Angyalbögyölő vagy pöcsmácsik - Hol élünk? Ilyen a nudli!

Tájegységtől függően más-más nevet kapott, de félreérthetetlenül tudjuk, mire hajaznak ezek az elnevezések - ilyen színes egyéniség a nudli.

Nem csalás, nem ámítás, semmi titokzatoskodás, ahogy küllemében és méretében megmutatkozik, úgy illetik: pöcsmácsik, billemácsik, angyalbögyörő, angyalbögyöröllő vagy angyalbügyürű, gyurkamonya, pucu, esetleg pucuhaluska, angyalpicili, vucerli, nudli, avagy krumplinudli. Nálunk akkor készült, amikor nagymamám amúgy is készített gombócot, hát a kisunoka kedvence is tányérra került.

Zalai változat

Zalában a leggyakoribb megjelenési formája, hogy dinsztelt hagymán pirítják meg a nudlit. Mivel a magyar konyha elengedhetetlen fűszere és életünk színezője a fűszerpaprika, így ez is kerül rá sok helyen. Hogy mégse legyen olyan fujtós, hát egy kanál tejföl is mehet rá. Ahogy látjátok, én tettem rá és bele mindenből, ez a fullos, minden igényt kielégítő, mégis az autentikushoz nudlikészítéshez legközelibb változat.

Nudli olaszosan, senóttal és parmezánnal - recept itt!

Dunántúli nudli

Tudjuk, tudjuk, a nudli a magyar paraszti konyha egyik alapétele. De szerintem nem csak a legszegényebbek készítették, hiszen olyan finom, hogy ez után bárki megnyalja a tíz ujját. Valóban olcsónak számít, hiszen három alapanyag kell hozzá: burgonya, tojás és liszt, ezek pedig minden háztartásban megtalálhatóak. Szerintem a képek láttán már el is indultatok a konyhába, hogy ellenőrizzétek a készletet.


Pucu

A fenti elnevezéseken kívül erre az egy névre találtam még más receptet. A pucut ugyanis sült kolbásszal is készítik. Ez az elnevezés Borsodban, pontosabban Cserépfaluban krumpligombóckákat jelent, melyeket kolbászzsírral locsolgatnak, és sült kolbászkarikákat tálalnak a tetejébe. Ezt is ki kell próbálni egyszer!

Nudli készítés

Az angyalbögyölő, ahogy megfejtettük: olcsó, egyszerű, de nem olyan gyors ám, ahogy sok helyen írják róla, igen is melós elkészíteni. Éppen ezért, ha már nekifogunk, érdemes jó adagot gyúrni belőle. Egy kiló liszt alatt meg se álljunk! A tészta arányai viseljék a 2:1 -es léptéket a burgonya javára, tehát egy kiló burgonyához fél kiló lisztet, egy kevés sót, és egy tojást tegyünk. Nagyon kis könnyű, finom állaga lesz, ettől ne ijedjünk meg. A nagy gombócot vágjuk félbe, majd mindegyik felet nyolcba, és ezeket legalább húszfele, ez így körülbelül 6 főnek elegendő adag. A nudli gyúrás közben még felvesz egy csomó lisztet, hogy ne ragadjon oda a deszkához vagy munkafelülethez még szórni kell rá, szóval legyen elegendő még a zsákban, ha nekikezdünk az elkészítésének.

Édes nudli

Az országban több helyen az édesen kínált nudlit pöcsmácsiknak hívják. Mi simán, porcukorral, fahéjas cukorral, sárgabaracklekvárral ettük, máshol láttam még pirított darával és lekvárral, ugyancsak pirított zsemlemorzsával és lekvárral, valamint mákkal és porcukorral, és ezek kombinációiban. Néhol búzadara is kerül a tésztájába.

Krumplinudli-ízesítések:

  • zsíros-hagymás-paprikás: ezt készítettem én kicsit maibb verzióban
  • spenótos-hagymás kis parmezánnal: az én olaszos módozatom
  • mákos-lekváros: itt csak a házi sárgabaracklekvár ér!
  • tejfölös-túrós: erre, akár a tésztára porcukor és só+bors is mehet egyaránt
  • vajon pirított sajtos: akár a nokedli, ez is finom így
  • pirított zsemlemorzsába forgatott, porcukros-lekváros: ez volt a saját kedvenc
  • darás-lekváros: gyermekkedvenc

Írjátok meg hozzászólásban, ti hogyan készítitek a burgonyanudlit!

Háromféle nudli - recept itt!

Ahogy látjátok, tényleg érdemes nagy adagban készíteni, hogy ezt a sok változatot mind végig tudjuk kóstolni. Ha mégis megmaradna egy kevés tészta, akkor tegyük mélyhűtőbe, és később felhasználhatjuk. Az a lényeg, hogy a főtt krumpli súlyának pontosan fele legyen a liszt. A krumplit héjában főzzük, úgy finomabb, jó nudlikészítést a hétvégére!


Még több finomság Grétitől itt:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!