A legszebb színű őszi alapanyagok – ők visszahozzák a Napot!

A nyár színe az aranyló napsárga, amely visszaköszön a kukoricában, a gyönyörű barackokban, a húsos paprikákban. Ősszel, mikor egyre sötétednek a napjaink, érdemes néhány finom idényzöldséggel megidézni ezeket a sárgában pompázó napokat, és egyúttal ráhangolódni az őszi hangulatokra is.

A nyári forróság után sokan örülnek a hűvösebb, őszi napoknak, de a hangulatunkon azért sokat dobhat, ha kifejezetten keressük a színes, sárga őszi gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek azért még egy kis melegséget hoznak az egyre borongósabb, esősebb őszi napokba.

Süss batátát!

Persze fagyasztott formában bármikor lehet enni kukoricát, de azért az már közel sem ugyanolyan, mint a friss, zamatos változat. Gyümölcsfronton még sokfelé kapni őszibarackot, bár egyre gyakrabban futhatunk bele szivacsos, kellemetlen ízű példányokba, úgyhogy ideje ráfordulni az őszi zöldségekre és gyümölcsökre.

Sárgarépa és sütőtök

Az őszi zöldségek között rengeteg sárga és narancssárga finomságot találunk. A még mindig zamatos, nyári répa mellett a sütőtökök is megjelennek a boltokban és piacokon – a legzamatosabb darabok még egy kicsit később érkeznek, de már most is érdemes beszerezni egy-két kisebb példányt. Egy finom krémleves vacsorára, vagy csak egyszerűen mézzel, fűszerekkel magában megsütve egyből jókedvre derít mindenkit.

Édesburgonya

Az ízében a tökre nagyon hasonlító, de egészen már zöldségfélét, a batátát, vagy más néven édesburgonyát is érdemes ilyenkor egyre többet készíteni. Nemcsak sütve, de krémnek elkészítve, salátába, egyben, kockázva vagy épp hasábokra vágva, párolva, főzve, sőt olajban kisütve is remek.

Sokkal egészségesebb, mint a hagyományos krumpli, cserébe szinte minden elkészíthető belőle, ami a krumpliból. Talán főzelék kevésbé, ahhoz túl hamar megpuhul.

Színes gyümölcseink

Az őszi gyümölcskínálat még egyszerre hordozza magában a nyár bőségét, és szűkül közben hétről hétre a portfólió. Barack helyett egyre többféle és zamatosabb alma kerül a standokra, hogy a lédús, önmagában is elképesztően ízes körtékről és szilvákról ne is beszéljünk. A friss, gyors nyári desszerteket felváltják a komolyabb, melegebb fűszerekkel, ízekkel dolgozó őszi sütemények, jöhetnek a ducira töltött piték és kevert sütemények, rétesek.

Ezek már jobban esnek egy csésze meleg teával, főleg estefelé, de még napfényt és jókedvet hoznak magukkal egy szép őszi hétvégi ebéden is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További őszi tartalom itt:

Címlapról ajánljuk

Ezekről a helyekről vehetsz friss, minőségi és helyi élelmiszert

A jelenlegi bonyolult gazdasági helyzetben viszonylag nehéz fenntartani a korábban megszokott vásárlási szokásainkat. Azonban, ha nem szeretnénk teljesen elengedni a friss, helyi és megbízható alapanyagokon alapuló, egészséges táplálkozást, szerencsére megtehetünk bizonyos lépéseket. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a közösségi gazdaságok megismerését és támogatását ajánlja, ugyanis ezekben lehet a megoldás a jövőre nézve.

Nosalty

További cikkek