Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos uborka - 3 napos

Kovászos uborka - 3 napos
Kovászos uborka - 3 napos
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sztori: Nagyi recept. Aztán mikor már nem voltam gyerek, hanem külön családom volt, hát elkértem, és magam csinálom azóta. :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítünk egy 5 l-es befőttes üveget. Az uborkákat alaposan megmossuk, a végeit levagdossuk, valamint az oldalát egy hegyes késsel három helyen megvágjuk.
  2. A kaprot szintél jól megmossuk, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és kicsit bevágjuk a gömbölyű részen.
  3. 1 l langyos vízben elkeverjük a két evőkanál sót.
  4. Az üveg aljára befektetjük a kapor felét, majd elkezdjük belerakosgatni az uborkákat állítva. Ha leraktuk az első sort, két gerezd fokhagymát teszünk az oldalába. Berakjuk a következő sort, megint két fokhagyma. Az utolsó sort is belerakjuk az üvegbe, a maradék két gerezd fokhagymából egyet közéjük rakunk, egyet az oldalára.
  5. A sós vizet az uborkákra öntjük, majd még annyi langyos vizet, hogy az üveg nyakáig érjen. A kapor másik felét rátesszük az uborkák tetejére.
  6. A szelet kenyeret egy ritka szövésű, tiszta fehér vászonba csavarjuk, és így tesszük rá a kaporra. Az üveget egy darab alufóliával lezárjuk, és napos helyre tesszük. Ha szép idő van, akkor kb. 2,5 - 3 nap alatt nagyon finomra kovászolódik.
  7. Tipp: Téliesíthetitjük a kovi ubit, ha a levét finom vásznon átszűrjük, és egy bögre víz hozzáadaásával alaposan átforraljuk. Az uborkákat 3 l-es üvegekbe lazán - fontos hogy ne nyomódjon és szoruljon! - belerakjuk, és az átforralt, teljesen lehűtött levet ráöntjük. Késhegynyi szalicil a tetejére, lezárni, és hűvös helyre tenni. Ha nem nyormorodott meg az ubi az üvegbe rakáskor, akkor bizony télen is olyan ropogós lesz, mint amikor nyáron elkészül!
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 39 758
elküldve: 7
receptkönyvben: 162
elkészítve: 11/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Boboj

Mióta szakács: 2012.04.07.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovi ubi, kovászos uborka házilag, házi készítésű savanyúság

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hetedik
hetedik Sun, 2014-06-01 06:34

Kedves Látogatók!
Kevesen tudják, hogy az alaposan megsikált, ping-pong labda nagyságú krumpli is tökéletes a kovászos uborka elkészítéséhez!
Minden u.úgy kell tennünk, csak a kenyeret - lecserélni - a krumplira!
Napra kitenni! Kóstolgatni, ha kész, krumplit kidobjuk, uborkákat meglakmározzuk!
:)
Nagyon finom!
Sok sikert, jó étvágyat hozzá!

135
uborka 2.5 kg
fokhagyma 6 gerezd
kapor 4 szál
2 ek
víz 1.5 l
kenyér 1 szelet