A hét szakácsa: Fahéj

Ezen a héten Fahéjt hívtuk meg főszakácsunknak. Telefonos segítséget kért: így lánya meséli el Nektek, hogyan alkot a NoSalty egyik legnépszerűbb szakácsa a konyhában.

Mester a konyhában

A minap beszéltem Fahéjjal telefonon. Említette, hogy a hét szakácsának választották a NoSalty-n. Roppant büszke voltam rá. Azonban bajlódott kicsit azt illetően, hogy mit írhatna magáról. Pár sor, amibe minden belefér. Nem könnyű. Különösen nem könnyű, amikor a főzés-sütés olyan fontos szerepet tölt be, mint az ő életében. De mit tudhatom ezt pont én, akinek egy krumplipürébe is beletörik a bicskája. Igen, így esett, én és Fahéj, Fahéj és én, anya és lánya, és az örökös vitáink afölött, hogy miért nem akartam megtanulni főzni, amikor Fahéj személyében talán az egyik legjobb mesterem lehetett volna.

Ahol még a spenót is jó

Való igaz, a krumplipürém hagy kívánnivalót maga után, és a palacsintám sem éppen az a vékony fajta, de hiszek abban, hogy ezen botladozások ellenére, nagyon is sok mindent tanultam Fahéjtól. Ugyan nem fújom kívülről a recepteket, és nem tudom „érzésre” szórni a sót, de az otthon töltött évek alatt ellestem Tőle, milyen az, amikor valaki teljes odaadással van egy olyan dolog iránt, amit szeret. Milyen az, amikor időt és energiát nem kímélve azon van, hogy valami különlegeset, egyedit hozzon létre. Sok éven át tanúja voltam, ahogy Fahéj főzi a finomabbnál finomabb ételeket, süti a fantasztikus süteményeket; és mintha valamiféle bűvölet alatt lettem volna, a kezdeti finnyás gyerekből igazi mindenevővé nevelődtem, mert Nála még a spenót is úgy festett, hogy azt vétek lett volna kihagyni.

A titok nyitja

Igen, én ebben látom Fahéj titkát. Abban, hogy nem arra fekteti a hangsúlyt, hogy „mit” készít, hanem arra, hogy „készíti.” Igazi alkotó folyamat ez, ahol minden apró részlet számít, ahol az utolsó kis zöldségdarab is a helyén van, ahol minden érzéssel van odatéve, egyfajta gasztronómiai aranymetszés ez, amire talán születni kell. Hét éve már, hogy nem otthon lakom, és gyakran csak a NoSalty-n keresztül van lehetőségem figyelemmel kísérni, mit esznek az otthoniak. Nézegetem a képeket, és eszembe jut, micsoda jó dolguk van, és eszembe jut Fahéj, az illatok, az ízek, a teríték, minden. Úgy hiszem, Fahéj mibenléte pont ebben rejlik. Nem ételt főz, hanem életre szóló élményt, egyfajta különleges hangulatot, amire aztán egy életen keresztül emlékezhetünk, mi, szerencsés résztvevők.

Meggyőződésem, hogy a NoSalty oldalon keresztül mindez tükröződik, s a receptek nem egy otthonba örökítik tovább mindazt a jót, amit Fahéj kifőz nekünk. ... És mellesleg, ha engem kérdeznek, Fahéjt évente 53-szor választom a hét szakácsává. :)

A rovat korábbi cikkei itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek