Meglepő, mennyi betegségre jó a rozmaring

Amerikai kutatók szerint egy, a rozmaringban megtalálható vegyület hasznosnak bizonyulhat a COVID-19 elleni küzdelemben.

Érdekes helyről érkezhet a segítség a koronavírus elleni küzdelemben: a rozmaringban található karnozinsav nevű vegyület amerikai kutatók szerint képes lehet gátolni a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje és a szervezet a fertőzésben résztvevő receptorfehérje, az ACE2 közötti kölcsönhatásokat. A koronavírus jellemzően az ACE2-fehérjéken keresztül tud hozzákapcsolódni a sejtekhez, és megfertőzni azokat, ezért a karnozinsav feladata nagyon fontos lehet, ha valóban képes gátolni a tüskefehérje és a receptor közötti kölcsönhatást.

Meglepő, mennyi betegségre jó a rozmaring

Ezenkívül a kutatócsoport további bizonyítékokat is talált arra, hogy a rozmaringban található karnozinsavnak további előnyös egészségügyi hatásai vannak, például képes gátolni az erős gyulladásos folyamatokat. Ez a gyulladásos útvonal történetesen meglehetősen aktív súlyos COVID-19-esetekben, valamint számos más betegségben, például az Alzheimer-kórban is.

A kutatók kijelentették: véleményük szerint a karnozinsavat, vagy annak valamilyen optimalizált változatát érdemes lehet megvizsgálni, mint potenciálisan olcsó, biztonságos és hatékony kezelést a COVID-19-re, és néhány más gyulladással összefüggő rendellenesség kezelésére is.

Korábbi kutatások egyébként már kimutatták, hogy a rozmaringnak van gyulladáscsökkentő hatása, egérkísérletekben például az Alzheimer-kórral kapcsolatban sikerült eredményeket felmutatni. A mostani kutatáshoz a szakértők részletesebben megnézték a karnozinsav gyulladáscsökkentő hatását az immunsejtekre, amelyek mind a COVID-19-hez, mind a demenciához kapcsolódhatnak.

A kutatócsoport elmélete szerint a karnozinsav jótékony hatású lehet a COVID-hoz kapcsolódó gyulladások, valamint a hosszú COVID-tünetek leküzdésében.

A szakértők azt is megállapították, hogy a karnozinsav valóban képes közvetlenül megakadályozni, hogy a SARS-CoV-2 megfertőzze a sejteket. A fertőzésgátló képességek egyenes arányban nőttek a karnozinsav magasabb dózisaival.

Forrásunk volt.


Még több fűszer:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek