Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás csalamádé télire (Csalamádé 3.)

Káposztás csalamádé télire (Csalamádé 3.)
Káposztás csalamádé télire (Csalamádé 3.)
90 perc / előkészület: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (50)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik kedvenc családi savanyúság. Annál ízletesebb, minél többféle színű paprikából készítjük.
Aki az édeskés savanyúságot szereti, cukrot tehet 1,2 kg-ot is.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ajánlott húsételek mellé.
Megjegyzés:
Ha pritamin paprikából készítjük, kevesebb cukor is elég, hogy édeskés legyen a savanyúságunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Nagy műanyag edénybe a hozzávalókat vékonyra beleszeljük.
  2. Rászórjuk a tartósítószert, a sót cukrot, borként.
  3. Ráöntjük az ecetet, és jól összeforgatjuk.
  4. 1 napig állni hagyjuk.
  5. Másnap tisztára mosott üvegekbe töltjük a saját levével.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 166 284
elküldve: 28
receptkönyvben: 1 468
elkészítve: 27/44
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
szezon: ősz
kategória: savanyúság
vegetáriánus: vegán
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csalamádé

Hozzászólások (50)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

baxicus
baxicus Fri, 2016-08-26 08:21

Nem írtál hozzá vízmennyiséget, fog annyi levet ereszteni amennyi elég lesz hozzá? A kommentekből azt látom hogy a recepted kiválló, csak érdeklődöm mielőtt hozzáfogok! Köszönöm!!!!!!!!!!!!

R.Szilvi
R.Szilvi / R.Szilvi Wed, 2014-07-16 21:30

Sziasztok,
a borkén helyett lehet esetleg mást használni? - pl. citromsavat?
Köszi a választ!

Hencsa
Hencsa Mon, 2013-01-14 21:13

Köszönöm a receptet! Nagyon-nagyon finom lett!Tényleg ajánlom mindenkinek!!!

GypsyWillow
GypsyWillow Wed, 2012-09-19 14:50

Eszt a csalamade recptett be kell fozni,vagy is be lehet fozni uveggekben,hogy tartossab leggyen?

Vica Takacs
vica takacs / Vica Takacs Sun, 2012-09-23 09:10

Szia! Ha nekem sok ez a mennyiség, értelemszerüen mindenből a fele aránnyal is elkészíthető ugye? Az eredmény ugyanaz?!

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sun, 2012-09-23 15:06

Ugyanaz, de nyugodtan készítsd el az egészet biztosan elfogy, mert nagyon finom!Nagyon sokáig eláll! Nem fogsz csalódni benne!

nagykriszta01
nagykriszta01 Tue, 2012-07-24 20:45

Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy szerinted ha csak Na Benzoátot teszek az ecetes lébe (kisfiam nem szereti a knorral) akkor is eláll kb 1 hónapot? Egy rendezvényre csinálnék sokat és kb egy hónap kell a mennyiség "legyártásához". Előre is köszi a válaszod!
Kriszta

Hencsike
Hencsike Sun, 2012-07-08 11:46

Szia!
Körülbelül mennyi üveg lesz ebből a mennyiségből?
Köszi

marusko
marusko Fri, 2012-02-24 20:31

nagyon finom ,én is így szokom eltenni ,régi recept nálunk:)

cataryna
cataryna Mon, 2011-10-31 17:43

Én is elkeszitetem nagyon finom es szepen áll a spájzban pedig nalunk meg mindig meleg van "Portugalia"de mar a masodik üvegel eszuk.Jövo heten megcsinalom 3 - féle paprikabol. Köszönöm a receptet!

kizsó
kizsó Sat, 2011-10-01 12:58

Szia, végigjártam az összes boltot, de végre kaptam! Délután kezdődet a csalamádé gyártás!

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Fri, 2011-09-30 19:14

Szia Rita!
Inkább keress Knorr tartósítót, mert abban van egy fűszerkeverék ami az ízét adja a savanyúságnak.
Szerintem attól lesz az a jellegzetes finom íze, ami ezt a fajta savanyúságot jellemzi.Én általában Mannában vagy Spárban szoktam ilyet vásárolni.A nátrium benzoát csak tartósít ízt nem ad.Üdv Marika

kizsó
kizsó Fri, 2011-09-30 17:40

Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy nem kaptam Knorr-os savanyúság tartósítót, csak Natrium-benzonátot. Szerinted azt is használhatom hozzá? Köszi: Rita

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2011-09-05 12:31

Kedves Zsuzsa! Nyugodtan tedd bele az ecetet ebbe ennyi kell.Én nem szoktam zöld paradicsomot ebbe a receptbe tenni,, mert akkor elviszi az ízét., ez így tökéletes ahogy leírva van.Nem fogsz benn csalódni . Szerintem vetekszik a bolti csalamádéval. Van egy másik csalamádé receptem abba szoktam zöld paradicsomot tenni ebbe nem, de azért nem lesz rossz úgy sem.ha nem bízol benne készíts fél adagot kóstolónak. Üdv Marika

visnyoo
visnyoo Wed, 2011-09-14 09:37

bocs, hogy zavarlak, még egy kérdésem lenne, vettem knorr savanyúságtartósítót, de erre rá van írva, hogy "kapros" , sima nem volt, megnéztem, 2% a kapor tartalma (amúgy szeretjük a kaprot) ez is jó bele? Vagy keresgéljek a boltokban "simát" ? :-)
Üdv. Zsuzsa

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Wed, 2011-09-14 17:40

Szia Zsuzsa!
Nyugodtan használd a kapros tartósítót én is azt szoktam mostanában. Azelőtt lehetett kapni simát, de mostanában csak ilyen van. Nagyon finom kellemes íze van.!Üdv Marika

visnyoo
visnyoo Fri, 2011-09-09 20:55

ok, már el is vetettem a zöldpari gondolatát:-) Betartom a receptet:-)
Zsuzsa

visnyoo
visnyoo Mon, 2011-08-29 09:08

Szia!

Írod 8-9 üvegnyi lesz belőle, de mekkora üvegek? :-) Mert nekem van, 7,.5 dl-es 1 l-es, 2 l-es, 5 literes üvegem is.

köszi előre is a választ.
Zsuzsa

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Tue, 2011-08-30 18:54

Kedves Zsuzsa!
Ha megnézed a képet ott 8 dl-es üvegeket látsz, abból 8-9 üveg jön ki, attól függően mennyire tömöd meg őket. Üdv Marika

diana13
diana13 Sun, 2013-11-17 23:34

Köszönjük szépen a receptet, NAGYON FINOM !!!
Nem tudom mi lehet az oka hogy nekem 15 darab 750 ml-es üveg telt meg és még így is maradt ki 3 dl. leve.Ez nem baj mert olyan FINOM hogy jövőre dupla adagot csinálok.Üdv.Diana.

visnyoo
visnyoo Sun, 2011-09-04 22:21

Köszönöm a válaszod:-) Most raktam el uborkát, meg "macskapöcs" (bocsi, de így hívják még a piacon is) paprikát, szintén innen a nosaltyról, nem forralós lével.... már a számon volt a kérdés, nem sok-e az 1 liter ecet, de ahogy látom többen is írták, nagyon finom lett:-) tehát elfogadom és kipróbálom:-) zöldparadicsomot is teszek majd bele, mert egyrészt szeretjük, másrészt itt van a kertben:-), de ez gondolom nem ront majd rajta.
Üdv. Zsuzsa

petra
Petra / petra Fri, 2011-07-29 06:09

Kedves Mária!
2011.07.28. legnézettebb receptje lett a savanyúságod.
Gratulálunk!
Üdvözlettel:
NoSalty.hu csapata

