Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fekete tészta paradicsomos húsgombóccal

Fekete tészta paradicsomos húsgombóccal
Fekete tészta paradicsomos húsgombóccal
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ötlet már foglalkoztatott egy ideje, mióta a tisztateszta.blog.hu-n beleszerettem a színes tésztákba. Néhányat el is követtem és alaposan kibeszéltem a dolgot Csato kollégánkkal, aki szintén a tészta szerelmese. Hát mit tesz isten (helyettese: Csato), készít nekem finom tésztát, feketét, tarkát (szerencsére tehén sehol a láthatáron). Mondhatom, a mennyekbe emelkedtem. Annyira boldoggá tett evvel az ajándékkal, hogy nem bírtam magammal és gyorsan muszáj volt elkészítenem. Csak úgy mellékesen Csato (Zsuzsi) átnyújtott egy üveget, ami frissen télire eltett zöldségeket rejtett, fantasztikus összeállításban /remélem megörvendeztet minket ezeken az oldalakon a receptjével, mert nagyon finom/. A kellékek így teremtek. Ráadásul olyan gyorsan elkészíthető fogásról van szó, hogy hihetetlen. Itt is csak bíztatni tudok mindenkit a friss tészta készítésére. Az ötletek határa a csillagos ég és annyira jó, amikor mi magunk egy ilyet elkészítünk.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A friss zöldségdarához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát késes aprítóban feldaraboljuk. 2/3 részét 1 kanál olajon dinsztelni kezdjük.
  2. Közben a maradék hagymához hozzáadjuk a fokhagymát, egy kisebb ág rozmaringot, 2-3 szál oreganót, néhány szál kakukkfüvet, a kacsamellet, borsozzuk és darabosra daráljuk. Hozzákeverjük a tojást, zsemlemorzsát és a zöldségdarát (ami sós), és apró, kis zölddiónyi golyókat gyúrunk belőle vizes kézzel (34 db lett).
  3. A megdinsztelődött hagymára tesszük a húsgolyókat, és mindkét oldalukat 1-1 perc alatt kissé megpirítjuk.
  4. Nyakon öntjük a darabolt paradicsomkonzervvel, sűrített paradicsommal, majd jöhet a méz, só, bors, ugyanolyan zöldfűszerek (ízlés szerint). 10 percig kis tűzön forraljuk.
  5. Közben vizet forralunk, megsózzuk és 2 perc alatt kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, leöblítjük, tálban olívaolajjal összekeverjük. Már tálalhatunk is.
  • költség: 1600 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 343
elküldve: 3
receptkönyvben: 47
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1826 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: tejmentes
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vörös és fekete, paradicsomszószos fekete tészta, fekete tészta piros szósszal

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-09-26 08:14

Kedves Évi néni!

Nagyon megfogott a kép, csodás színkombináció!!!! :-O
Fekete és piros, középen kevés zölddel, na és az alátét az is piros-fekete csak fordítva, annyira egyszerű és mégis nagyszerű, mert figyelemfelkeltő és látványos.:-O
Ezután jött a reci, ami valami nagyon ötletes, finomságos.
A story volt a harmadik.
Minden bejött, jöhet, mentve.:-o

Spenóttal már csináltam, és érdekesnek találtam, hogy a színe zöld, de az íze nem spenótos...:-)
Ezek szerint mással is lehet készíteni, ahogy már írva volt itt fenn, céklával, na az se lehet semmi, sőt fantasztikus, nagyon várom.:-O
Éva-Anyóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-09-26 12:00

Kedves Évi!
Nagyon köszönöm. Igen, most kikísérletezünk minden természetesen előállítható színt. A múltkor készítettem egy lilát áfonyával (sajnos nem jött le a szín a fényképen rendesen), viszont az ízét nem változtatta meg. Eddig, ami kiérződött, az a bazsalikom volt, - de az sem tolakodóan, viszont gyönyörű színe volt és nem festék. Ha lesz egy szabadnapom, nekiveselkedek a "színezésnek". Szerintem nagyot dob egy tálaláson a színes tészta. Csato pedig egy isten, hogy így elkényeztet ilyen szép dolgokkal. Itt is köszönöm hálásan neki. Szép napot! üdv: Évi néni

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-09-28 08:12

Kedves Évi néni!

