Nosalty Logó

Fűszeres csalamádé

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Boszi
Fűszeres csalamádé
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A csalamádéhoz

A felöntőléhez

Összesen 309 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A csalamádéhoz

A felöntőléhez

Összesen 3077 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A csalamádéhoz

A felöntőléhez

Összesen 26 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2207 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    1799 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.5 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    981.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    344 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    228 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    216 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    143 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1362 micro
  • β-karotin
    3436 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    750 micro
Összesen 309 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    61.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    22070.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    1719 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    751 mg
  • Foszfor
    1532 mg
  • Nátrium
    17994 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    735.1 g
  • Cukor
    570 mg
  • Élelmi rost
    114 mg

VÍZ

  • Összesen
    9813.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3437 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    2283 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2155 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1434 micro
  • Kolin:
    473 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    13622 micro
  • β-karotin
    34361 micro
  • β-crypt
    370 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    7497 micro
Összesen 3077 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    115 micro
  • β-karotin
    291 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 26 Kcal

Hozzávalók

A csalamádéhoz

A felöntőléhez

Elkészítés

A csalamádéhoz

  1. A zöldségeket megtisztítjuk. A káposztát, a hagymákat, az uborkát, a fehér paprikát vékonyra lereszeljük, vagy késsel vágjuk.
  2. A sárgarépát vékony karikára, a piros paprikát hosszúkásra vágjuk.
  3. Egy nagyobb edénybe (pl. vödör) tesszük a zöldségeket, és alaposan összekeverjük..
  4. Egy fazékba teszünk 4 liter vizet, ecetet, cukrot, sót és a fűszereket. A fűszerek mennyisége változtatható, ki mennyit szeret, illetve nem szeret.
  5. A felöntőlét alaposan elkeverjük, közben mehet bele a borkén és a natrium-benzoát.
  6. Ha már jó a lé ráöntjük a zöldségekre, és jól összekeverjük. Letakarva hagyjuk, hogy kissé összeérjenek. Ez azzal jár, hogy kissé összeesik.
  7. Gyakran megkeverjük. Közben elkészítjük az üvegeket. (Nekem 10 db hagyományos üveg lett tele.)
  8. Jól elmossuk az üvegeket és még nedvesen betesszük a mikróba, kb. 1-2 percig, hogy megszáradjon. Kivesszük és hagyjuk kihűlni.
  9. A tetőket is elmossuk és feltesszük főzni. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük. Óvatosan leöntjük róla a vizet és a tetőket egy tiszta ruhára borítjuk. Lehetőleg a belsejéhez ne érjen semmi, de még mi sem! Hagyjuk megszáradni.
  10. Közben a zöldségek kissé összeestek, tehetjük az üvegbe. Közben kevergessük, hogy fűszer is jusson az üvegekbe. Szépen elrendezzük, hogy mutatós is legyen.
  11. Ha minden üvegben van már, a lét is elosztjuk. Ha kicsi marad, nem baj. Jól letöröljük az üveg száját és erősen rátekejük a tetőt. Betehetjük a polcra.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 32893
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 17.

Ajánló

Ha egy finom savanyúságra vágysz!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Itt láttam egy csalamádé receptet, amit Iluska küldött be. Köszönet érte. Ez volt az ötletadó! Ugyan tettem már el csalamádét, de nem volt így fűszerezve, sőt az összetétele is más volt. Ebbe nem akartam paradicsomot tenni, viszont sárgarépát igen. Iluska nem írt fűszermennyiségeket, én csak találomra tettem bele annyit, amennyit gondoltam. Szerintem lehet variálni is a zöldségeket még másképpen is, mint ahogy én tettem, csak kb. 6 kg legyen. Eredetileg timsó van benne, de nekem csak nátrium-benzoátom volt. (Nem is tudom, mire való benne a timsó.)

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Kedves Boszi! Megkapta a szemem a színes kavalkád, de gyönyör?!!! :-O Biztos finom is, nagyon ügyes vagy. / Igaz, nem itt a helye, de gyorsan leírom, nagyon megörült anyósom, a csodás ecetben eltett tárkonynak, köszönöm utólagosan is még egyszer a receptet, ennél jobb névnapi ajándék nem is lehetett volna.:-O / Legyen szép napod! Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Kedves Boszi! Elfelejtettem írni, hogy mentettem, köszönöm. Éva-A.

