Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fonott diós-rozsos kenyérkék

Fonott diós-rozsos kenyérkék
Fonott diós-rozsos kenyérkék
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fiam szereti, ha nem hétköznapi kenyeret kell ennie. Nem győzöm kitalálni milyen is legyen. Szerencsére ez elnyerte tetszését. Bagettsütőben készítettem.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a 2 dl langyos tej és nádmelasz keverékén megkelesztjük.
  2. Kenyérsütőgép üstjébe alulra tesszük az összes folyadékot, felülre a szilárd dolgokat (dióból csak a felét tesszük a tésztába), és másfél órás dagasztó-kelesztő programra állítjuk.
  3. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, gyengéden átgyúrjuk, 6 részre osztjuk. Minden részt elvágunk 3-3 részre, és ujjnyi vastag csíkokká sodorjuk, kis fonatokat készítünk belőlük, kb. 18-20 cm hosszúakat.
  4. A kis fonatokat tepsibe tesszük, megkenjük tojással, és megszórjuk a dió másik felével. 200 oC-ra előmelegített sütőbe tesszük, 10 perc múlva mérsékeljük a hőfokot 180 oC-ra, készre sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 130
elküldve: 0
receptkönyvben: 44
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

diós kenyér, sós fonott kenyér, rozskenyér

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Wed, 2012-04-11 09:18

Kedves Éva!
Megsütöttem ezeket a gusztusos kis fonatokat, öregtésztával, ahogy kell. Az állaga kifogástalan, foszlós, puha (pedig az olajat véletlenül kifelejetettem, hopp), de "nagyon " érzem az öregtészta savanykás, élesztős ízét, pedig kevesebbet is tettem a tésztához, mint amennyit írtál. Ez természetes? Ez volt az első alkalom, hogy használtam öregtésztát, és kicsit elvette a kedvemet.
Üdv,

Viki

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-04-11 11:18

Kedves Viki!

Én évek óta használom, és legtöbbször rozskenyeret sütök, ahol nekem nem tűnik fel a savanykásság, pedig 10 napig is áll a hűtőben az öregtészta, mire felhasználom. Nem tuduk rá jó választ hirtelen, akkor hagyd ki belőle teljesen. A kenyér tésztáim olyanok, hogy elkészíthetők öregtészta nélkül is, csak akkor több élesztőt kell használni hozzá. A folyadékmennyiségen sem kell szerintem változtatni. Azért ne kedvetlenítsen el a dolog, mert kenyeret sütni nagyszerű dolog, csak ne használd az öregtésztát. Üdv: Évi néni

kicsivik
kicsivik / kicsivik Wed, 2012-04-11 11:27

Köszönöm a gyors választ! Kenyeret sütni valóban fantasztikus foglalatosság számomra is, csak akkor veszek boltit, ha végképp nincs időm. Amióta megvan a kenyérsütőm, még bátrabban és többet kísérletezgetek, olykor én is töltök fel "péksüti" recepteket az oldalra.
Az öregtésztával sütést pedig nem adom fel, mindenképpen teszek még pár próbát, mert valóban sokkal szebben megkelt a tészta és nagyon szuper levegős az állaga annak ellenére is, hogy fellesben teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz. További szép napot!

644
öregtészta 25 dkg
rozsliszt 20 dkg
kenyérliszt BL80 40 dkg
dió 10 dkg
1 ek
melaszos nádcukor 1 teáskanál
kovász 1 dkg
friss élesztő 1 dkg
aszkorbinsav 1 csipet
sikér 1 tk
tej 2 dl
joghurt 2.5 dl
dióolaj 2 ek