r
Nosalty Logó

Krumplis fehér kenyér cseréptálban sütve

Évi néni
Krumplis fehér kenyér cseréptálban sütve
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

508
Kalória
15.8g
Fehérje
93.2g
Szénhidrát
6.8g
Zsír
65.8g
Víz
14.4g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
3.5g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 508 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 3057 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 217 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1044.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    707 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    93.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    65.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 508 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95 g

Zsír

  • Összesen
    40.7 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6269.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    275 mg
  • Kálcium
    489 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    234 mg
  • Foszfor
    1011 mg
  • Nátrium
    4241 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    559.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    394.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    246 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    336 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    475 micro
Összesen 3057 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    446.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    302 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 217 kcal

Elkészítés

  1. A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe halmozzuk úgy, hogy alul legyen az összes folyadék, felülre kerüljenek a szilárd dolgok, de a só és az élesztő ne találkozzanak közvetlenül (mert a só rontja az élesztő hatását). Összedagasztjuk 20 perc alatt, majd egy órát kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát deszkán átgyúrjuk, hogy kidolgozzuk belőle a keletkezett légbuborékokat, kenyérformára gyúrjuk, majd egy előre beáztatott Pataki tálba sütőpapírt rakva belehelyezzük a tésztát és újra kelesztjük kb 20-25 percet (én lefedve a sütőben szoktam 60 oC-on).
  3. Ha újra megkelt, lespricceljük langyos vízzel, kevés lisztet szitálunk a tetejére, pengével bevagdaljuk, tetejével lefedve, 40-45 percig 210 oC-ra feltekervea sütőt, hőlégkeveréssel sütjük, majd ezt követően 180 oC-ra mérsékeljük a hőt és újabb 5-10 perc alatt piros ropogósra sütjük.
  4. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x25

Reggel korán kellett keljek, mert fiam és az apja gombfoci versenyre indultak, ahova friss kenyérből készült szendviccsel szerettem volna útra bocsátani őket. Nem szívesen vagdalom melegen a kenyeret, de muszáj volt, mert a kelesztés alatt kissé elnyomott a buzgóság, így sietve kellett sütnöm a kenyeret. Szerencsére nem lett semmi baja, pedig 10 fokkal emeltem is a hőt, ahhoz képest, ahogy szoktam sütni a kenyeret. Ezentúl nem leszek szívbajos, kipróbálom még egy kicsit magasabb hővel, bár illik vigyázni, mert a hőlégkeverés így is + 20 oC produkál az alul-felül sütéshez képest. Olvastam olyat is, hogy 270 oC is sütnek, bár ez számomra elég hihetetlen.

További receptek

Kefires cipó

Maradék lisztjeimet használtam fel kenyérkészítésre. Nyugodtan lehet, egy- vagy kétféle lisztből is készíteni, a lényeg, hogy 50 dkg legyen. Vaslábas helyett elkészíthető jénaiban ...

Panno

Címlapról ajánljuk

Top Receptek