Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabaracklekvár ahogy Dagika készíti

Sárgabaracklekvár ahogy Dagika készíti
Sárgabaracklekvár ahogy Dagika készíti
160 perc / előkészület: 40 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lementem a közértbe lekvárért, és nem találtam olyat, amiben 20 %-nál több a gyümölcstartalom, és ki is jöttem gyorsan. Ebből kifolyólag úgy gondoltam, kipróbálom magam lekvárfőzés terén is, és próbáltam receptet találni, de mindben tatáltam valami kivetnivalót.... Vettem a bátorságot, és mindből ollóztam egy kicsit, és a végeredmény csodás lett. Gyönyörű barackszín (nem barna!), pont jó állag, és csodás kritika a családtól és barátoktól! Mi kell még? Az első 10 kg kipróbálása után már 30 kg-nál járok, és még nincs vége a szezonnak! Hajrá mindenki, legyetek bátrak és vállalkozó szelleműek! :)

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A barackokat forró vízbe tesszük kb. fél percre (ha egy nagyobbacska fazekat használunk, akkor egyszerre kb. egy kilót is rakhatunk bele).
  2. Kicsit várunk, hogy lehűljön (addig forró vízbe tesszük a következő adagot), és egy mozdulattal lejön a héja. Én ekkor már oda szoktam készíteni a nagy fazekat, amiben főzöm a barackot, és rögtön mehet bele, gyakorlatilag négy felé nyomom kézzel, a mag meg mehet a kukába. :)
  3. Ha az összes barackot megpucoltuk, akkor mehet fel a tűzhelyre, lassú tűzre (kerámialapos van, és ott 4-esen szoktam). Kb. 1 óra, amire elkezd forrni, közben néha meg kell keverni, le ne ragadjon.
  4. Amikor már kis hab keletkezik a tetején, akkor beletesszük a tartósítószert.
  5. Újra forrás után mehet bele a 2 kg cukor is, és tovább főzzük 10 percig.
  6. A legvégén kerül bele a 2 csomag vaníliás cukor, innen már csak egy jó alapos keverés vár ránk, és kész is van. :)
  7. A jó alaposan kimosott és megszárított (én a sütőbe szoktam berakni 50 fokra 5 percre) befőttes üvegeket egy mélyebb tepsibe rakjuk, forró vizet öntünk az aljába (így nem törnek szét az üvegek a forró lekvártól), és szép lassan, merőkanalanként megtöltjük őket.
  8. Amikor mind megvan, akkor a meleg vízbe áztatott celofánokat az üvegek tetejére rakjuk, befőttes gumival rászorítjuk, majd a tetejét is rárakjuk, és 1 percre fejjel lefele rakjuk! (Ezt egy nénitől tanultam, így vákuum keletkezik az üvegben, és nem tud megromlani).
  9. 2-3 napra meleg dunsztba tesszük (nálam ez egy törölközővel bélelt hálózsák, az öregeknél meg a dunyha alatt), és hagyjuk magától kihűlni. Ha megvan, megtisztítjuk az üvegeket, ha szükséges, és felcimkézzük. Nálam elmaradhatatlan a kockás rongy a tetejéről. :)
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 40 693
elküldve: 6
receptkönyvben: 62
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Dagika80

Mióta szakács: 2012.07.19.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
diéta: tejmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

nagyon fincsi sárgabaracklekvár, A legjobb baracklekvár, amit valaha ettem :), házi készítésű gyümölcslekvár, baracklekvár házilag

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2013-05-19 21:33

Kedves Dagika!
A "mag meg mehet a kukába" mondatodra szeretnék reagálni. A sárgabarackmag azon kevés ehető gyümölcsmagok közé tartozik, amikben megtalálható a B17 vitamin, ezen kívül olyan anyagok, amik rákmegelőző, SŐT GYÓGYÍTÓ hatással is rendelkeznek. Az íze pedig nagyon finom, hasonlít a manduláéra. Én falun nőttem fel pénztelen családban, és mi mindig félretettük a magját és megettük. Mindenkit szeretnék arra bátorítani, hogy ne dobja ki a sárgabarack magját, mossa át, szárítsa meg a napon, és amikor alkalmas, akár télen is, törje meg, sőt évekig is eláll akár. Elég nehéz feltörni, de nem macerásabb, mint akár egy hasonlóan erős házú mogyorót.
Lehet pirítani is, és finom csemege a tévé előtt rágcsálni.
És köszönöm a receptet, szuper :-)
Rose :-)

Dagika80
Dagika80 / Dagika80 Thu, 2012-08-09 07:33

Kedves Gyongy1794!
Nekem a CBA-ban sikerült HAAS-t venni, de az oetkernek van 3:1-ben, azt is kipróbáltam és ugyanolyan jól működik! :)

Dagika80
Dagika80 / Dagika80 Fri, 2012-07-27 07:34

Kedves Koszider!
Nem tudom, hogy moderálják-e az oldalt, de a HAAS-nak van, ha nem találsz olyat, akkor Oetker 3:1 is tökéletesen megteszi, azzal is kipróbáltam már és működött. :)

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2012-07-26 11:03

Kedves Dagika!
Milyen az a 4:1-ben zselésítő? Én eddig még csak max. 3:1-ben láttam, de valószínűleg elmaradtam valahol.
Koszider

1060
sárgabarack 10 kg
cukor 2 kg
zselésítő befőzőszer 6 csomag
vaníliás cukor 2 csomag