5 őszi fűszer, ami nem hiányozhat az ételeidből

A fűszerek használata is ugyanúgy lehet szezonális, mint a zöldségeké, gyümölcsöké. Sőt, teljesen természetes ez a változás, hiszen az ízesítés és a felhasznált alapanyagok nem ugyanazok egyik hónapban sem. Lássuk, melyek az őszi nagyágyúk!

Fűszerezni mindig kell, hiszen az ízesítők adják az ételek lelkét, tőlük lesznek karakteresek és ízesek a fogások. És mivel minden hónapban, minden évszakban másra vágyik a lélek és a gyomor, ezért a fűszereket is szezonálisan váltogatni kell. Most egy listában megtalálhatjuk a legjobb őszi ízesítőket, amelyek elhozzák az évszak hangulatát.

5 őszi fűszer, ami nem hiányozhat az ételeidből

Babérlevél

Ahogy az őszi levelek elkezdenek hullani a fákról, úgy engedjük, hogy egy-két ízes levél az ételeinkbe is beleessen. Persze nem lombról van szó, hanem az aromás babérlevélről, ami karakteres ízével sok-sok fogáshoz illik.

Főleg levesekben, ragukban fejti ki a hatását, de mindenképpen hosszan főzött fogásokban: idő kell neki az ízesítésre.

A babhoz és más hüvelyesekhez kiválóan társul, de egyes húsok is profitálhatnak az ízéből. A lencsefőzelékből és –levesből nem maradhat ki, bármilyen mustáros vagy paradicsomos hús mellé passzolhat.

Rozmaring

Nagyon komplex fűszer a rozmaring: mintha kissé „gyantás”, fenyős lenne, némi citrusos vonalat is felfedezhetünk benne, egyszóval sok izgalmas rétege van, ami sok izgalmas fogást feldobhat.

Szórjuk roston sült húsok mellé, vagy gazdag, melengető ragukba, egytálételekbe. A gyökérzöldséges krémlevesek jóbarátja: zeller, fehérrépa, krumpli mind kaphat belőle. Vigyázzunk vele, ne túlozzuk el, mert képes elnyomni minden más ízt!

Kakukkfű

Ha ősz, akkor kakukkfű: nehéz lenne elképzelni nélküle a párolt vagy sült zöldségköreteket, sült csirkecombokat, vörösboros ragukat. A hagymaleves kötelező eleme: ez a két egyszerű íz fantasztikus harmóniát alkot a tányérban.

Bármilyen nemű sült combok mellé dobhatunk egy-két szálat, levesekben is szerepet kaphat, gombához, hagymához, krumplihoz és répához párosítsuk bátran, kedvelik.

Zsálya

Valahogy a zsályának van egy kuckózós, bebújós hangulata, amit képes átadni bármilyen ételben. Tésztaételekhez használhatjuk egészben, egy kevés vajon megpirítva, így enyhén ropogós és nagyon aromás lesz.

A lassan mindent beborító szezonális zöldség, a sütőtök is a mennybe megy tőle: ezt a kombinációt mindenképpen kóstoljuk meg idén ősszel. Rizottóba is szórjunk belőle, vagy különlegesebb húsételekhez.

Szerecsendió

Már-már a tél és a karácsony felé kacsintgat a szerecsendió: ünnepi, fűszeres íze azonban sokkal korábban is kapóra jöhet: az őszi levesek, főzelékek és raguk kísérője lehet. A sütőtöklevesbe szinte kötelező, és a spenóttal is csodákra képes.

Ha besamelt készítünk, mindenképpen szórjunk bele rendesen, nagyon jó ízt ad neki. Ilyen formában pedig az összes besameles rakott ételben is szerepe lehet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több őszi étel, recept és ötlet:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!