megörüljünk az izgalmas, rejtőzködő ízének. Legyen répa, sütőtök vagy cékla, feldobhatjuk az élményt pár kanál tahinivel.

Sütemény

Diós ízével fantasztikus mélységet kölcsönöz majd, ha süteménytésztába keverjük. A banánkenyérben kifejezetten kellemes, de bármiben el tudjuk helyezni, ha a recept valamilyen magot (pl. dió, mogyoró, stb.) ír. Keserű csokoládé mellé is kiválóan passzol.

Kezdetnek néhány ötlet recepttárunkból:

Klasszikus banánkenyér

Ohh te csodás banánkenyér. A legjobb módja annak, hogyan használjuk fel a barna, megpöttyösödött banánokat a konyhapultról. Ez a klasszikus változat szaftos, puha, és rendkívül jól ...

Cukkinibrownie

Elképesztően finom és szaftos brownie, ami a cukkininek köszönhetően sokkal könnyedebb, hiszen ezzel kiváltjuk az olaj nagy részét. Próbáljátok ki, és írjátok meg, hogyan ízlett, mi ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Rengeteg izgalmas ízt találhatsz itt is:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...