Galette-mánia: íme egy lecsós-grillzöldséges és egy karamellizált salottás-répás változat

Galette-et édes formában, gyümölcsökkel biztos mindannyian kóstoltatok vagy legalábbis hallottatok már róla, de ugyanilyen tésztát sós változatban még nem feltétlenül láttatok. Most itt van két zöldséges gyöngyszem, próbáljátok ki őket!

A galette receptje Franciaország észak-nyugati részéről- a történelmileg is jelentős Normadia tartományból származik. Az innen származó gale szó pitét jelent, melynek a tésztáját mindenki egyedileg hajtogatja, szabad elgondolás alapján. Ugyanakkor ismert a Normandiától délre, az ország legnyugatibb csücskéből származó Bretagne-i hajdinalisztes fajtája is, ebbe gyakran sonkát és tojást is hajtogatnak. Általánosságban viszont elmondható, hogy leginkább savanykás gyümölcsökkel töltik a szélein felhajtott galette tésztáját.

Lecsós-grillzöldséges galette

A francia galette épp úgy meghódította az egész világot, mint az olasz pizza. A pizzát már csokis és gyümölcsös változatban is készítik, és galette-et is láttunk már hagymás, tehát sós változatban. A szabályok azért jók, hogy legyen mit megszegni, nem igaz? Én egyik nap megálmodtam ezt a zöldséges galette-tölteléket, és másnap gyúrtam hozzá egy rusztikus tésztát, hogy legyen mibe töltenem. Így készült ez a gyönyörűség!

Ami pizzán működik, azt galette-be is tölthetjük alapon, próbáljátok ki ezt a kis provance-i ízvilággal megáldott, ratatouille-hangulatot előidéző sós pitét!

Karamellizált hagymás-répás galette

A gyümölcsös sütiket szeretem, de nem hoznak annyira lázba, mint a zöldségesek. Az egyik kedvenc gyökérzöldségem a répa, hagymák közül pedig a salotta az abszolút nyertes nálam. Most ezt a két sokoldalú felhasználhatóságú szépséget tettem egy édes-savanykás-sós töltelékbe.

A zöldségeket egy kis mézzel és balzsamecettel karamellizáltam, így mentek a jól bevált vegán tészta közepére. Ehhez különben vegán vajat használok, ennek híján vegán margarint.

A tészta körbe-körbe való felhajtásához pedig egy fém tésztavágót használok. Ezzel nagyon egyszerű a munka, nem csak ebben a feladatban teljesít jól ez az eszköz, a fő funkcióján kívül, amire tudom, alkalmazom. Szóval, egyszer láttam egy gyönyörű képet egy salottás galette-ről, elolvastam a recept nevét, hogy karamellizált hagymás galette, aztán becsuktam ezt az oldalt, és eltűnt a látókörömből ez a tünemény, soha többet nem találtam meg. Ez a recept a kép után emlékezetből, és természetesen a répás kiegészítéssel készült. Ennek is adjatok egy esélyt, érdemes!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több szuper gasztrotartalom:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek