Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggybefőtt télire Csiki Piroskától

Meggybefőtt télire Csiki Piroskától
Meggybefőtt télire Csiki Piroskától
65 perc / előkészület: 60 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pontos vízmennyiséget úgy szoktam kiszámítani, hogy egy üveget megrakok meggyel, feltöltöm vízzel, megmérem a meggy súlyát és a víz mennyiséget. Az összmennyiség gyümölcsöt elosztom az egy üvegnyi meggy súlyával, megkapom, hogy hány üveggel lesz, majd ezt a számot beszorzom az egy üvegre töltött vízzel. Még a cukor is szaporít valamennyit. A magozott meggyet is így teszem el. A kimagozott meggyet lángra teszem, hozzáadom a cukrot (nem teszek hozzá vizet), addig kavarom amíg a cukor feloldódik, és a meggy jól átmelegszik. Ekkor üvegekbe rakom, tetejére kevés Na- benzoátot szórok, lezárom és száraz dunsztba teszem.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meggyet megmossuk, leszáraljuk (én szűrőben még egyszer le szoktam öblíteni).
  2. Egy nagyobb edényben a vizet a cukorral felforraljuk, amikor a cukor elolvadt, belerakunk kb. 4-5 üvegre való meggyet, és csak addig hagyjuk, amíg a meggy átmelegszik (a szemek nem kell kihasadjanak), közben átkavarjuk, hogy egyenletesen melegedjen fel.
  3. Szűrőkanállal kiszedjük egy másik edénybe, beletesszük a szirupba a következő adag meggyet, amíg ez is átmelegszik, a többit üvegekbe rakjuk. Amikor mind elfogyott a meggyünk, a szirupot még egyszer felforraljuk, egy szűk késhegynyi Na- benzoáttal, és a meggyre töltjük. A befőtt tetejére is szórunk egy minimális mennyiségű  Na - benzoátot.
  4. Az üvegeket lecsavarjuk és száraz dunsztba tesszük (plédbe bebugyoláljuk). Addig hagyjuk amíg kihűl, majd mehet a polcra.
  • elkészítettem: 41 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 64 691
elküldve: 11
receptkönyvben: 187
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
217 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
kategória: befőttek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: télire, fűszerek házilag, kompót

egyéb elnevezések

meggybefőtt, meggybefőtt télire, meggykompót télire

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2018-06-19 07:05

Az utóbbi időben már nem teszek nátrium-benzoátot a meggylébe, csupán az üvegek tetejére szórok egy keveset, az ujjamat beleérintem a nátrium benzoátba és áttörlöm az üveg fedelét. Az 5 kg-ra nem teszek többet, mint egy fél tk-al. Pár éve már így teszem el és soha nem romlik el.

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferencz Fri, 2014-08-29 15:08

Kedves Piroska!

Köszönöm szépen a gyors választ, már bánom, hogy leöntöttem! Tanulólecke volt.
Jövőre ugyanígy teszem el, de akkor majd nem csodálkozom a viaszosodáson. :)

Üdv. Hajni

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferencz Fri, 2014-08-29 08:36

Kedves Piroska!

Az idén nyáron szilvából készítettem ugyanezzel a tartósítási eljárással a befőtteket. Most ránéztem a polcon és 2 üveg penészes volt a többi tetején nem volt penész csak mintha viaszos lett volna a teteje, mintha "zsíros" lett volna a lé teteje. A penészeseket kiöntöttem, viszont a többiről leöntöttem a levet, majd megkóstoltam a szilvákat, amik nagyon finomak voltak, így újabb levet készítettem, átmelegítettem megint a már egyszer eltett szilvákat és újra elraktam, Na-os lével, tetejére pici Na-um,majd száraz dunszt.Remélem, hogy jók lesznek, mert ezek a szilvák gyerekkorombeli szilvabefőttre emlékeztetnek! Isteni finom volt az a pár falat amit bedézsmáltam belőle!:) Szóval nem tudom, hoyg mit ronthattam el, mert alaposan elmostam az üvegeket, és ki is lettek főzve, 2 réteg befőzőfóliával zártam le.Remélem, hogy most nem romlik el...Amúgy normál dolog ez a viaszos felszín a lé tetején? Talán a szilvának a viasza lehet?

Üdv: Hajni

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2014-08-29 14:05

Kedves Hajnalka!
Szerintem nem rontottál el semmit. A szilvának van egy hamvassága, ez felszáll a lé tetejére egy vékony réteget képezve. Most megnéztem, a kamrába van még egy két éves szilvám, azon is van az a réteg amit írsz de semmi penész sehol. Valószínű nem romlik el, amit újonnan eltettél, de kevésbé lesz aromás, hiszen eldobtad azt a lét ami a szilvából jött ki.
Üdv. Piroska

Mumy76
Mumy76 Tue, 2013-07-02 13:36

Koszonom draga Piroska neni, ha tudna mennyit segitett mar rajtam...ideje lenne megkoszonnom.
Koszonom es csokolom !

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2014-07-04 19:59

Drága Mumy! Őszintén örülök, hogy segíthettem. Ettől ma nekem is szép lesz az estém.
Bárcsak 40 évvel ezelőtt is lett volna ilyen oldal, ahová tanácsért lehetett volna fordulni.
Puszi: Piroska

Mida8181
Mida / Mida8181 Mon, 2013-07-01 07:21

Kedves Piroska,
Azt írtad, a cukor mennyisége változhat ízlés szerint. Én 4 liter vízhez 1 kg cukrot tettem. Remélem a befőtt eltarthatóságát nem befolyásolja. Jó lenne ha beválna, mert tényleg sokkal gyorsabb és egyszerűbb ez az eljárás az általam korábban ismert módoktól.
Üdv: Magdi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2013-07-01 11:25

Kedves Magdi!
Lehet, hogy egy picit savanyúbb lesz mint az enyém, de felhasználáskor majd utána lehet cukrozni. A z a fontos, hogy az üvegek és a tető, teljesen tiszták legyenek, elkészítés után azonnal le kell zárni és kihűlésig száraz dunsztban kell tartani, na és a Na benzoát. Valóban egyszerű ez a módszer, így teszem el a cseresznyét, barackot és a szilvát is . Soha nem romlik el semmi.
Üdv: Piroska

szeag
Sz. Ági / szeag Tue, 2012-10-02 19:27

Kedves Piroska,
tegnap felbontottam az első üveg meggybefőttet. Finom lett, úgyhogy maradok jövőre is ennél a receptnél.
Úgyanígy tettem el őszibarackot is, azt is megkóstoltam, de az nem lett az igazi. Nem romlott meg, tulajdonképpen finom is, csak valahogy olyan a leve, mintha enyhén szénsavas lenne. Lehet, hogy barackhoz nem jó ez a módszer? Tudsz valami jót barackhoz? Biztosan azt is szoktál befőzni.
Ági

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2012-10-02 20:21

Kedves Ági!
Örülök, hogy meg vagy elégedve a meggybefőttel. A barackot is hasonlóan teszem el, de kimagolom, előtte jól megmosom, hogy a szőröcskéket eltávolítsam. A fél barackokat teszem a szirupba, miután jól átforrósodott kiszedem, üvegbe rakom, a szirupot rátöltöm, minimális Na benzoát a tetejére és száraz dunszt. le is lehet hámozni a barackot, én nem szoktam. Piroska

kicsiaranka
kicsiaranka Mon, 2012-07-30 13:24

Én csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy kb. 40 éve gyártom a befőtteket, és mivel még mindig dolgozom, a legrövidebb idővel készítem el őket. A gyümülcsöt bele az üvegbe, édességüktől függően 2-4 kanál cukrot szórok rá, tetejére szalicil/sajnos már betiltották/, felengedem vízzel, majd a dunsztolós lábasba teszem/8 üveg fér bele/, és kb.20-25 percig forralom. ebben hűlik ki, és másnap a polcra rakom, és kifogástalan a minősége!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-07-30 15:16

Szia! Pontosan a a vizes dunsztolást, gőzölést akartam kiiktatni. Nekem így könnyebb, de azért köszönöm, hogy megosztottad a véleményedet, mert lehet, akad olyan, aki a te módszeredet részesíti előnyben.

szeag
Sz. Ági / szeag Sun, 2012-07-01 21:16

Kész lett. 13 db hét deciliteres üveggel lett az 5 kilóból. Az üvegeket kiforráztam, a tetőt is ráhúztam amennyire lehetett, úgyhogy részemről úgy gondolom mindenet megtettem a siker érdekében.
Majd ősszel, ha megkóstoljuk, még jelentkezem!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-07-02 07:16

Ha tetszik neked ez a módszer, ajánlom figyelmedbe az uborkát is, mert azt is ezzel a módszerrel teszem el. Most fogok hozzá az első adag eltevéséhez és közelebbről felteszem. Ha akarod értesítelek amikor megjelenik.

szeag
Sz. Ági / szeag Fri, 2012-07-20 13:45

Láttam az uborkreceptedet, ki fogom próbálni. Érik az uborka a kertben ezerrel, minden nap szedünk legalább egy kilót, pedig csak 9 tő van. Köszönöm, hogy szóltál.
Ági

szeag
Sz. Ági / szeag Sun, 2012-07-01 11:31

Kedves Piroska,
ma délután a te recepted alapján akarom eltenni a meggyet, ami termett. Tetszik benne, hogy nem kell gigantikus méretű lábasokban dunsztolni, ahogy annak idején nagyanyám csinálta. Remélem eláll majd anélkül is, csak így forralással. Ebben a hőségben ki se bírnám, hogy órákig zubogtassam. Szép hétvégét,
Ági

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-07-01 19:12

Kedves Ági!
Már 41 éve így teszem el és soha nem romlott el. Ha tiszta az üveg és jól zár a tető, meg a minimális mennyiségű Na- benzoát a tetejére, semmi baja nem tud lenni. Remélem már túl is vagy rajta. Piroska

833
meggy 5 kg
cukor 2 kg
víz 2.5 l
nátrium-benzoát 2 kk