r
Nosalty Logó

Meggybefőtt télire Csiki Piroskától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csiki Piroska
Meggybefőtt télire Csiki Piroskától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 833 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 9990 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 105 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    184.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    212.3 g
  • Cukor
    198 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    531.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    240 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2888 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    319 micro
Összesen 833 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    45 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2217.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    815 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    430 mg
  • Foszfor
    675 mg
  • Nátrium
    255 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2547.7 g
  • Cukor
    2378 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

VÍZ

  • Összesen
    6373.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2880 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    450 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    95 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    360 micro
  • Kolin:
    275 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34650 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3825 micro
Összesen 9990 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.8 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    67 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    364 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 105 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A meggyet megmossuk, leszáraljuk (én szűrőben még egyszer le szoktam öblíteni).
  2. Egy nagyobb edényben a vizet a cukorral felforraljuk, amikor a cukor elolvadt, belerakunk kb. 4-5 üvegre való meggyet,és csak addig hagyjuk, amíg a meggy átmelegszik (a szemek nem kell kihasadjanak), közben átkavarjuk, hogy egyenletesen melegedjen fel.
  3. Szűrőkanállal kiszedjük egy másik edénybe, beletesszük a szirupba a következő adag meggyet, amíg ez is átmelegszik, a többit üvegekbe rakjuk. Amikor mind elfogyott a meggyünk, a szirupot még egyszer felforraljuk, egy szűk késhegynyi Na- benzoáttal, és a meggyre töltjük. A befőtt tetejére is szórunk egy minimális mennyiségű Na - benzoátot.
  4. Az üvegeket lecsavarjuk és száraz dunsztba tesszük (plédbe bebugyoláljuk). Addig hagyjuk amíg kihűl, majd mehet a polcra.
  • Elkészítettem: 41 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 111358
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 29.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Meggybefőtt télire Csiki Piroskától
Csiki Piroska 228 recept

A pontos vízmennyiséget úgy szoktam kiszámítani, hogy egy üveget megrakok meggyel, feltöltöm vízzel, megmérem a meggy súlyát és a víz mennyiséget. Az összmennyiség gyümölcsöt elosztom az egy üvegnyi meggy súlyával, megkapom, hogy hány üveggel lesz, majd ezt a számot beszorzom az egy üvegre töltött vízzel. Még a cukor is szaporít valamennyit. A magozott meggyet is így teszem el. A kimagozott meggyet lángra teszem, hozzáadom a cukrot (nem teszek hozzá vizet), addig kavarom amíg a cukor feloldódik, és a meggy jól átmelegszik. Ekkor üvegekbe rakom, tetejére kevés Na- benzoátot szórok, lezárom és száraz dunsztba teszem.

Hozzászólások (10)

Sz. Ági

Kedves Piroska, ma délután a te recepted alapján akarom eltenni a meggyet, ami termett. Tetszik benne, hogy nem kell gigantikus méret? lábasokban dunsztolni, ahogy annak idején nagyanyám csinálta. Remélem eláll majd anélkül is, csak így forralással. Ebben a h?ségben ki se bírnám, hogy órákig zubogtassam. Szép hétvégét, Ági

Csiki Piroska

Kedves Ági! Már 41 éve így teszem el és soha nem romlott el. Ha tiszta az üveg és jól zár a tet?, meg a minimális mennyiség? Na- benzoát a tetejére, semmi baja nem tud lenni. Remélem már túl is vagy rajta. Piroska

Sz. Ági

Kész lett. 13 db hét deciliteres üveggel lett az 5 kilóból. Az üvegeket kiforráztam, a tet?t is ráhúztam amennyire lehetett, úgyhogy részemr?l úgy gondolom mindenet megtettem a siker érdekében. Majd ?sszel, ha megkóstoljuk, még jelentkezem!

Csiki Piroska

Ha tetszik neked ez a módszer, ajánlom figyelmedbe az uborkát is, mert azt is ezzel a módszerrel teszem el. Most fogok hozzá az els? adag eltevéséhez és közelebbr?l felteszem. Ha akarod értesítelek amikor megjelenik.

Sz. Ági

Nagyon jó, úgyis akarok uborkát is eltenni. Várom a receptet!

Csiki Piroska

Ne haragudj elfelejtettem írni, de megjelent az uborkám, ha még nem kés?.

Sz. Ági

Láttam az uborkreceptedet, ki fogom próbálni. Érik az uborka a kertben ezerrel, minden nap szedünk legalább egy kilót, pedig csak 9 t? van. Köszönöm, hogy szóltál. Ági

kicsiaranka

Én csak annyit szeretnék hozzáf?zni, hogy kb. 40 éve gyártom a bef?tteket, és mivel még mindig dolgozom, a legrövidebb id?vel készítem el ?ket. A gyümülcsöt bele az üvegbe, édességükt?l függ?en 2-4 kanál cukrot szórok rá, tetejére szalicil/sajnos már betiltották/, felengedem vízzel, majd a dunsztolós lábasba teszem/8 üveg fér bele/, és kb.20-25 percig forralom. ebben h?lik ki, és másnap a polcra rakom, és kifogástalan a min?sége!

Csiki Piroska

Szia! Pontosan a a vizes dunsztolást, g?zölést akartam kiiktatni. Nekem így könnyebb, de azért köszönöm, hogy megosztottad a véleményedet, mert lehet, akad olyan, aki a te módszeredet részesíti el?nyben.

Sz. Ági

Kedves Piroska, tegnap felbontottam az els? üveg meggybef?ttet. Finom lett, úgyhogy maradok jöv?re is ennél a receptnél. Úgyanígy tettem el ?szibarackot is, azt is megkóstoltam, de az nem lett az igazi. Nem romlott meg, tulajdonképpen finom is, csak valahogy olyan a leve, mintha enyhén szénsavas lenne. Lehet, hogy barackhoz nem jó ez a módszer? Tudsz valami jót barackhoz? Biztosan azt is szoktál bef?zni. Ági

Csiki Piroska

Kedves Ági! Örülök, hogy meg vagy elégedve a meggybef?ttel. A barackot is hasonlóan teszem el, de kimagolom, el?tte jól megmosom, hogy a sz?röcskéket eltávolítsam. A fél barackokat teszem a szirupba, miután jól átforrósodott kiszedem, üvegbe rakom, a szirupot rátöltöm, minimális Na benzoát a tetejére és száraz dunszt. le is lehet hámozni a barackot, én nem szoktam. Piroska

Mida

Kedves Piroska, Azt írtad, a cukor mennyisége változhat ízlés szerint. Én 4 liter vízhez 1 kg cukrot tettem. Remélem a bef?tt eltarthatóságát nem befolyásolja. Jó lenne ha beválna, mert tényleg sokkal gyorsabb és egyszer?bb ez az eljárás az általam korábban ismert módoktól. Üdv: Magdi

Csiki Piroska

Kedves Magdi! Lehet, hogy egy picit savanyúbb lesz mint az enyém, de felhasználáskor majd utána lehet cukrozni. A z a fontos, hogy az üvegek és a tet?, teljesen tiszták legyenek, elkészítés után azonnal le kell zárni és kih?lésig száraz dunsztban kell tartani, na és a Na benzoát. Valóban egyszer? ez a módszer, így teszem el a cseresznyét, barackot és a szilvát is . Soha nem romlik el semmi. Üdv: Piroska

Törölt felhasználó

Koszonom draga Piroska neni, ha tudna mennyit segitett mar rajtam...ideje lenne megkoszonnom. Koszonom es csokolom !

Csiki Piroska

Drága Mumy! ?szintén örülök, hogy segíthettem. Ett?l ma nekem is szép lesz az estém. Bárcsak 40 évvel ezel?tt is lett volna ilyen oldal, ahová tanácsért lehetett volna fordulni. Puszi: Piroska

Törölt felhasználó

Kedves Piroska! Az idén nyáron szilvából készítettem ugyanezzel a tartósítási eljárással a bef?tteket. Most ránéztem a polcon és 2 üveg penészes volt a többi tetején nem volt penész csak mintha viaszos lett volna a teteje, mintha "zsíros" lett volna a lé teteje. A penészeseket kiöntöttem, viszont a többir?l leöntöttem a levet, majd megkóstoltam a szilvákat, amik nagyon finomak voltak, így újabb levet készítettem, átmelegítettem megint a már egyszer eltett szilvákat és újra elraktam, Na-os lével, tetejére pici Na-um,majd száraz dunszt.Remélem, hogy jók lesznek, mert ezek a szilvák gyerekkorombeli szilvabef?ttre emlékeztetnek! Isteni finom volt az a pár falat amit bedézsmáltam bel?le!:) Szóval nem tudom, hoyg mit ronthattam el, mert alaposan elmostam az üvegeket, és ki is lettek f?zve, 2 réteg bef?z?fóliával zártam le.Remélem, hogy most nem romlik el...Amúgy normál dolog ez a viaszos felszín a lé tetején? Talán a szilvának a viasza lehet? Üdv: Hajni

Csiki Piroska

Kedves Hajnalka! Szerintem nem rontottál el semmit. A szilvának van egy hamvassága, ez felszáll a lé tetejére egy vékony réteget képezve. Most megnéztem, a kamrába van még egy két éves szilvám, azon is van az a réteg amit írsz de semmi penész sehol. Valószín? nem romlik el, amit újonnan eltettél, de kevésbé lesz aromás, hiszen eldobtad azt a lét ami a szilvából jött ki. Üdv. Piroska

Törölt felhasználó

Kedves Piroska! Köszönöm szépen a gyors választ, már bánom, hogy leöntöttem! Tanulólecke volt. Jöv?re ugyanígy teszem el, de akkor majd nem csodálkozom a viaszosodáson. :) Üdv. Hajni

Csiki Piroska

Az utóbbi id?ben már nem teszek nátrium-benzoátot a meggylébe, csupán az üvegek tetejére szórok egy keveset, az ujjamat beleérintem a nátrium benzoátba és áttörlöm az üveg fedelét. Az 5 kg-ra nem teszek többet, mint egy fél tk-al. Pár éve már így teszem el és soha nem romlik el.

Anagyferó

Ennél sokkal finomabb, a meggyet több vízben megmossuk, a szárát eltávolítjuk, kimagozzuk. 3 kilónként 1kg cukorral megszórjuk, a 2 kk. nátrium-benzoátot belekeverjük és h?vös helyen másnap reggelig állni hagyjuk. Ekkor üvegbe tesszük és a saját levével felöntjük. egy késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk a tetejére. Légmentesen lezárjuk. Így több évig is jó marad. Nálunk ez jött be. Ha kint marad az asztalon több napig is jó marad, nem penészedik meg, mint a bolti. 3,5 kg-ból 5 üveggel van.

Csiki Piroska

Biztosan finom így is, de maradok a több mint 40 éves tapasztalatomnál. Nálam is megáll 2 évig, ezalatt felhasználom, mert el nem romlik, de lebomlanak a benne lev? vitaminok és egyebek. Általában az üzletben is 2 év a szavatossági id?. Nyersen is szoktam eltenni, de kisebb mennyiségben, ezt karácsonyig elhasználom, mert kés?bb megváltozik az íze.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott...

Hogyan vált a thai gasztronómia világszinten ismertté, és hogyan hódította meg Budapestet is? Miben különbözik a kínai és más ázsiai konyháktól, és milyen ételek vannak a pad thaion túl? Ezekre a kérdésekre mind választ ad Ambrus Krisztián, a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a 24.hu gasztronómiai podcastjában, a Filézőben.

Nosalty

További cikkek