Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Legkönnyebb cseresznye- vagy meggybefőtt

Legkönnyebb cseresznye- vagy meggybefőtt
Legkönnyebb cseresznye- vagy meggybefőtt
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig is imádtam a befőttet, rengeteg receptet kipróbáltam, de egyik sem volt az igazi. Mindegyiknek volt valami bibije. :) Bánatom elpanaszoltam a barátnőmnek, mire odaadta ezt a receptet, azóta mindig így készítem. Úgyhogy az érdem igazából az övé.:)

hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg cseresznye (vagy meggy, tetszőleges mennyiségben)
  • 1 késhegynyi szalicil (üvegenként)
  • 5 ek cukor (üvegenként)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meggynek/cseresznyének eltávolítjuk a szárát, megmossuk, lecsepegtetjük.
  2. A gyümölcsöt üvegbe töltjük, amennyi csak belefér.
  3. Belerakjuk az 5 evőkanál cukrot és a késhegynyi szalicilt.
  4. Felöntjük hideg vízzel. Jól rátekerjük a kupakot, majd fejre fordítjuk, hogy megnézzük nem szivárog-e.
  5. Belerakjuk az üvegeket egy edénybe, felöntjük vízzel, és forrástól számítva egy óráig főzzük. Kész is a téli csemege.:)
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 257
össznézettség: 169 134
elküldve: 10
receptkönyvben: 337
elkészítve: 17/28
Facebookon megjelent: -

szakács

B. Judit

Mióta szakács: 2012.06.15.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: kompót, télire, fűszerek házilag

egyéb elnevezések

meggybefőtt, cseresznyebefőtt, befőtt télire

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

SzaboAgnes28
SzaboAgnes28 Tue, 2018-06-05 17:02

Kedves B. Judit!
Teljesen csalódott vagyok. Kipróbáltam a receptet meggy-el, és teljesen szétfőtt az 1 óra alatt. Ugyan jól dunsztolódott, de nem pürét szerettem volna készíteni. Ha nem nyitottam volna ki egy üveget és próbálok meg piskótába tenni belőle észre sem veszem egy darabig. Most nagyon szomorú vagyok.
Ági

Betyus
Betyus Fri, 2014-06-20 12:31

Sziasztok!

A befőttes üvegeket fejjel lefelé kell a vízbe tennem, vagy miért fontos, hogy szivárog-e?
Illetve nem kell attól félnem, hogy az üvegek a forró víz hatására széttörnek?
Ha szeretnék fóliát is tenni a kupak alá, azt a forralás, vízbe állítás előtt kell?

Dream4
B. Judit / Dream4 Fri, 2014-06-20 16:35

Kedves Betyus! Nem kell fejjel lefelé a vízbe tenni, csak azért kell megfordítani hogy lássuk elég erősen tekertük e rá a kupakot mert ha nem akkor "levegős" lesz és megbuggyan. Az üvegek nem durrannak szét,mert a vízzel együtt lassan,fokozatosan melegednek át. A fóliát a vízbe állítás előtt kell,bár én még sosem raktam rá,mert csak plusz munka. :)

Betyus
Betyus Fri, 2014-06-20 17:40

Kedves Dream4!

Köszönöm a sok segítséget, még annyi kérdésem lenne, hogy te hány fokon szoktad melegíteni?

Betyus

Dream4
B. Judit / Dream4 Sat, 2014-06-21 19:57

Régi fajta gáztűzhellyel rendelkezem,úgyhogy egyszerűen csak alá gyújtok és a legmagasabb lángon "főzöm" amíg fel nem forr.Utána egy visszább veszem közepes lángra.

kitchengourmet
kitchengourmet Mon, 2014-06-09 23:07

Ja és nem csak kompótot lehet így elrakni, hanem mindent: savanyúságot, lekvárt... A lényeg a hőkezelés-a csírátalanítás, no meg a vákuum.

kitchengourmet
kitchengourmet Mon, 2014-06-09 23:04

A szalicil jó kis rákkeltő cucc, szóval én évek óta csak hőkezeléssel tartósítok és NEM romlott meg semmi, függetlenül hogy milyen házban lakik az ember! A lényeg, hogy tepsibe teszek vizet, bele az üvegeket, amiket megtöltök a felforralt kompóttal(víz, cukor, fűszerek). Tepsis gőzfürdőben állnak az üvegek 20 percet, csavaros kupak rá, fejjel felfordítani, hogy biztos legyen a vákuum, végül paplanos dunsztba rakom őket, amíg ki nem hűlnek és készen is van.

Varga Erzsébet
Varga Erzsébet Mon, 2013-07-01 20:18

Sziasztok! Én több éve már nyersen teszem el a meggyet. /Cseresznyét nem szereti a család./ Üvegbe a meggy, teleöntöm csurig vízzel, majd leöntöm róla egy edénybe, felfőzöm, hozzá a szalicilt, addig keverem amíg eltűnik és kihűtöm. Minden üveg meggyre 3 púpos evőkanál "sima mezei" kristálycukrot szórok, /egyéni ízlés/ és rámerem a kihűlt szaliciles vizet. Kupakot jól rátekerem az üvegre, tálcára helyezem őket a spájzban, és kész. :)

szeag
Sz. Ági / szeag Sun, 2014-07-13 14:07

Cseresznyét raktam el a te "nyers" módszereddel, annyi különbséggel, hogy szalicil helyett Na-benzoátot tettem bele. Kíváncsi vagyok tényleg eláll-e, és milyen íze lesz. Hat héttel ezelőtt történt a befőzés, ránéztem a befőttekre, eddig minden oké...

Tunderanyo
Tunderanyo Sun, 2013-07-21 16:08

Kedves Erzsike!
Ma ringló szilvát tettem el a te recepted alapján,nagyon remélem,hogy nem fog megromlani,ugyanis tömb lakásban lakom és itt nincs spájz,ahol hűvösebb lenne.
Eddig saját házban a kamrában mindenféle befőttem elállt.
Köszi a leírást.
Legyen szép napod.
Tündéranyó

Galagonya2
Galagonya2 Fri, 2013-05-31 12:07

Amikor letelt az egy óra főzési idő, akkor hová teszed az üvegeket? Becsavarod pléddel vagy törölközővel, és hagyod 1-2 napig, vagy egyből mehetnek a polcra?
Ez az első befőtteltevéses próbálkozásom...

mery66
mery66 Fri, 2012-06-29 19:21

Dream4!
Nyugodtan csináld szalicil nélkül,nem fog megromlani.
Ha a vizbeállítást és a forrástól számított 1órát
megcsinálod,ezzel tartósítod,csírátlanítod a beföttedet.
Évekig el fog állni(ha marad).
Üdv.mery66

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sun, 2012-06-24 21:41

Én is szoktam így készíteni, de minden üvegbe teszek fahéj darabkát és 2-3 szem szegfűszeget. nem rontja el és finom aromás lesz tőle a befőtt.

Rhode
Rhode / Rhode Fri, 2012-06-22 17:22

Én is így készítem, de nem teszek hozzá szalicilt, mert ha dunsztolod, akkor nem kell semmilyen tartósító. Egyébként a szalicil nem oldódik a gyomorban. Évek óta tartósító nélkül készítek minden befőttet, évekig eláll, de felbontás után hűtőben kell tárolni, ezért kisebb üvegekbe szoktam rakni.

193
cseresznye 1 kg
szalicil 1 késhegynyi
cukor 5 ek