Húsvéti menü lépésről lépésre: a bombabiztos terv, amivel biztos nem fogsz elúszni

Sajnos minden ünnep velejárója a sok teendő miatti stressz. Megfelelő tervezéssel azonban minden könnyedén megy majd, nyugodtabban készülhetünk a húsvétra a családtagokkal.

Nem könnyű feladat a húsvéti menü tervezése: rengeteg minden kerül az asztalra, persze mindegyiket máskor kell elkezdeni, hogy friss maradjon. Szerencsére több nap is rendelkezésre áll, így elosztva a tennivalókat nem kell kapkodva, rohanva készülni. A húsvéti menü tervezése idén biztosan stresszmentes lesz, ezt ezzel a napi feladatlistával garantáljuk.

Húsvéti menü lépésről lépésre: a bombabiztos terv, amivel biztos nem fogsz elúszni

Csütörtök

Ugyan ez még munkanap, azonban felhasználhatjuk a munka utáni maradék időt arra, hogy mindent megvegyünk a boltokban. Kerüljük el az utolsó pillanatos meglepetéseket, írjunk listát, hogy tudatosan tudjunk vásárolni. Így csak az kerül a kosárba, amire tényleg szükségünk van, és nem felejtünk el semmit.

Amennyiben a kalácsot vesszük, és nem otthon sütjük, figyeljünk oda, milyen helyen tároljuk, nehogy vasárnapig kiszáradjon. Erre hasznos tanácsokat itt olvashatunk:

Péntek

Az első igazi pihenőnapon mindenképpen szusszanjunk egyet, ne vágjunk bele rögtön a sütés-főzés őrületébe. Használjuk a napot az asztali dekorációk elkészítésére. Ez remek alkalom, hogy a gyerekeket is lefoglaljuk pár órára.

Ha locsolókat is várunk, a festett tojásokat, egyéb vendégváró ajándékokat is csináljuk meg ezen a napon. Így hétfőn mindent csak elő kell venni. A leggyönyörűbb festett tojásokról itt olvashattok.

Kellően kipihenten, a délutánt töltsük a különböző édes és sós sütemények megsütésével. Mivel ez hosszabb idő, érdemes előre letudni, hogy hétvégén ne kelljen bajlódni a sütővel. Tartsuk őket az ünnepig jól záró dobozokban vagy az eredeti tepsiben, fóliával letakarva, így frissek maradnak. A türelmetlen családtagok úgyis biztosan rá fognak járni.

Szombat

Ez a nap már egy fokkal mozgalmasabban fog telni, indítsuk a napot egy gyors, laktató reggelivel.

A napot osszuk két részre: délelőtt legyen az előkészítés, délután az összeállítás. Tehát a nap első felében dagasszuk be a kalácsot, készítsük elő a hidegtálak hozzávalóit. Főzzük meg a tojást, hogy délutánra kihűljön, a franciasaláta zöldségeit szintúgy.

Az ebédet kipihenve lássunk neki a kalácssütésnek. Amíg készül, foglalkozhatunk a hidegtálakkal: töltsünk tojást, sonkatekercset, keverjük be a salátákat, krémeket és mártogatósokat.

Mindent tegyünk jól záródó tárolókban a hűtőbe. Ilyenkor több, erőteljes illatú étel is lehet egy helyen, ezért fontos, hogy mindent alaposan elzárjunk egymástól. Nem érdemes előre szépen feltálalni semmit, mivel a hűtőben való pakolgatás során összenyomódhat, elcsúszhat, amit alkottunk. Az esztétikus tálalás vasárnapra marad.

A nem majonézes, friss salátákat (pl. ecetes fejes saláta) ne készítsük el előre. Ez majd a vasárnapi ebéd előtti egyik utolsó lépés legyen, különben a hűtőben megfonnyad.

A sonkánkat méretétől függően időben tegyük fel főni. Ajánlott ezt szombat este megtenni, így vasárnap már csak szeletelni kell. Mégis mi a tökéletes sonkafőzés titka? Ebben a cikkben kiderül:

Vasárnap

Eljött a nagy nap, minden családtag már készülődik, és éhesen várja a húsvéti ebédet. Mivel mindent jó előre elkészítettünk, nem kell rohannunk vagy aggódnunk, ez a nap már szóljon az együttlétről. És persze a díszítésről is: a különleges asztali díszekkel, terítékkel lesz több a húsvéti ebéd, mint egyszerű étkezés.

A korábban elkészített díszek már csak arra várnak, hogy elrendezzük őket az asztalon. Ne zsúfoljuk túl, hiszen még az ételeknek is fel kell férni! Néhány szál friss virággal, barkával hozzuk be a természetet a szobába.

Pár órával ebéd előtt lássunk neki a tálalásnak: vágjuk fel a retket, újhagymát, friss zöldségeket. Tegyük a sonkatekercset, töltött tojást és salátákat is tálakra. Ha nagyobb az asztalunk, készítsünk több, kisebb tálat, hogy mindenki elérjen mindent.

Vágjuk fel a sonkát, kalácsot: mindig annyi szeletet, amiről úgy gondoljuk, el fog fogyni. Ha túl sokat vágunk a kalácsból, gyorsabban kiszárad.

Amennyiben bármilyen frissensültet szeretnénk készíteni, közvetlenül étkezés előtt tegyük. Kisütés után egy hőálló tálban tegyük a sütőbe nagyon alacsony fokon, hogy az előételek elfogyasztása alatt se hűljön ki.

Tálalásnál mindig az éppen aktuális fogást tegyük az asztalra: így nem lesz túlzsúfolt, és esztétikusabb is lesz a teríték. Minden mást készítsünk elő a konyhában, hogy ne ebéd közben kelljen keresgélni, hanem nyugodtan élvezhessük minden percét, minden falatját.

A készülődés nem egyszerű feladat, és sok időnket el tudja venni. Figyeljünk azonban arra, hogy az ünnep mégis a családról, együttlétről és pihenésről szóljon.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Teljes gőzzel húsvét:

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...