Annyira tetszik ez a kísérletező képességed, kedved.:-O
Várom az eredményeket! :-O
Szép napot kívánok!
Éva-A.

diavega
DiaNatura / diavega Tue, 2012-09-25 22:13

Kedves Évi néni!
Nagyon jól hangzik ez a "kacsagombóc"!:)
Nekem nincs húsdarálóm, az aprítógépem viszont jó nagy méretű, azzal szoktam csirkemellet, pulykamellet darálni.
Szerinted a kacsamellet is lehetne azzal?
Üdv, Dia

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-09-25 22:38

Kedves Dia!

Persze, én is avval megpörgettem, nem daráltam péppé, csak darabosra. és már ment is a serpenyőbe. Üdv: Évi néni

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-09-25 18:53

Kedes Évi néni!
Nagyon mutatós! Gratulálok, ügyes vagy. :)
Üdv: Fahéj

csato
csato Tue, 2012-09-25 18:29

Évi Néni!Újra csak azt tudom mondani fantasztikus vagy!Nem,nekem ehhez semmi közöm oké?
Az üvegcsében meg csak frissen darált zöldség van fokival,zellerrel,petrussal+ só!Ehhez nem tudok mit írni!Csak darálni köll!:)puszi Csató

csato
csato Tue, 2012-09-25 18:25

Witch!
Még a látványától is undorottam a fekete tésztának!!Aztán valahogy lett tintahal tintám és ha már volt gondoltam uccu neki!Kegyetlen csinálni!Büdös/hal szagú/ ragad júúúúúúúúúúúúúj..............De csak meglett!!!Mikor már tészta lesz belőle se undor,se halszag!!Mezei 8 tojásos/na inkább tíz/finom tészta lesz belőle.És az egészhez kell egy fantasztikus szakács aki remekbe szabja!Azt hiszem a lehető legjobb kezekbe került mert zseniálisan szép ételt kreált Évi néni!Köszönöm neki!!!!!!!!!!!!Öröm csak ránézni is!Üdv Csató

witch
witch / witch Tue, 2012-09-25 20:28

Kedves csato!
Nem igazan ertem, Neked miert nincs recept feltoltve, mert
nagyon erted a "muvosseget" (egy idos bacsit idezve).
Az biztos, hogy furcsa volt nekem is, hogy az ilyen tesztak
szinte csak a szinet veszik at annak az adaleknak amit
hozzagyurunk. Legyen az spenot vagy ebben az esetben
tinta. Ennek van valami ize vagy szinten csak szinezi a tesztat?
udv:witch

csato
csato Tue, 2012-09-25 21:38

Szia Witch!

Az,h nem töltök fel recepteket annak két oka van.Az egyik az,hogy lövésem sincs miből mennyit teszek bele egy ételbe.Én nem tudok úgy főzni,hogy hello ebbe van 5 deka ez ,három deka az ezt három percig sütöm...........Fogom és csinálom és kész!De még csak saccolni sem tudom,és nem is akarom!Kikattanok tudod az olyan kérdésektől is,hogy hány centi egy tepsi!Hát tudja a franc csak nem vok akkora hülye,h centizzem.Ránézek és jön hogy mibe tegyem!
Másrészt nincs fényképezőm,mert meghalt.De ha lenne megfőzöm jól néz ki akkor szerinted nem befalom?Majd helyezgetem meg fotózom?:)Na jó én Csató vagyok nekem ezek nem működnek!
Nem nyugodtan csinálj fekete tésztát egy pici hal íze nincs!A spenótosnak meg nincs spenót íze!Most meg nem rég kaptam cékla port,hát iszonyatosan szép tészta lett belőle.Megkapja Évi néni és ámuljatok majd,h mit alkot!!!!!!!!!! üdv Csató

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-09-26 15:52

Szia Csato,
bocsánat h belekotyogok, de Évi guszta tálalásán megakadt a szemem. A csevegéseteket pedig jó volt olvasgatni a stilusodon pedig jókat nevettem, és nagyjából egyet is értettem Veled. De egy megjegyzést engedj meg: én is azok közé tartozom akitől kiakadhatsz:) Volt hogy megérdeklődtem a tepsi méretét, mert gyakorlott, rutinos főzőként én se tudom mindig belőni, h a képen látható süti mégis mekkora tepsibe készült. Csesztem már rá, hogy azt hittem sok és magas sütit kapok és a sütifaló családom nyugton lesz. Aztán lett egy kis tepsi lapos akármi....mert mikor nekiugrottam rájöttem már tévedés lesz. Csalóka az összetevő mennyiség, új, sosem csinált sütinél nehezen saccolom meg. Ha tudom h arasznyi a tepsi, máris átgondolom.....Ha sütit csinálok, mindig odaírom a tepsi méretét, h tudja a másik fél hogy egy halom sütije lesz, mert a nagycsaládom révén én kicsiben nem játszom...:) És amit olvasgattam, csatlakozom az elöttem szólokhoz, nem nagy ügy egy mérőszalag, és az se lenne baj, ha javítható lenne az a fényképezőgép:)) üdv:) Gabi

csato
csato Thu, 2012-09-27 22:36

Szia Gabys!

Életemben nem láttam olyan guszta tálalást amit Évi néni kreált evvel a fekete tésztával !Ez amit ebből az ételből kihozott az sztem hibátlan!Voltam én sok extra helyen ,aztán játszom az agyam stílusban helyen is,de ez tök full amit Évi néni csinált !A bánat dicsérgesse nem azért vagyok itt !De azért mégis..............
Figyelj én még sohasem sütöttem lapos sütit.Csak kijött a lépés vagy mi.Igen én is receptből sütök nem szálltak belém a sütik,de tényleg sosem jutott eszembe.h mekkora a tepsi!Most akkor azt kellett volna írnom,h méregetem?Hát az az igazság,h soha az életben nem mértem!

witch
witch / witch Wed, 2012-09-26 13:36

Szia Csato!
En is csak amiota recepteket toltok fel, azota meregetek mindent, a lakasban mindenhol meroszalag van amerre megyek. Beszereztem egy merleget is, mert ezelott a sutemeny sutesnel csak kanallal mertem le a lisztet, cukrot, stb. Viszont feltolteni nem lehet ugy, hogy 623 kanal valami es nem is egyforma a kanalunk. Engem nem zavar, sot szeretem csinalni es ez igy van jol, nem vagyunk egyformak.
A fenykepezes sokszor nekem is gondot okoz, sokszor tovabb tart mint az etel elkeszitese, mert minel etvagygerjesztobbre szeretnem es az nem mindig sikerul.
Vegul is Te is benne vagy a recept feltoltesben Evi nenin keresztul, ami szerintem fantasztikus, mert nagyon jo csapatot alkottok! Igen, ezeken a teszta csodakon csak amulunk meg ajuldozunk, mert muveszi alkotasok. Tovabbi sok sikert a Csato-Evi neni parosnak!
udv:witch

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-09-25 21:37

Ugye. Én is erről győzködöm. Nem volt más íze, csak színtiszta tészta. Én készítettem lilát is áfonyával, de annak is csak a tészta íze volt. Érdekes mindenféle természetes szinezékkel próbálkozni. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-09-25 18:22

Isteni finom volt. Persze ez Zsuzsi érdeme, nem az enyém. Próbáld ki, szeretni fogod. Üdv: Évi néni

witch
witch / witch Tue, 2012-09-25 20:19

Kedves Evi neni!
Engem a latvany annyira lenyugozott, hogy se a story-t, se a receptet nem olvastam.
Most latom, hogy milyen szerencses vagy, ilyen csodas ajandekot kapni, ejha!
A husgomboc alapanyagnal meg leesett az allam, mert en is ezen morfondirozok
mar egy ideje, hogy kacsabol kellene kesziteni. Ha csirke araban megkapnam, mar
regen csak az lenne a menun.
udv:witch

witch
witch / witch Tue, 2012-09-25 17:30

Hat, ez a talalas nagyon gusztusos!
Eddig, amikor fekete tesztat lattam
nem az etvagyam jott meg, hogy
finom legyek.

501
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 1 gerezd
kacsamell 30 dkg
konzerv paradicsom 40 dkg
sűrített paradicsom 2 ek
olívaolaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 2 ek
tojás 1 db
méz 1 ek
tagliatelle 25 dkg
sárgarépa 1 kis db
fehérrépa 1 kis db
zeller 1 kis db
paprika 1 db
vöröshagyma 1 kis db