Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Barchesz

Barchesz
Barchesz
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tudom, miért ezt készítettem, talán, hogy változatosságot vigyek az étrendbe.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az  langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.
  2. Kenyérsütő dagasztóüstjébe tesszük az öregtésztát, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott  vajat, a tojássárgáját, a 3 ek burgonyapelyhet, végül a lisztet.
  3. Dagasztó-kelesztő programra állítjuk, másfél órás, 20 perc dagasztás, majd kelesztés.
  4. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, 8 részre osztjuk, minden részt kb. fél méteres hengerré formálunk.
  5. Négyet hosszába, négyet keresztbe teszünk le, és mint a szövet szálait, egymás alatt elvezetjük, mintha szőnénk. Végül a kimaradó végeket összefogjuk, a tésztát megfordítjuk, és máris ott egy szépen formált barchesz.
  6. Kerek sütőformába tesszük, 20 perc alatt megkelesztjük.
  7. Megkenjük a maradék tojásfehérje és egy kis tej keverékével. és megszórjuk mákkal.
  8. Előmelegített sütőbe tesszük, és megsütjük.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 20 789
elküldve: 5
receptkönyvben: 211
elkészítve: 6/7
Facebookon megjelent: 1

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: zsidó
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

ünnepi kalács, zsidó kalács, mákos kalács

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-01-20 18:08

Kedves Ladybird216!
Jó kenyér hamar elfogy. Egyébként elég sokáig friss marad. Örülök, hogy tetszett a recept. Kellemes, sikeres sütögetést kívánok. Üdv: Évi néni

ilovecooking
ilovecooking Sat, 2012-04-14 22:32

bocsánat. uj vagyok. szeretnék kérdezni. receptjeimet nem sikerül feltennem. regissztráció ok.ok. s azután? segítenétek? köszi
rozmaring

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sat, 2012-04-14 16:35

Kedves Klepcsa!
Az én gyors öregtésztám: kb 10-15 dkg liszt arányában több kenyértésztát dagasztatok a géppel, mint amire szükségem lesz. Átgyúráskor levágok egy darab tésztát. és nyon zacskóba teszem. Lazán zárom le a zacskót, és amikor belenőtt, beteszem a fagyasztóba. Itt várja sorát a következő kenyér készítésig. (Hetente szoktam sütni, nem naponta.) Előző este teszem a normál hűtőbe, reggel a pulton várja sorát, és ekkorra újra belenő a zacskóba.
Ezt arra az esetre írtam, ha nem akarsz külön öregtésztát gyártani. Üdv: Éva

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-04-14 20:03

Igen-igen, én is erről írtam, csak én nem a mélyhűtőben tartom, hanem a simában. 10 napig simán eltartható. Annyi idő alatt kb. el is használom a három adagot. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-04-14 15:07

Kedves Klepcsa!
Kovász: 50 dkg lisztből, 3 dl vízből, 1 ek olajból, 1 tk cukorból, 1 dkg élesztőből, 1 kk sóból készítek egy kenyértésztát, amit túlkelesztek (értsd: megkelesztem és ott hagyom punnyadni fél napot), majd újra összegyúrom, elosztom 3 részre, folpackba csavarva hűtőbe teszem, és ha kenyeret sütök, akkor egy adagot adok hozzá ebből az "öregtésztából". Ennek az az előnye, hogy szebben kel a kenyér, és ami a lényeg, kevesebb élesztőt kell használnom. Üdv: Évi néni

544
öregtészta 25 dkg
finomliszt 50 dkg
burgonyapehely 12 kávéskanál
élesztő 2 dkg
cukor 1 ek
1 tk
tej 3 dl
vaj 5 dkg
tojás 1 db
mák 10 g