Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres csalamádé

Fűszeres csalamádé
Fűszeres csalamádé
120 perc / előkészület: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt láttam egy csalamádé receptet, amit Iluska küldött be. Köszönet érte. Ez volt az ötletadó! Ugyan tettem már el csalamádét, de nem volt így fűszerezve, sőt az összetétele is más volt. Ebbe nem akartam paradicsomot tenni, viszont sárgarépát igen. Iluska nem írt fűszermennyiségeket, én csak találomra tettem bele annyit, amennyit gondoltam. Szerintem lehet variálni is a zöldségeket még másképpen is, mint ahogy én tettem, csak kb. 6 kg legyen. Eredetileg timsó van benne, de nekem csak nátrium-benzoátom volt. (Nem is tudom, mire való benne a timsó.)

hozzávalók / 10 adag

A csalamádéhoz

A felöntőléhez

ajánlat

Ha egy finom savanyúságra vágysz!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk. A káposztát, a hagymákat, az uborkát, a fehér paprikát vékonyra lereszeljük, vagy késsel vágjuk.
  2. A sárgarépát vékony karikára, a piros paprikát hosszúkásra vágjuk.
  3. Egy nagyobb edénybe (pl. vödör) tesszük a zöldségeket, és alaposan összekeverjük..
  4. Egy fazékba teszünk 4 liter vizet, ecetet, cukrot, sót és a fűszereket. A fűszerek mennyisége változtatható, ki mennyit szeret, illetve nem szeret.
  5. A felöntőlét alaposan elkeverjük, közben mehet bele a borkén és a natrium-benzoát.
  6. Ha már jó a lé ráöntjük a zöldségekre, és jól összekeverjük. Letakarva hagyjuk, hogy kissé összeérjenek. Ez azzal jár, hogy kissé összeesik.
  7. Gyakran megkeverjük. Közben elkészítjük az üvegeket. (Nekem 10 db hagyományos üveg lett tele.)
  8. Jól elmossuk az üvegeket és még nedvesen betesszük a mikróba, kb. 1-2 percig, hogy megszáradjon. Kivesszük és hagyjuk kihűlni.
  9. A tetőket is elmossuk és feltesszük főzni. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük. Óvatosan leöntjük róla a vizet és a tetőket egy tiszta ruhára borítjuk. Lehetőleg a belsejéhez ne érjen semmi, de még mi sem! Hagyjuk megszáradni.
  10. Közben a zöldségek kissé összeestek, tehetjük az üvegbe. Közben kevergessük, hogy fűszer is jusson az üvegekbe. Szépen elrendezzük, hogy mutatós is legyen.
  11. Ha minden üvegben van már, a lét is elosztjuk. Ha kicsi marad, nem baj. Jól letöröljük az üveg száját és erősen rátekejük a tetőt. Betehetjük a polcra.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 29 294
elküldve: 11
receptkönyvben: 202
elkészítve: 9/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
kategória: savanyúság
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csalamádé, vegyes savanyúság, vágott vegyes savanyúság

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boszi13
Boszi / Boszi13 Tue, 2013-07-02 11:22

Szia! Igazából ezt nem is tudom. Nem emlékszem mikor kezdtük el enni. Szerintem min. 1 hónap kell, de azt tudom, még most is jó. :)
Üdv: Marcsi-Boszi

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Wed, 2013-07-03 13:50

Köszönöm! Akkor várok vele egy hónapot. Ezt egyik receptnél sem írják, azért is kérdeztem.

Üdvözlettel: Miss Sweetly/ Szilvia.

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Thu, 2013-06-27 21:01

Kedves Boszi!

Szeretném elkészíteni ezt a nagyon tetszetős csalamádét, de előtte még egy kis útba igazítást szeretnék kérni: A 4.-5. pontnál a vízben a fűszereket nem kell felforralni, csak összekeverni? És a 6. pontnál "ha már jó a lé" tehát mikor jó? Meg lehet kóstolni? (a tartósítók miatt kérdezem). Elnézést az értetlenségért de nekem nem világos.

Üdvözlettel: Miss Sweetly

Boszi13
Boszi / Boszi13 Fri, 2013-06-28 07:54

Szia!
Szóval: a vizet nem kell felfőzni, csak jól elkeverni benne a fűszereket. Akkor jó, ha kóstolásnál ízlik a lé. Bocsi, ha nem teljesen érthető.
Üdv: Marcsi-Boszi

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Sun, 2013-06-30 22:08

Kedves Marcsi!