Boszi

Kedves Éva-A.! Figyelmeztetett egy figyelmes savanyúságban jártas hozzászóló, hogy kimaradt a cukor. Javítottam. Üdv. Boszi

Törölt felhasználó

Kedves Boszi ! Szerintem a receptb?l kimadt a cukor mennyisége. Vagy csak elkerülte a figyelmemet ? :D Kösz a pótlást ziii60

Boszi

Kedves ziii60! Nagyon figyelmes vagy!!!!! Köszi! TERMÉSZETESEN KELL BELE CUKOR! BOCSI, HA VALAKIT FÉLREVEZETTEM VOLNA! Boszi

Boszi

Kedves Éva-Anyóca! Jól esik a köszönet, de szerintem nem t?lem van a tárkonyos recept.:) Mégsem illik más tollával ékeskednem. Üdv. Boszi

Éva-Anyóca

Kedves Boszi! Látod, nem érdemes kapkodni, most megint tanultam bel?le, pedig csak jót akartam. :-O Igen csikipit?l van, rögtön megyek is hozzá, és megköszönöm. Attól a színes csalamádéd fantasztikus, de már raktunk el rengeteget, nem állok neki, viszont mivel mentve, ezért majd jöv?re, amit nagyon várok, f?leg a tavaszt!!:-O Az ?sz és tél nekem nem jön be, sehogy sem, bocsánat érte. Szép estét, holnapra szép napot kívánok! Éva-Anyóca

Boszi

Szia Éva-Anyóca! Igen. az ember még 50 fölött is mindig tanul valamit.:) Én sem szeretem az ?szt és a telet. Nem nagyon mertem a nagy kánikulában mondani senkinek, hogy én ezt jobban szeretem, mint a hideget! Ablak - ajtó nyitva, ventilátor bekapcsolva és t?lem mehet a süt? nyáron is! Üdv. Boszi-Marcsi

Éva-Anyóca

Kedves Boszi! Igen, de jó!!!, akkor nem vagyok egyedül.:-O És tanulni mindig lehet, s?t kell is. Szép napot kívánok! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Kedves Boszi! Én a f?szereket megf?zöm, kb 4 db vízben, és akkor a magok nem kerülnek bele a csalamádéba, de az íze benne van. Üdvözlettel: Horváth Piri

Boszi

Szia Piri! Köszi az ötletet! Boszi

Aylah

Kedves Boszi, én- anyumtól ellesve az ötletet-, gézbe szoktam kötni az összes f?szert és úgy szoktam beledobni a vödörbe. Nagyobb mennyiségnél összekeverem ?ket el?ször, aztán több kis csomagot gyártok bel?lük. Aylah

Boszi

Szia Aylah" Ez is jó ötlet. Én kisebb mennyiség? f?szernél( de akár a lekvárba is, levesbe is) a teatojásba szoktam tenni. Nekem nagyobb teatojásom van, de a savanyúság f?szerei talán nem férnek bele. Üdv. Boszi

Miss Sweetly

Kedves Boszi! Szeretném elkészíteni ezt a nagyon tetszet?s csalamádét, de el?tte még egy kis útba igazítást szeretnék kérni: A 4.-5. pontnál a vízben a f?szereket nem kell felforralni, csak összekeverni? És a 6. pontnál "ha már jó a lé" tehát mikor jó? Meg lehet kóstolni? (a tartósítók miatt kérdezem). Elnézést az értetlenségért de nekem nem világos. Üdvözlettel: Miss Sweetly

Boszi

Szia! Szóval: a vizet nem kell felf?zni, csak jól elkeverni benne a f?szereket. Akkor jó, ha kóstolásnál ízlik a lé. Bocsi, ha nem teljesen érthet?. Üdv: Marcsi-Boszi

Miss Sweetly

Kedves Marcsi! Köszönöm szépen a gyors választ! Elkészítettem, egy éjszakát hagytam állni, másnap reggel tettem el az üvegekbe. Kérdésem még az, hogy mennyi id? után lehet fogyasztani? Üdvözlettel: Miss Sweetly

Boszi

Szia! Igazából ezt nem is tudom. Nem emlékszem mikor kezdtük el enni. Szerintem min. 1 hónap kell, de azt tudom, még most is jó. :) Üdv: Marcsi-Boszi

Miss Sweetly

Köszönöm! Akkor várok vele egy hónapot. Ezt egyik receptnél sem írják, azért is kérdeztem. Üdvözlettel: Miss Sweetly/ Szilvia.

Hozzávalók

A csalamádéhoz

A felöntőléhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek