r
Nosalty Logó

Zöld dió befőtt

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Arthemis
Zöld dió befőtt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 2615 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 10456 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 422 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.3 g

Zsír

  • Összesen
    163.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    118 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1593.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    273 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    399 mg
  • Foszfor
    868 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    287.3 g
  • Cukor
    256 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    125.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    248 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 2615 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    153.2 g

Zsír

  • Összesen
    652.3 g
  • Telített zsírsav
    61 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    89 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    472 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6373.2 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    1091 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    1595 mg
  • Foszfor
    3471 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    16 mg
  • Mangán
    34 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1149.2 g
  • Cukor
    1025 mg
  • Élelmi rost
    73 mg

VÍZ

  • Összesen
    500.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    93 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    993 micro
  • Kolin:
    395 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    122 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 10456 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    26.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    257.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.4 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 422 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kesztyűt húzva a megmosott diót vastag tűvel vagy villával átszurkáljuk, és egy lábasba tesszük. Annyi meleg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. 10 napig áztatjuk, naponta legalább kétszer cserélve rajta a vizet.
  2. Az áztatási idő letelte után a diót ecetes vízben puhára főzzük. 1 l vízhez 3 ek ecet kell.
  3. Minden 1 kg puhára főtt dióra 1 kg cukorból és 4 dl vízből készült szirupot öntünk. Előtte a cukorszirupot felforraljuk, a képződött habot leszedjük, és hozzáadjuk a szegfűszeget, a citrom és a narancs héját.
  4. A diót a sziruppal együtt 5 percig főzzük, és 24 órát állni hagyjuk. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.
  5. A 3. napon kiszedjük a diót a szirupból, és széles szájú üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot még forrón a dióra öntjük, és azonnal lezárjuk az üvegeket.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 35
  • 7 napos nézettség: 321
  • Össznézettség: 79136
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 14.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Zöld dió befőtt
Arthemis 32 recept

Évekkel ezelőtt egy receptkártyán találtam ezt a receptet. Macerás elkészíteni, de a végeredmény miatt megéri nekifogni. Sült húsok mellé kiváló.

Hozzászólások

A.Eszter

Kedves Arthemisz! És mikor kell leszedni a zöld diót? Idén már kés? nekiállnom vajon? Köszönettel!

Dominek Györgyné Judit

Szeretném megkérdezni ,hogy meddig kell f?zni ,hogy puha legyen ?? köszi :)

FarkasAni

Idén tettem el el?ször dióbef?ttet. Egy kicsit más a receptje, de nagyon jó f?szeres illatok terjengtek a konyhába, mikor f?ztem. F?zési id? 3x 30perc. Zöld diót június végéig lehet szedni. Akkor még puha a belseje, át lehet szúrni könnyedén. Nagyon kíváncsi vagyok az ízére. :) Ani

Arthemis

Köszönöm a válaszokat amit helyettem adtál. :) Én úgy kb egy fél órát f?ztem. de le kell ellen?rizni, egyet el szoktam vágni mikor úgy gondolom elég puha már. Nem kaptam üzenetet, hogy hozzászólás érkezett. :(

FarkasAni

Kedves Arthemis77! Ne haragudj érte, de annyira megörültem ennek a receptnek. :) Klassz dolog, hogy Te is elkészítetted ezt a ma már ritkaságnak számító bef?ttet. Én ugyan nem vágtam ketté a diót, de remélem megpuhult. Még raktam bele csillagánizst, fahájat, vaníliarudat is. Ani

Arthemis

Kedves Ani! Dehogy haragszom! Örülök hogy te is ismered ezt a receptet. Sült hús mellé egyszer?en mennyei. Csak mindig keveset készítünk így ünnepi ebédekhez szoktuk enni.Csillagánizst, fahéjat, vaníliarudat majd jöv?re én is kipróbálom. Dia

hmarianna

Sziasztok! Meg szeretném kérdezni hogy ha a dió már egy kicsit büdös, akkor is meglehet csinálni? Gondolom az ecetes víz segít rajta. Illetve a másik kérdésem az hogy mind a három alkalommal újra kell csinálni a szirupot? Vagy elegend? mindegyik alkalommal felforralni.

Arthemis

Hát nem tudom.Puha is? Az idén nekem is posványos szaga lett mert haza mentünk szüleimhez és másfél napig nem lett cserélve víz rajta.Nekem puha is lett így ment a borítóba. Szirupot nem kell újat csinálni, csak újra fel kell forralni.

hmarianna

Nem puha, tegnap megcsináltam, de kétszer f?ztem egymásután ecetes vízben, hogy a szag elt?njön, most már a szirupban van, még kétszer kell a sziruppal felf?zni. Na majd kiderül hogy milyen lesz:) Ha már teszem az üvegekbe, és akkor megkóstolom, akkor már a végleges íze lesz?

Arthemis

Még ilyenkor nem kóstoltuk, de szerintem igen.

hmarianna

Köszönöm szépen a segítséget!!!! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.