Köszönöm szépen a gyors választ! Elkészítettem, egy éjszakát hagytam állni, másnap reggel tettem el az üvegekbe. Kérdésem még az, hogy mennyi idő után lehet fogyasztani?

Üdvözlettel: Miss Sweetly

hnepiros
hnepiros Sun, 2012-09-23 16:01

Kedves Boszi!
Én a fűszereket megfőzöm, kb 4 db vízben, és akkor a magok nem kerülnek bele a csalamádéba, de az íze benne van.
Üdvözlettel: Horváth Piri

Aylah
Aylah / Aylah Thu, 2012-10-18 15:07

Kedves Boszi,
én- anyumtól ellesve az ötletet-, gézbe szoktam kötni az összes fűszert és úgy szoktam beledobni a vödörbe. Nagyobb mennyiségnél összekeverem őket először, aztán több kis csomagot gyártok belőlük.

Aylah

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sat, 2012-10-20 17:53

Szia Aylah"
Ez is jó ötlet. Én kisebb mennyiségű fűszernél( de akár a lekvárba is, levesbe is) a teatojásba szoktam tenni. Nekem nagyobb teatojásom van, de a savanyúság fűszerei talán nem férnek bele.
Üdv. Boszi

Boszi13
Boszi / Boszi13 Mon, 2012-09-17 18:45

Kedves Éva-Anyóca!
Jól esik a köszönet, de szerintem nem tőlem van a tárkonyos recept.:) Mégsem illik más tollával ékeskednem.
Üdv. Boszi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-09-17 21:55

Kedves Boszi!

Látod, nem érdemes kapkodni, most megint tanultam belőle, pedig csak jót akartam. :-O
Igen csikipitől van, rögtön megyek is hozzá, és megköszönöm.

Attól a színes csalamádéd fantasztikus, de már raktunk el rengeteget, nem állok neki, viszont mivel mentve, ezért majd jövőre, amit nagyon várok, főleg a tavaszt!!:-O
Az ősz és tél nekem nem jön be, sehogy sem, bocsánat érte.
Szép estét, holnapra szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

Boszi13
Boszi / Boszi13 Tue, 2012-09-18 17:51

Szia Éva-Anyóca!
Igen. az ember még 50 fölött is mindig tanul valamit.:)
Én sem szeretem az őszt és a telet. Nem nagyon mertem a nagy kánikulában mondani senkinek, hogy én ezt jobban szeretem, mint a hideget! Ablak - ajtó nyitva, ventilátor bekapcsolva és tőlem mehet a sütő nyáron is!
Üdv. Boszi-Marcsi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-09-19 08:41

Kedves Boszi!

Igen, de jó!!!, akkor nem vagyok egyedül.:-O
És tanulni mindig lehet, sőt kell is.
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

ziii60
ziii60 Mon, 2012-09-17 13:08

Kedves Boszi !

Szerintem a receptből kimadt a cukor mennyisége. Vagy csak elkerülte a figyelmemet ? :D

Kösz a pótlást
ziii60

Boszi13
Boszi / Boszi13 Mon, 2012-09-17 18:39

Kedves ziii60!
Nagyon figyelmes vagy!!!!! Köszi! TERMÉSZETESEN KELL BELE CUKOR! BOCSI, HA VALAKIT FÉLREVEZETTEM VOLNA!
Boszi

Boszi13
Boszi / Boszi13 Mon, 2012-09-17 18:42

Kedves Éva-A.!
Figyelmeztetett egy figyelmes savanyúságban jártas hozzászóló, hogy kimaradt a cukor. Javítottam.
Üdv. Boszi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-09-17 09:43

Kedves Boszi!
Megkapta a szemem a színes kavalkád, de gyönyörű!!! :-O
Biztos finom is, nagyon ügyes vagy.

/ Igaz, nem itt a helye, de gyorsan leírom, nagyon megörült anyósom, a csodás ecetben eltett tárkonynak, köszönöm utólagosan is még egyszer a receptet, ennél jobb névnapi ajándék nem is lehetett volna.:-O /
Legyen szép napod!
Éva-Anyóca

309
káposzta 2 közepes fej
lila hagyma 3 közepes fej
vöröshagyma 3 közepes fej
paprika 15 db
uborka 1 kg
paprika 5 közepes db
sárgarépa 5 db
koriandermag 1 ek
mustármag 1 ek
fekete bors 1 ek
köménymag 1 ek
babérlevél 4 db
víz 4 l
ecet 4 dl
4 ek
borkén 1 kávéskanál
nátrium-benzoát 1 kk
cukor 40 dkg