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Thu, 2011-07-28 13:42

Szia Zsuzsa!
A most kapható káposzta még téli eltevésre nem igazán jó, mert ez még nyári fejes káposzta.
Igazi jó és tartós savanyúságot majd az őszi fejes káposztából tudsz készíteni.
Most is készíthetsz, de azt el kell fogyasztani, mert a nyári fejes káposzta hamar bebarnul.
Ha összeszelted és belekeverted a hozzávaló anyagokat nyugodtan hagyd a konyhában, takard le ruhával az edényt amiben van nem kell meleg helyre tenni..Mivel elég erős ecet szaga van, ha van nem használatos helyiséged inkább oda tedd./Kamra, spájz/
Másnap keverd át és rakd üvegbe. Nem kell kinyomkodni a levét, csakJól tömködd tele az üvegeket és tegyél rá levet, hogy ellepje
Borként kapsz bármelyik bevásárló központban
Remélem tudtam segíteni. Marika

zsuzsa04
zsuzsa04 Thu, 2011-07-28 08:26

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy amit most lehet kapni fejes káposzta az jó hozzá?
És mikor állt 1 napig ki kell nyomkodni, és úgy rakni üvegbe majd rá önteni a levét?
Elég ha a konyhában hagyom állni? nem kell meleg helyre tenni v ilyesmi?
És borként hol lehet kapni?
Bocsi, de még soha nem csináltam, és szeretném, hogy jó legyen
köszönöm

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-09-22 14:00

Válaszodat köszönöm ! Judit !

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-09-19 13:40

Szia !
Azt szeretném kérdezni ,hogy a tartósítószert elvileg felkell oldani vizzel ! Te nem oldod fel csak rászorod ! ? Én csak olyat kaptam ami jó a savanyuságokhoz de leginkább az uborkához / Knor /! Az elsö adagra csak szalicint raktam a tetejére ! Jó lesz úgy ! Második adagot holnap kezdem csak szorjam rá ? Válaszodat elöre is köszönöm !
Tényleg nagyon finom !
Judit !

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sun, 2010-09-19 14:48

Kedves Judit!
Csak szórd rá nyugodtan az összes hozzávalót. A tartósítószert nem a zacskón levő utasítás szerint kell használni.Csak belekeverni, és majd tudja a dolgát! Másnapra feloldódik, levet ereszt, és mehet az üvegekbe.
Puszi Marika

Nicollette
Nicollette Tue, 2010-09-14 17:31

Szia!

Szeretném megkérdezni,hogy az úgy jó,ha alig lepi el a folyadék amit ráöntöttem? Fog annyi levet ereszteni,hogy jó legyen? Életemben nem csináltam még,amiatt vagyok ennyire kérdezgetős:)
ELőre is köszönöm
Niki

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Wed, 2010-09-15 18:08

Kedves Niki!
Amikor leszeled, rárakod a sót és a tartósítószert, ecetet, másnapra levet enged.
Jó alaposan meg kell tömni az üvegeket, és akkor önteni rá a levet, ha a saját leve nem lepi el, ahogy beletöltöd az üvegbe.Ne a száraz részt tedd az üvegbe, hanem keverd bele a lébe.
Ahhoz, hogy sokáig el álljon kell, hogy legyen rajta lé, mert anélkül megbarnul a teteje.
Különben nagyon sokáig eláll, nem szokott vele probléma lenni.
Max az, hogy nagyon gyorsan elfogy. Nálunk nagyon szereti mindenki.
Remélem sikerül elkészíteni és ízleni fog. Üdv Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-09-13 10:54

Nem kevés ekkora mennyiséghez az 1 evőkanál só?

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Tue, 2010-09-14 14:47

Ízlés szerint lehet bele többet tenni, de én évek óta ezzel a mennyiséggel készítem, és nem sótlan. A tartósítószerben szerintem van só.Marika

lmarti
lmarti Wed, 2010-07-07 09:51

Szia!

segíts ki légyszíves, mert nem csináltam még ilyet:)
Ebből a mennyiségből hány üveg lesz kb?Amikor állni hagyjuk le kell takarni?

köszi:)

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Wed, 2010-07-07 20:11

Kb 8 -9 üveg lesz belőle ha jól megtömöd.
Nyári fejes káposztából nem szoktam eltenni, csak ősszel téli fejesből.
Konyharuhával takard le míg áll, akkor nem jár át mindent annyira az ecet szaga.

1574
káposzta 7 kg
paprika 2 kg
vöröshagyma 1 kg
ecet 10 dl
cukor 1 kg
1 ek
borkén 1 kávéskanál
befőtt tartósító 1 csomag