Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgundi marha

Burgundi marha
Burgundi marha
260 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A boeuf bourguignon receptjét Ainsley Harriott brit bbc tv-szakácstól láttam két napja és alig vártam, hogy jöjjön a hétvége, amikor ráérek elkészíteni. Nem az az étel, amelyiket csak össze lehet dobni, de a végeredmény minden fáradtságért kárpótol. Fenséges illat lengte be a konyhát már a főzés alatt is. Családomat mintha zsinóron húzták volna ki az ebédhez.

hozzávalók / 5 adag

A húshoz

A körethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst minden hártyától, íntól megtisztítjuk, 3x3 cm-es kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon serpenyőben megpirítjuk, míg a külseje meg nem barnul (3-4 perc). Egyszerre csak kisebb mennyiséget pirítsunk, hogy ne párolódjon, hanem süljön. Ha megpirult, rászórjuk a lisztet, azzal is pirítjuk egy percig, majd felöntjük a marhahúslevessel.
  2. Áttesszük a húst és a levet egy kellően nagy öntöttvas lábasba.
  3. A serpenyőbe újra 1 kanál olajat töltünk, és rátesszük a vöröshagymát, karamellizáljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a felkockázott bacont, és együtt pirítjuk őket.
  4. Ha kész, ezt is a húsos edénybe tesszük. Adunk hozzá babérlevelet, zöldborsót, kakukkfüvet, a zellert, répát, petrezselymet, gyöngyhagymát, paradicsompürét és az üveg vörösborral felöntjük, hogy ellepje a húst.
  5. 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük lefedve. Amikor el kezd forrni, a hőmérsékletet lecsökkentjük 150 fokra, így gyöngyözve sütjük legalább 2-2,5 órát, miközben olykor ellenőrizzük, nem párolgott-e el a leve. Ha szükséges húslevessel vagy vörösborral pótoljuk. Mikor már a hús megpuhult, a negyedekre vágott gombát  is hozzáadjuk, és további fél órát forraljuk alacsony hőfokon.
  6. Köretként petrezselymes burgonyát kínálunk hozzá.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 21 154
elküldve: 10
receptkönyvben: 261
elkészítve: 10/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1826 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
receptverseny: Az élet ízei receptverseny
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

paradicsomos zöldséges marha, fűszeres marhasült, szalonnás fűszeres marhasült

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

landrea
landrea Fri, 2013-01-18 09:43

Apróbb változtatással megfőztem. Mennyei volt. Köszönöm a receptet!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-01-18 15:46

Örülök, hogy ízlett. Ainsley Harriott brit szakács utasításai alapján készítettem el annak idején. Az én "fokmérőm" a gyerekem. Ha neki ízlik, az biztosan csak jó lehet. Köszönöm, hogy ezt választottad.
Üdv: Évi néni

Iszetnefer
Iszetnefer Sun, 2012-09-16 15:36

A vasárnap ebédre elkészítettem. Nagyon finom lett. Reméltem marad egy kevés vacsorára is. De a család mind megette :-) Köszönöm a receptet

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-09-16 15:50

Kedves Iszetnefer!
Örülök, hogy segítségedre volt a recept és ilyen sikeres volt az elkészült étel. Igaz, kicsit hosszadalmasabb az elkészítése, mint az átlag ételeknek, de megéri a fáradozást,-hisz nem is hétköznapi. Köszönöm szépen, hogy értesítettél a finom ebédről. Váljék egészségetekre. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-07-03 07:45

Ez az, ha nagy-nagy türelemmel készíted. Isteni fonom, de szerintem várd meg, amíg elvonul a nagy hőség. Jó étvágyat hozzá! Üdv: ÉVi néni

Akiteki
Akiteki Mon, 2012-07-02 20:55

Hűűűűűű, ez valami isteni lehet! Meg fogom csinálni!

819
marhalábszár 1 kg
bacon 12 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
gyöngyhagyma 15 db
sárgarépa 4 közepes db
zeller 0.5 db
csiperkegomba 40 dkg
fokhagyma 3 gerezd
kakukkfű 3 szál
zöldbors 1 kávéskanál
fekete bors 1 késhegynyi
0 ízlés szerint
finomliszt 2 evőkanál
petrezselyem 1 csokor
babérlevél 2 db
olívaolaj 3 ek
sűrített paradicsom 3 ek
száraz vörösbor 7 dl
marha alaplé 3 dl
kifliburgonya 1 kg
0 ízlés szerint
petrezselyem 1 csokor
vaj 5 dkg