Húsvéti menü lépésről lépésre: a bombabiztos terv, amivel biztos nem fogsz elúszni

Sajnos minden ünnep velejárója a sok teendő miatti stressz. Megfelelő tervezéssel azonban minden könnyedén megy majd, nyugodtabban készülhetünk a húsvétra a családtagokkal.

Nem könnyű feladat a húsvéti menü tervezése: rengeteg minden kerül az asztalra, persze mindegyiket máskor kell elkezdeni, hogy friss maradjon. Szerencsére több nap is rendelkezésre áll, így elosztva a tennivalókat nem kell kapkodva, rohanva készülni. A húsvéti menü tervezése idén biztosan stresszmentes lesz, ezt ezzel a napi feladatlistával garantáljuk.

Húsvéti menü lépésről lépésre: a bombabiztos terv, amivel biztos nem fogsz elúszni

Csütörtök

Ugyan ez még munkanap, azonban felhasználhatjuk a munka utáni maradék időt arra, hogy mindent megvegyünk a boltokban. Kerüljük el az utolsó pillanatos meglepetéseket, írjunk listát, hogy tudatosan tudjunk vásárolni. Így csak az kerül a kosárba, amire tényleg szükségünk van, és nem felejtünk el semmit.

Amennyiben a kalácsot vesszük, és nem otthon sütjük, figyeljünk oda, milyen helyen tároljuk, nehogy vasárnapig kiszáradjon. Erre hasznos tanácsokat itt olvashatunk:

Péntek

Az első igazi pihenőnapon mindenképpen szusszanjunk egyet, ne vágjunk bele rögtön a sütés-főzés őrületébe. Használjuk a napot az asztali dekorációk elkészítésére. Ez remek alkalom, hogy a gyerekeket is lefoglaljuk pár órára.

Ha locsolókat is várunk, a festett tojásokat, egyéb vendégváró ajándékokat is csináljuk meg ezen a napon. Így hétfőn mindent csak elő kell venni. A leggyönyörűbb festett tojásokról itt olvashattok.

Kellően kipihenten, a délutánt töltsük a különböző édes és sós sütemények megsütésével. Mivel ez hosszabb idő, érdemes előre letudni, hogy hétvégén ne kelljen bajlódni a sütővel. Tartsuk őket az ünnepig jól záró dobozokban vagy az eredeti tepsiben, fóliával letakarva, így frissek maradnak. A türelmetlen családtagok úgyis biztosan rá fognak járni.

Szombat

Ez a nap már egy fokkal mozgalmasabban fog telni, indítsuk a napot egy gyors, laktató reggelivel.

A napot osszuk két részre: délelőtt legyen az előkészítés, délután az összeállítás. Tehát a nap első felében dagasszuk be a kalácsot, készítsük elő a hidegtálak hozzávalóit. Főzzük meg a tojást, hogy délutánra kihűljön, a franciasaláta zöldségeit szintúgy.

Az ebédet kipihenve lássunk neki a kalácssütésnek. Amíg készül, foglalkozhatunk a hidegtálakkal: töltsünk tojást, sonkatekercset, keverjük be a salátákat, krémeket és mártogatósokat.

Mindent tegyünk jól záródó tárolókban a hűtőbe. Ilyenkor több, erőteljes illatú étel is lehet egy helyen, ezért fontos, hogy mindent alaposan elzárjunk egymástól. Nem érdemes előre szépen feltálalni semmit, mivel a hűtőben való pakolgatás során összenyomódhat, elcsúszhat, amit alkottunk. Az esztétikus tálalás vasárnapra marad.

A nem majonézes, friss salátákat (pl. ecetes fejes saláta) ne készítsük el előre. Ez majd a vasárnapi ebéd előtti egyik utolsó lépés legyen, különben a hűtőben megfonnyad.

A sonkánkat méretétől függően időben tegyük fel főni. Ajánlott ezt szombat este megtenni, így vasárnap már csak szeletelni kell. Mégis mi a tökéletes sonkafőzés titka? Ebben a cikkben kiderül:

Vasárnap

Eljött a nagy nap, minden családtag már készülődik, és éhesen várja a húsvéti ebédet. Mivel mindent jó előre elkészítettünk, nem kell rohannunk vagy aggódnunk, ez a nap már szóljon az együttlétről. És persze a díszítésről is: a különleges asztali díszekkel, terítékkel lesz több a húsvéti ebéd, mint egyszerű étkezés.

A korábban elkészített díszek már csak arra várnak, hogy elrendezzük őket az asztalon. Ne zsúfoljuk túl, hiszen még az ételeknek is fel kell férni! Néhány szál friss virággal, barkával hozzuk be a természetet a szobába.

Pár órával ebéd előtt lássunk neki a tálalásnak: vágjuk fel a retket, újhagymát, friss zöldségeket. Tegyük a sonkatekercset, töltött tojást és salátákat is tálakra. Ha nagyobb az asztalunk, készítsünk több, kisebb tálat, hogy mindenki elérjen mindent.

Vágjuk fel a sonkát, kalácsot: mindig annyi szeletet, amiről úgy gondoljuk, el fog fogyni. Ha túl sokat vágunk a kalácsból, gyorsabban kiszárad.

Amennyiben bármilyen frissensültet szeretnénk készíteni, közvetlenül étkezés előtt tegyük. Kisütés után egy hőálló tálban tegyük a sütőbe nagyon alacsony fokon, hogy az előételek elfogyasztása alatt se hűljön ki.

Tálalásnál mindig az éppen aktuális fogást tegyük az asztalra: így nem lesz túlzsúfolt, és esztétikusabb is lesz a teríték. Minden mást készítsünk elő a konyhában, hogy ne ebéd közben kelljen keresgélni, hanem nyugodtan élvezhessük minden percét, minden falatját.

A készülődés nem egyszerű feladat, és sok időnket el tudja venni. Figyeljünk azonban arra, hogy az ünnep mégis a családról, együttlétről és pihenésről szóljon.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Teljes gőzzel húsvét:

Címlapról ajánljuk

További cikkek