Soha nem szárad ki a húsvéti kalács ezekkel a tárolási tippekkel

Napokkal előre megvettük a húsvéti kalácsot, és félünk, hogy kiszárad? Aggodalomra semmi ok, a legjobb tanácsok már a kamrában vannak.

A húsvéti rohangálás elkerülése érdekében sokan előre megvesszük vagy megsütjük a kalácsot. Nem mindegy azonban, hogy az ünnepig tartó pár nap alatt hogyan tároljuk. Nagyon könnyen kiszárad a kalács, ha nem megfelelő módon várja, hogy hétvégén végre megvágjuk.

Milyen szomorú, amikor az ünnepi asztalra, a húsvéti ételek mellé helyezve jövünk rá, hogy bizony a több napos várakozás alatt kiszáradt a kalács. A gyönyörűen megfont kelt tészta ugyanis kényesen viselkedik még vágatlan állapotban is. Ha hosszú időre a szabad levegőn hagyjuk, bizony sokat veszít frissességéből. Kerüljük el ezt a végzetes sorsot, tároljuk megfelelő helyen az ünnep díszét!

Nem szárad ki a húsvéti kalács ezekkel a tárolási tippekkel

Légmentes doboz

A legjobb megoldás, ha van otthon olyan műanyag vagy fém dobozunk, amit légmentesen lehet zárni. Ebben biztosan jó dolga lesz a kalácsnak, hiszen ha nem nyitogatjuk, friss és omlós marad.

Ha túl nagy a kalácsunk (vagy túl kicsi a doboz), nyugodtan vágjuk félbe. Ugyan így veszít egy keveset a szépségéből, de legalább nem lesz kellemetlenül száraz. A legtöbb asztalon úgyis szeletekre vágva díszeleg. Érdemes itt is arra figyelni, hogy ne az egészet szeleteljük fel, hanem mindig csak annyit, amennyi szerintünk elfogy majd.

Kenyértartó

Azért került csak a második helyre ez az alkalmatosság, mert már egyre kevesebb háztartás rendelkezik vele. A klasszikus, fából készült kenyértartó pedig az egyik legalkalmasabb hely a pékáruk tárolására.

Méretre tökéletes, felhajtható eleje pedig általában elég jól megóvja a benne lévő kenyeret, kalácsot a levegőtől. Ha biztosra akarunk menni, borítsuk be a kalácsot alufóliával, és kerüljük a fedél gyakori nyitogatását.

Fagyasztózacskó

Amennyiben egyik fenti módszer sem áll rendelkezésünkre, használjunk fagyasztózacskót. Ezek a vastagabb műanyagból készült, szorosan záró tasakok képesek hosszabb ideig frissen tartani a bennük tárolt élelmiszert.

A kalácsot beletéve próbáljuk meg, amennyire tudjuk, kipréselni a zacskóba került levegőt. A tetején lévő zárócsíkot alaposan nyomjuk össze, a légmentes tárolás érdekében.

Alufólia

Felvágás után biztosan a legjobb megoldás, de még egészben is jól megóvja a kalácsunkat az alufólia. Ne használjunk azért végtelen mennyiséget belőle, egy réteggel alaposan körbecsavarva a siker garantált.

Figyeljünk, hogy ne maradjanak kis lyukak a csomagoláson, ahol beszökhet a levegő.

Ezeket kerüljük

Semmiképpen se tegyük a kalácsot papírzacskóba vagy konyharuhába. Ezek az anyagok jobban magukba szívják a nedvességet, mint a műanyag vagy fólia, ettől a pékáru szikkadt, száraz lesz.

Az egyszer használatos, füles nejlonszatyor sem jó választás. Mivel nem tudjuk rendesen megkötni, alkalmatlan kalács tárolásárára.

Ezt még jó tudni

Mindig száraz, sötét helyre tegyük, szobahőmérsékletre. Kiváló hely számára a kamra, spájz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Semmi nem állhat a tökéletes húsvét útjába:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4+1 szobanövény, ami bírja a nyári klímát a szabadban

Számos olyan növény van, ami nemcsak bírja, hanem kimondottan szereti a nyári meleget és napsütést. Na de van-e olyan, aminek természetes élőhelye a lakás egy kellemesebb klímájú sarka? A válasz: igen! Mutatjuk, melyik az a 4+1 szobanövény, amit nyugodt szívvel kitelepíthetünk a szabadba nyáron!

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: