Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Befőtt cukor és édesítőszer nélkül

Befőtt cukor és édesítőszer nélkül
Befőtt cukor és édesítőszer nélkül
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a befőttet! A mama mindig azt adott a sült hús mellé télen! Dehát tele van cukorral... 30 fölött, szülés után, fogyókúrában, sportos életet űzve, stb, nem ehet az ember ekkora kalóriabombát.... Vajon hogyan lehetne télen megint befőttet enni, úgy igazán, nagykanállal, üvegből, a tévé előtt, de úgy, hogy utána, ne álljunk lelkiismeretfurdalástől űzve rögtön a mérlegre?
Ilyen és ehhez hasonló kérdések gyötörtek, mikor is a barátnőm felvilágosított e receptről. "Te ezt nem is tudtad???" - célzott rá, hogy kettőnk közül én vagyok a jobb háziasszony, és mégis...
De most már tudom. És megosztom mindenkivel.

hozzávalók / 4 adag

  • 2 kg cseresznye (vagy más eltevésre váró gyümölcs)
  • 1 ek ecet (az üvegek öblítéséhez)

ajánlat

Bármire jó, még az ezeréves körtefa forgácsolt lemeznek tűnő gyömölcsét is eltehetjük.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ezzel a recepttel nem aratunk sikert, ha nem figyelünk oda az üvegek gondos tisztítására. Ha nem mossuk át az üvegeket legalább egyszer mosogatós vízben, és utána nem öblítjük át enyhe ecetes vízben legalább kétszer, és nem csepegtetjük le a steril papírtörlőn, ne várjunk jó eredményt. Mosogassuk hát el gondosan az üvegeinket.
  2. Az üvegeket töltsük meg a gyümölcsünkkel, és SEMMI MÁSSAL! Sem vízzel, sem cukorral, csak a fáradságos munkánkkal. Az üvegekbe csakis az alaposan megmosott, esetleg feldarabolt gyümölcs kerülhet, semmi más. Erősen ráhúzzuk a fedőt, celofán itt nem megoldás.
  3. Állítsuk az üvegeket egy nagy kuktába, vagy annak híján egy fazékba, alá 3 ujjnyi vizet teszünk. Rázárjuk a tetejét (vagy fedőt teszünk rá), és sípolástól számítva 15 percet főzzük (fazékban fél órát). Ezzel a gőzölős eljárással remélhetőleg az utolsó lappangó baktériumot is kiöltük a gyümölcsös üvegünkből.
  4. Az üvegeket a kamra polcára állítjuk, majd két nap múlva türelmetlenül felbontjuk, és megállapítjuk, hogy tényleg jól sikerült a remekmű. De egy évig egészen biztosan eláll.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 39 680
elküldve: 19
receptkönyvben: 266
elkészítve: 11/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
959 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, télire, kompót

egyéb elnevezések

gyümölcsbefőtt tartósító nélkül, befőtt csak gyümölcsből

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cranberry
Sóskaramell / cranberry Sun, 2015-07-05 09:47

én tavaly száraz dunsztba is raktam. És még most, májusban is csináltam belőle pitét, tökéletes! Sőt tökéletesebb ízében,és állagában mint bármi más! A befőzéskor kilúgozódik, a fagyasztáskor összetöpped, ez rugalmas, lédús marad, kellemes, koncentrált ízzel, kicsit olyan, mint az aszalt gyümölcs, saját levében áztatva! Javaslom én is mindenkinek!

vfruzsi
vfruzsi Thu, 2012-11-29 21:54

Kedves Roserose!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy miután kivettem a forró léből az üvegeket, kell-e száraz dunszt, vagy valami, vagy csak egyszerűen forrón felpakolom a kamrapolcra és kész? Köszönöm.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2012-11-29 22:09

Kedves Vfruzsi!
A dunszt sosem árt, nyugodtan tegye bele :-)
Rose :-)

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 Wed, 2012-02-29 15:09

Kedves Tokugava!

Én hét éve vásároltam egy Weninger Befőzőautomatát, nagyon hasznos dolog mert sajnos nálunk is van a családban cukorbeteg. Az automatába tartósítószer és cukor nélkül tudom nagyon egyszerűen eltenni a savanyúságokat, befőtteket, és megőrzik friss ízüket, és garantáltan elállnak. Lehet használni természetesen cukrot, vagy mézet is az ízesítésre.
Tisztelettel: kobot1961

TOKUGAVA
TOKUGAVA Tue, 2012-01-10 20:45

Kedves Roserose!

Ha esetleg volna még néhány ötlet: a "hogyan főzzek be tartósítószer nélkül" témában nagy örömmel venném!
A családom allergiás minden tartósítószerre, viszont van kertünk, tehát lenne mit eltenni télire.

Tisztelettel: TOKUGAVA

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-11-24 23:01

Néhány nap múlva szeretnék közzétenni párat a nagymamám ősrégi sütireceptjei közül. Rengeteg van belőlük, begépelve is több 10 oldal, és igazi régi klasszikusok vannak benne, mint például a flódni, a sajtos pogácsa, a fekete rózsa, a havas háztető, a méltatlanul elfeledett pesti krémes, a legényfogó vagy a citromszelet, és sorolhatnám még a 100 és 100 sütit. Remélem sok ember tetszését elnyerik majd, hiszen méltók a felelevenítésre és az utókor figyelmére :-)
Rose

290
cseresznye 2 kg
ecet 1 ek