Galette-mánia: íme egy lecsós-grillzöldséges és egy karamellizált salottás-répás változat

Galette-et édes formában, gyümölcsökkel biztos mindannyian kóstoltatok vagy legalábbis hallottatok már róla, de ugyanilyen tésztát sós változatban még nem feltétlenül láttatok. Most itt van két zöldséges gyöngyszem, próbáljátok ki őket!

A galette receptje Franciaország észak-nyugati részéről- a történelmileg is jelentős Normadia tartományból származik. Az innen származó gale szó pitét jelent, melynek a tésztáját mindenki egyedileg hajtogatja, szabad elgondolás alapján. Ugyanakkor ismert a Normandiától délre, az ország legnyugatibb csücskéből származó Bretagne-i hajdinalisztes fajtája is, ebbe gyakran sonkát és tojást is hajtogatnak. Általánosságban viszont elmondható, hogy leginkább savanykás gyümölcsökkel töltik a szélein felhajtott galette tésztáját.

Lecsós-grillzöldséges galette

A francia galette épp úgy meghódította az egész világot, mint az olasz pizza. A pizzát már csokis és gyümölcsös változatban is készítik, és galette-et is láttunk már hagymás, tehát sós változatban. A szabályok azért jók, hogy legyen mit megszegni, nem igaz? Én egyik nap megálmodtam ezt a zöldséges galette-tölteléket, és másnap gyúrtam hozzá egy rusztikus tésztát, hogy legyen mibe töltenem. Így készült ez a gyönyörűség!

Ami pizzán működik, azt galette-be is tölthetjük alapon, próbáljátok ki ezt a kis provance-i ízvilággal megáldott, ratatouille-hangulatot előidéző sós pitét!

Karamellizált hagymás-répás galette

A gyümölcsös sütiket szeretem, de nem hoznak annyira lázba, mint a zöldségesek. Az egyik kedvenc gyökérzöldségem a répa, hagymák közül pedig a salotta az abszolút nyertes nálam. Most ezt a két sokoldalú felhasználhatóságú szépséget tettem egy édes-savanykás-sós töltelékbe.

A zöldségeket egy kis mézzel és balzsamecettel karamellizáltam, így mentek a jól bevált vegán tészta közepére. Ehhez különben vegán vajat használok, ennek híján vegán margarint.

A tészta körbe-körbe való felhajtásához pedig egy fém tésztavágót használok. Ezzel nagyon egyszerű a munka, nem csak ebben a feladatban teljesít jól ez az eszköz, a fő funkcióján kívül, amire tudom, alkalmazom. Szóval, egyszer láttam egy gyönyörű képet egy salottás galette-ről, elolvastam a recept nevét, hogy karamellizált hagymás galette, aztán becsuktam ezt az oldalt, és eltűnt a látókörömből ez a tünemény, soha többet nem találtam meg. Ez a recept a kép után emlékezetből, és természetesen a répás kiegészítéssel készült. Ennek is adjatok egy esélyt, érdemes!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több szuper gasztrotartalom:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...