r
Nosalty Logó

Kovászos uborka kenyér-és lisztmentesen

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gabys
Kovászos uborka kenyér-és lisztmentesen
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 113 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 676 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 10 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2011 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    235 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    104 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    1489 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    1023 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    256 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    68 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    221 micro
  • β-crypt
    127 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 113 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12065.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    1412 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    624 mg
  • Foszfor
    1026 mg
  • Nátrium
    8934 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    149.8 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    6137.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1537 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    405 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    483 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    747 micro
  • Kolin:
    189 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    323 micro
  • β-karotin
    1326 micro
  • β-crypt
    764 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    685 micro
Összesen 676 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    139 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 10 Kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kb. 3 l hideg vízben feloldunk 2 ek sót. Megkóstoljuk, ha nagyon sós, akkor jó.
  2. Az uborkákat körömkefével alaposan lesikáljuk, mindkét végéből levágunk egy picit, a szár felöli végén keresztben kb.2 cm-es bevágást csinálunk.
  3. Megpucoljuk a fokhagymát.
  4. Az uborkákat szorosan beledugdossuk az üvegbe. Soronként közé dugdossuk a fokhagymagerezdeket. (Ha nagyobbak a gerezdek, vágjuk félbe.) A tetejére szorítsuk rá a kaprot, és öntsük rá a sós vizet.
  5. Lefedve tegyük ki a napra, néha fordítsuk meg az üveget. Ha a vizet esetleg pótolni kell,állott vízzel töltsünk utána.
  6. Kb. 3-4 nap alatt beérik. (Én már a 3. napon kóstolni szoktam, hogy végre jó-e már:) Ha beért az uborka, 7 dl-es csavaros tetejű üvegekbe átteszem, a levét rászűröm, a hűtő aljában hetekig eláll.
  7. Nem puhul meg, ropogós, friss marad.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 58
  • Össznézettség: 107951
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 15.

Receptkategóriák

Sokáig én is kenyérrel csináltam. És mérgelődtem, mert akármit csináltam, egy idő után puha, plötty lett az uborka belseje. Évekkel ezelőtt vendégségben voltunk és felfedeztem az éppen érő kovászos uborkát, kenyér nélkül. Csodálkoztam és kérdeztem, esetleg liszt van benne?! Az sem volt benne. Egész addig nem hittem el, hogy ebből koviubi lesz, míg nem kaptam belőle kóstolót. És mivel imádom a kovászos uborkát, na és persze a levét is, meggyőződtem róla, ez tényleg az, ami...:) Azóta csak így csinálom, és végre ropog a fogam alatt az uborka később is:).

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Sziasztok örülök hogy rátaláltam erre az oldalra.Ugyanis imádok f?zni,kuktálkodni bízom benne hogy segítségemre lesztek!

Gabys

Szió, én ha tudok segítek, de gondolom mások is:) Jó sütés f?zést !

Gabys

Szió, én ha tudok segítek, de gondolom mások is:) Jó sütés f?zést !

Törölt felhasználó

Tökéletes! Ha télire is akarsz finom uborkát, akkor ugyanez a szisztéma, csak az a különbség, hogy a sós vizet fel kell forralni és az üvegekben az uborkát leforrázni. Üveget lezárni, száraz dunszt! Az uborka megkívánja ez esetben a tormát is. ( szemes bors, babérlevél) 15 éve csinálom, kb 10-15 kg uborka simán elfogy!! Isteni! megj: egy liter vízhez 1 ev?kanál, lehet?leg nem finomított só kell.

Gabys

Köszönöm:) Feltétlenül kipróbálom, mert a téli megoldás mindig is izgatott. Bár a tormától ódzkodom.......attól tartok csíp?s lesz t?le. Megcáfolsz?:)

Törölt felhasználó

nem kell bele sok. 10 kg-hoz kb 1 nagyobb szál torma elég, vékonyan felszeletelve. Túl sok tormától intenzív ízt kap, de 3 -4 vékony szál szerintem kell. Ki kell próbálni. Egy üvegbe legyen torma is. ha ok, akkor jöv?re már bátrabban mehet. Egyébként nincs csíp?s íze.

Gabys

Köszönöm, tesztelni fogom:)

Torma

Egyetértek, jo a Torma, de ha túl sok, akkor intenzív...hehehe....ez rólam is igaz! Üdv, Torma :)

Gabys

Bel?led sok lenne??? Kétlem:) Képzeld, a nyár utolsó meleg napjait kihasználva még gyorsan csináltam. A h?t?b?l épp tegnap fogyott el az utolsó üveggel. Várhatok nyárig, pedig úúúúúgy imádom.....

Torma

Teli retek, savanyú káposzta, cekla szezon is jo :)

Torma

Köszi Gabi ezt a receptet, en is a ropogós koviubit szeretem! Üdv, Torma:)

Törölt felhasználó

Nos, ez a savanyú uborka receptje, a kovászos uborkába valami módon kell, hogy kerüljön kovász, ami liszt nélkül nincs. A recepttel tehát semmi gond, kiváló savanyúuborka(-szer?)-recept, de a címe félrevezet?.

Gabys

nos, megnyugtatlak, ez nem savanyú uborka(szer?) recept, hidd el tudok a kett? közt különbséget tenni. Évek óta így készítem el a kovászos uborkát kenyér, liszt nélkül. És ez az ami: kov.uborka. A cím pont ezért nem megtéveszt?. Egyébként, ha el sem készítetted, miért is teszel ilyen kategorikus kijelentést.

Törölt felhasználó

Nagyim szokott ilyet készíteni és nagyon finom is, egy percig ne hidd, hogy ?bántani? akarom a recepted! Nem kötekedni jöttem, csak gondoltam jelzem ezt. A kovász legjobb tudomásom szerint a liszt és a víz elegyének erjedési folyamat során létrejöv? anyag, amiben gombák, baktériumok, etc. vannak. Lényegében tészta. Ezért szerintem amiben nincs liszt, az nem kovász. (Persze az átlagos koviubiba sem ?tész? kerül, hanem a kényelmesebb megoldás: zsemle/kenyér indítja be ezt a folyamatot.)

Törölt felhasználó

Sziasztok!Én megcsináltam az elmúlt héten ez alapján a kovászos uborkát, és elmondhatom nem hiányzik bel?le a kenyér!Igy tökéletes ahogy le van írva!Sosem fogom megérteni mért kell addig véleményt írni, míg nincs kipróbálva! Köszönöm a receptet, most már mindig így fogom elkészíteni!

Gabys

Nagyon szépen köszönöm, hogy meger?sítetted, hogy kenyér, és krumpli nélkül is lehet kov. uborkát készíteni. Én sem értem, az élkészítés nélkül alkotott kritikát itt sem és más recepteknél sem. Annak viszont nagyon örülök, hogy megcsináltad és tökéletes lett:) Köszi, hogy megírtad és nagyon szívesen a receptet:) Szép hetet Neked,: Gabi

Laciapi

Kovász nélküli kovászos uborka a helyes elnevezés tehát.

Törölt felhasználó

Kedves Gabi! Ma lett újra kész az uborkám, és most is Isteni lett!Holnap csinálhatok újabb adagot! :)A férjem szerint is tökéletes, neki eddig mindig az volt a baja hogy egy id? után tényleg puha lett.De így tényleg olyan friss, üde minden harapás!Köszönöm szépen a receptet!Szép estét Csilla

Gabys

Kedves Csilla, híztam vagy 10 kg-ot a dicséretedt?l:)))) Nagyon örülök, hogy ennyire bevált. A férjeddel teljesen egyetértek, nekem is az a bajom a kenyeres félével, hogy megpuhul és úgy már nem szeretem. Az idén én is már vagy 4x készítettem el, pedig b?séges ez a mennyiség. De a kánikulára való tekintettel, gyorsan beérik. Köszönöm még1x, kellemes napot:) Gabi

fejes jánosné

Ezt úgy hívják Vizes uborka,és pontosan így kell készíteni.Jó étvágyat hozzá!

Gabys

ezt úgy hívják, hogy kovászos uborka, és pontosan így kell elkészíteni, kenyér és lisztmentesen. Köszönöm, van étvágy hozzá, hosszú évek óta én így csinálom, eddig aki ette ezen a véleményen van/volt. Az én ismereteim, szerint a vízes uborkánál (sok recept is így írja és szívesen leíro Neked is) a vízet fel kell forralni, úgy ráönteni az uborkára. Van aki 2-3 nap után lesz?ri ismét felforralja, ráönti, kih?ti, majd kés?bb elfogyasztja. Az én receptemben ilyet nem találsz. Viszont er?s a gyanúm, el sem készítetted, csak simán véleményt alkotttál. Próbáld meg talán el?bb elkészíteni és utána megírni mir?l mit gondolsz.

fejes jánosné

Már 40 éve készítem így a Vizes uborkát,ami abban különbözik a a kovászostól,hogy nincs benne kovász.

Gabys

Úgye nem baj, ha nincs kedvem sem vitatkozni sem meggy?zni téged. Elvégre én még csak kb. 20 éve készítem így el a KOVÁSZOS uborkát. Hogy a Te vizes uborkád milyen azt nem tudom, de hogy az én kovászos uborkám milyen azt tudom. kovász nélkül........Részemr?l lezártam a témát.

matyobaba04

Nagymamám is így készíti, és vizes uborkának hívja, tényleg nagyon finom akár minek is nevezzük. Sajtos pogácsát se sütünk sajt nélkül.

Gabys

.

kispgabi

Imádom ezt a receptet!!! :) Eddig minden évben csak egyszer csináltam koviubit, mert kívántam, de sosem lett az az igazi, mindig elment t?le a kedvem. Még szerencse, hogy az uborka szezon elején találtam erre a receptre, mert azóta hetente érik egy 5 l-es üveggel. Hónap elejét?l pedig télire is teszek el bel?le egy-egy kisebb üveggel. A lesz?rt levet felforralom, elkeverek benne egy negyed kávés kanálnyi Na-benzoátot, hagyom kih?lni, visszaöntöm az ubira, lezárom és megy a kamrába.Én nem tettem bele se tormát, se más ízesít?t, ez így jó, ahogy van. Egy hét alatt gyönyör?en leülepszik a leve, és remélem a ropogóssága is megmarad. 2 hete kíváncsiságból tettem egy m?anyag tejfölös vödörbe is. Abban persze nem látom, hogy milyen, de eddig még nem folyt ki a leve, és nem is púposodik a teteje, úgyhogy gondolom, abban is jól van. :) Örök hála a receptért!!!!!

Gabys

Kedves Druszám:) Nagyon szépen köszönöm a lelkes beszámolódat!:D Annak is nagyon örülök, hogy meger?síted, hogy ez nem vízes uborka, hanem tényleg isteni finom koviubi ami végig ropogós marad. Ha nem felejted el, visszajeleznél, hogy sikerült a télre eltett koviubi? Nem forrt fel, ropogós maradt? Nagyon érdekelne, és gondolom másokat is. Nagyon nagyon szívesen a receptet, mégis érdemes volt megosztani:) Köszi, szép hétvégét! Gabi

kispgabi

Szia Gabys! Persze, nagyon szívesen írok, ha felbontottam a télire eltett uborkámat. Biztos eszembe fogsz jutni, mikor ropogtatom, mondjuk a karácsonyi vacsoránál! :) Ááá, addig úgysem bírom ki!!!! :)) Egyébként, ha ilyen sokakat zavar az elnevezése, hívjuk egyszer?en csak isteni finom uborkának. Ebben biztosan nem fog kételkedni senki, aki megcsinálja, és megkóstolja. :D Gabi

Gabys

Nagyon kedves vagy:) El?re is köszönöm!!!! Szió:) Gabi

kispgabi

Szia Gabys! Ahogy ígértem, jövök a beszámolóval. Igaz, már nem most bontottam fel az els? üveg ubit, :)... már lassan el is fogy mind, :( de hát most úgyis "uborkaszezon" van uborka szempontjából. Szóval, az uborkából egy sem romlott meg, még a tejfölös vödörbe eltett sem! Az íze ugyanolyan, mint nyáron, az állagát viszont egy kicsit megviselte az id?. Alapjában véve ropogós maradt, csak a magháznál puhult meg, de egyáltalán nem vészesen. Ezért nyugodt szívvel mondhatom, hogy nálam idén is készül koviubi télire a recepted alapján, és aki koviubi-imádó, az ne fogja vissza magát, mert ezt a kis állagvesztést kárpótolja az ízhatás! Sok sikert hozzá mindenkinek, aki kipróbálja, én meg megyek, és bontok egy üveggel! :))) Gabi

Gabys

Szia Gabi:) Megörültem a "levélkédnek":) Örülök, hogy eszedbe jutottam! Képzeld el, a nyáron túlbuzgó voltam, és jó sok koviubit csináltam. Maradt 6 üveggel a h?t? aljában. (Az én h?t?mben ott van a leghidegebb) Aztán valahogy megfeledkeztem róla. Inkább a csemegeuborka, meg a csalamádé került terítékre. Aztán a héten f?ztem krumplistésztát, és el?vettem az egyik üveggel. És én magam is meglep?dtem, hibátlan volt! Még sose maradt meg télre, de most már bátrabb leszek. A férjem is azt mondta, kár hogy ennyi van csak. A maradék 5 üveg nem tart ki nyárig. Ropogós, isteni, semmi íz- vagy állagvesztés:) Nekem picit sem puhult meg. Lehet az az ok, a nyáron pont id?ben szedtem ki, és tettem át kisebb üvegekbe. Na így kell tartósítószer nélkül koviubit eltenni. Ügyesek vagyunk:DDD Nagyon szép hetet kívánok! Gabi

kispgabi

Most nagyon irigy vagyok!!!! :) De nem baj, jöv?re - vagyis idén - én is felejtek 1-2 üveggel a h?t? aljában. Csak az a baj, hogy ott nagyon szem el?tt van... :)))

piroska66

Gratulálok! Nagyon finom.

Gabys

Nagyon szépen köszönöm! :)

marisa

Kedves Gabys! Egymás után kétszer készítettem így el a "kovászos" uborkát. Szuper lett, roppanós, ízletes, különösen jó most a nagy melegben. Örülök, hogy megosztottad a receptet és hogy rátaláltam. Most az foglalkoztat, hogy hogyan tudnám télre is meg?rizni ezt a finomságot. Szerinted, ha nem teszem ki a napra, hanem csak be a kamrába, eltartható lesz télre?

Gabys

Kedves marisa! Nagyon örülök, hogy szuper lett!:) Én tavaly sokat tettem el, így 6 üveggel a h?t?ben a leghidegebb (nekem alul) helyen tartottam. Aztán megfeledkeztem róla, majd el?szedegettem és kb.1 hónapja fogyott el az utolsó üveggel. Ugyanolyan friss, roppanós volt. Lejjebb a hozzászólásokat ha elolvasod, látod majd, hogy másnak is sikerült:) Ugyanúgy beérleltem napon, aztán lesz?rtem és betettem a h?t?be. Arra figyelj csak, hogy ne érleld túl, (most a nagy melegre való tekintettel gyorsabban kovászolódik) a lé teljesen belepje az uborkát és jó er?sen csavard rá az üveg tetejét. Nagyon bízom benne, hogy Neked is sikerül, ha eszedbe jutok, kíváncsian várom a végeredményt. Szép hetet:) Gabi

TIBIAPU

Én anyósomtól tanultam, sós lével leforrázva (konyhakést rakok az üveg alá hogy nehogy megrepedjen). A külömbség csak annyi hogy ha az ember forrázza az sterilizálja az uborkákat és gyrosabban beindítja a fermentáziót, ami ugyan az a folyamat mint a kenyeres csak lassúbb, ezért lehet jobban kontrolálni és megállítani a fermentációt és h?t?ben tartva karácsonykor is enni a ropogós kovászos uborkát (tanúsíthatom!). Torma kell bele a babér sem rosz. Étvágy!

doki0306

Kedves Gabys.Imádom a kovi ubit.Nagyon régóta készítem ezt az isteni savanyúságot,hol kenyérrel hol krumplival.Az esetek többségénél ízre jó volt de ritkán volt kemény.Kitartásomnak köszönhet?en Rád találtam.Megcsináltam a receptedet és nem csalódtam.Kemény lett és kovászos uborka íz?.Mindenki azt mond amit akar nekem ez a nagybet?s KOVÁSZOS UBORKA!Kerti partin volt a premierje és azt mondták k...va jó és hogy adjam oda a receptet.Kell ennél több?Mégegyszer köszi!!!!

Gabys

Szia:) Nem, nem kell ennél több:))) Nagyon örülök, hogy sikered volt, és hogy rátaláltál az igazira:) Hálásan köszönöm Neked, hogy megírtad. Kellemes hétvégét kívánok!:) Gabi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek