Így készülj a befőzésre!

Mivel lassacskán beköszönt a július, és vele együtt az újabb idénygyümölcsök és -zöldségek nagy hajrája, nem árt előre felkészülni a befőzés procedúrájára.

Puhatolózzunk ismerősöknél, ki hol szerzi be a termést, sok háznál árulnak isteni gyümölcsöket sokkal olcsóbban, mint akár a piacon, netán a boltban. A szükséges eszközök előkészítése, beszerzése sem kis feladat, nézzük melyek azok, amik nélkül nem érdemes belevágni a befőzésbe.

Befőző szett a NoSalty Webshopban! >>

Jó, ha a kamrából lehetőség szerint már eltüntettünk minden korábbi üvegcsét, ha mégsem, ízlés szerint alsó vagy felső polcra, de a lényeg, hogy elkülönítve praktikus rakni a korábbi befőtteket, savanyúságokat, bármit, ami még elfogyasztani tervezünk. Ellenőrizzük, hogy nem indultak-e penészesedésnek.

Még több befőtt receptje >>

Attól függően persze, hogy mit tervezünk elrakni, sok mindenre lehet szükség: lekvár, kompót esetében sok-sok befőttesüvegre, ezek lényegében tetővel együtt bármelyik háztartási részlegen beszerezhetők. Fólia, befőttesgumi, tetők az üvegekre, esetleg vastagabb plédek a dunsztoláshoz, sokliteres edény a főzéshez, és műanyag tálak az előkészületekhez.

A savanyúsággal könnyebb a dolgunk, mert a nagyobb edényen kívül esetleg reszelőre, gyalura van szükség, meg persze jó éles késekre, erről ne feledkezzünk meg, mert nagyon meggyorsítja a munkát. Bonyolódik a helyzet, ha házi ketchupra fáj a fogunk. Az erre alkalmas lucullus majd csak július közepén-végén jelenik meg a standokon, viszont nagyon olcsón szokták árulni, így fillérekből megússzuk a paradicsom-, netán lecsóeltevést. A ketchuphoz egy jó állapotú passzírozó nem árt, de ha nem akarunk beruházni, szomszédtól, barátoktól is kölcsönkérhetjük.

Még több lekvár >>

Az Okoskamra cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk