A hét szakácsa: Évi néni

E heti főszakácsunk, Évi néni, a statisztikák szerint a NoSalty legaktívabb szakácsa: már több 600, különleges finomsággal gazdagította az oldalt. Kíváncsiak vagytok rá, hogyan csinálja?

A főzést 20 éves koromban kezdtem. Előtte nagymamám elkényeztetett mindenféle jóval, ha nyaranta meglátogattam. Édesanyám főztje is hasonló volt, de mégis más. Fiatal koromban nagyon jól jött, hogy nem kellett a háztartással, főzéssel foglalkoznom, csak élni az életem. Ezért még jól emlékszem, amikor férjhez mentem és nekiálltam az első pörköltünket megfőzni. Folyton kiszaladgáltam a konyhába, emelgettem a fedőt, izgultam, mikor lesz kész, jó lesz-e. Aztán nagyon sok idő eltelt, megszületett a fiam, aki először jó evő volt, de ez hamar elmúlt és jött a kínlódás. Mindennapi könyörgés, alkudozás, mit főzhetek, mit enne meg, brrr.... Kezdtem bújni az internetet, szakácskönyveket állítottam össze olyan ételekből, amik elnyerhetnék a tetszését, kinyomtattam, orra alá dugtam. Válasza az volt: nem tudom.

A hét szakácsa: Klivi >>

Döntöttem, minden nap mást fogok készíteni, nem fog ki rajtam. (Engem mennyire utál majd a menyem!) Próbáltam minél több nemzet ízvilágát, ételeit megismerni, elkészíteni. Kínai, indiai, thai, amerikai, bármi. Ha főtt ételt nem is akart enni, de péksüteményt, kenyeret mindig evett valamennyit. Jó régen, vagy tizenkét éve, meglátogattam kedvenc unokatestvéremet, aki akkor vett kenyérsütő gépet. Elámultam, mennyi mindent sütött vele. No, azonnal a tőlem megszokott vehemenciával nekilódultam, leírtam húsz kipróbált kenyérreceptet, majd hazautaztam. Elszaladtam az egyik hipermarketbe, ahol éppen akciósan árultak kenyérsütőgépet. Megvettem, száguldottam haza és már dobáltam is bele a kenyér hozzávalóit. Csodaszép kenyeret sütöttem belőle.

A hét szakácsa: Fahéj >>

Aztán természetesen további recepteket kutatva rábukkantam Limara pékségére és nem győztem vele betelni. Nagyon sok kenyeret, péksüteményt készítettem a finomabbnál finomabb receptjeiből. Később jött Tisztatészta, akinek a művészete szintén elbűvölt. Megpróbálkoztam ezzel is. Mindig láttam, amikor nagymamám egy levestészta kedvéért is elővette a dagasztóteknőt és abban gyúrta a tésztát. Ezek az emlékek sarkaltak arra, hogy én is nekiálljak az otthoni tésztakészítésnek. Nem bírtam ki, hogy ne legyenek színesek, tarkák. Csató szakácstársunkkal tárgyaltam ki ezt a mániámat, mire volt olyan kedves és meglepett néhány csomag fekete tésztával. Mondanom sem kell, azon a hétvégén – családom nem volt otthon – két napig mindenféle tésztaszínezéssel próbálkoztam. Szigorúan ragaszkodtam ahhoz, hogy csak természetes anyaggal színezzek. Készítettem sárgákat, bordót, lilát, zöldből négy árnyalatot, csíkosat, pöttyöset. Ezeket a blogomon írtam le. Ekkorra elvált, hogy legszívesebben a tésztakészítéssel és a kenyérsütéssel foglalkozom.

A hét szakácsa: Receptműves >>

Szívesen kipróbálok minden ételt, melyet lehetőségem van elérni, megvásárolni, elkészíteni. Utazni nincs módom, de manapság szinte mindent meg lehet kapni, amire csak vágyunk.Hogyan kerültem ide? Tavaly nyáron Jucika kolléganőm említtette: „Te, figyi, van ez a jó kis dolog, ismered? Ott vannak csak jó kaják." Megnéztem, beregisztráltam, egy hét múlva feltettem az első receptet. Nem volt jó a fotó. Elszaladtam, vettem egy fényképezőgépet, elkészítettem újra, beküldtem, megjelent. Tudom én, hogy rengeteg mindent kell még tanulnom, de szívesen teszem. Az is jól esik, amikor a munkahelyemen meglátnak és azt kérdezik: „Mit főzzek a hétvégén, hogyan kell elkészíteni? Milyen recepted van ehhez?" Ha valakinek kedveskedni szeretnék, nem virágot vagy bonbont viszek, hanem sütök egy kalácsot vagy sütit. Mondhatni, szeretem az embereket lekenyerezni.

A hét szakácsa: Tündér >>

A rovat korábbi cikkei itt találhatóak >>

Hozzászólások

Ági78

Kedves Évi néni! Gratulálok a hét szakácsa címhez! :) Nagyon klasszak a receptjeid! Üdv: Ági

Torma

GRATULÁLOK Evineni!!! Ügyes vagy, így tovább!!! Üdv, Torma :)

Évi néni

Kedves Márti! Köszönöm szépen. Örülök, hogy te is belelendültél, és nagyszer? ötleteid támadnak. A cserepes zsemlét én is kipróbálom. Nagyon jó dolgokat csinálsz. Üdv: Évi néni

Mercedes

Kedves Évi Néni!Gratulálok a hét szakácsa címhez.Méltán kiérdemelted.600 csodálatos recepted pedig önmagáért beszél:)Minden jòt!Üdv:Merci

Évi néni

Kedves Mercedes! Hálásan köszönöm jókívánságodat. Ugyanezt én is elmondhatnám rólad, hisz én is sok receptedet elmentettem már, nagyon szeretem amiket készítesz. Köszönöm a kedvességedet. Üdv: Évi néni

Fahéj

Kedves Évi néni! Örülök, hogy te lettél A hét szakácsa! Igazán megérdemled a számtalan jó recepteddel, és az igényes fotóiddal. Mindenki nevében köszönjük ?ket! További jó sütés-f?zést kívánok! Fahéj

Évi néni

Kedves Fahéj! Komolyan meghatódtam, hogy els?ként Te gratuláltál. Nagyon köszönöm az elismer? szavakat. Ez buzdít arra, hogy próbáljam meg minél jobban m?velni ezt a feladatot, ami oly kedves számomra. Üdvözlettel: Évi néni

Évi néni

Kedves Ági! Nagyon szépen köszönöm a gratulációt. Az a jó itt, hogy mindannyian tudunk egymásnak segíteni, tudunk egymástól tanulni. Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Gratulálok én is, végre, a kedvenc szakácsom a hét szakácsa. :)

Tmea

S újra? :-D Persze megérdemelten szó se róla! Igen kellemes id?töltés a receptjeidet böngészni Évi néni drága, igazi színfolt vagy ezen az oldalon! :-))) A leend? menyed miatt ne aggódj, majd eteted ?t is...:-))) Szeretettel Tímea

nemgabi

Kedves Évi néni! Gratulálok a kitüntet? címhez! Ha valaki, te igazán megérdemled,hiszen te vagy itt a legtermékenyebb szakács. A lányommal együtt mindig ámulunk és bámulunk, hogy tudsz naponta újabb és újabb recepteket feltenni. Sokat elmentettem közülük, köszönet értük! Várjuk a folytatást! Szeretettel üdvözöl: Gabi

Törölt felhasználó

Gratulálok Évi néni! Csak így tovább!

Éva-Anyóca

Kedves Évi néni! Gratulálok a hét szakácsa címhez!!! :-D :-D Fantasztikus mennyiség? finomságot raktál már fel,- gazdagítva ezzel a mi konyhánk és f?zési-sütési lehet?ségeinket is.:-o Nagyon guszták és finomak az ételeid, de most én is rákattantam a kenyerekre,gyerekeim miatt a tízóraikra, - és a tésztákra, köszönöm Neked! :-O Várom további csodás receptjeidet! Kellemes további adventi készül?dést, és kellemes hangulatú karácsonyi készül?dést kívánok! Éva-Anyóca

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!