r
Nosalty Logó

Coq au vin, a vörösboros csirke

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Coq au vin, a vörösboros csirke
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 698 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 4185 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 148 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.6 g

Zsír

  • Összesen
    53.7 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    660.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    243 mg
  • Nátrium
    305 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    237.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    417 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    159 micro
  • α-karotin
    1032 micro
  • β-karotin
    2577 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 698 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105.9 g

Zsír

  • Összesen
    322.2 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    133 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    811 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3965.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    148 mg
  • Kálcium
    290 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    213 mg
  • Foszfor
    1456 mg
  • Nátrium
    1831 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    121.9 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1424.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2499 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    48 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    198 micro
  • Kolin:
    306 mg
  • Retinol - A vitamin:
    954 micro
  • α-karotin
    6189 micro
  • β-karotin
    15460 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    833 micro
Összesen 4185 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    138.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    216 micro
  • β-karotin
    540 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 148 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkecombrészeket megforgatjuk egy kevés lisztben, így ropogósabbra tudjuk sütni a bőrét.
  2. Egy sütőbe is tehető edényben 50 gramm vajat összemelegítünk pár kanál olajjal. Megpirítjuk rajta a kockákra vágott szalonnát, majd egy szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük.
  3. A hátramaradt zsiradékra dobjuk a felezett-szeletelt gombát. Semmiképp ne sózzuk meg ezúttal, mert akkor levet enged, mi viszont most szárazon pirítjuk le, ami csodás ízeket szabadít fel. Amikor készen vagyunk a pirítással, kiszedjük és félretesszük.
  4. Két kanálnyi kivételével a zsiradékhoz adjuk a vaj maradékát, majd a csirkecombok felét ropogósra pirítjuk rajta. Pirítsuk körbe teljesen, az utolsó pár percre pedig öntünk hozzá egy kevés brandy-t. A kész combokat szedjük ki, és pirítsuk le a hús másik felét is.
  5. A zsiradékra öntjük az aprított fehérhagymát és fokhagymát, valamint a rusztikusan feldarabolt répát. Összekeverjük, és picit lepirítjuk.
  6. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet. Hozzáadjuk a vörösbort és darabig így főzzük, kicsit visszaredukálva a folyadék mennyiségét.
  7. Hozzáadjuk a gyöngyhagymát, az előkészített, félretett szalonnát és gombát, majd egy alapos keverés után rápakoljuk a körbepirított csirkecombokat.
  8. Felöntjük az alaplével, a tetejére helyezzük a maradék vajdarabot, majd lefedve 180 fokos sütőbe tesszük fél órára.
  9. Tálalás előtt megszórjuk friss kakukkfűvel, és azon melegében fogyasztjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 171
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 11643
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Coq au vin, a vörösboros csirke
Rosanics Petra 313 recept

A coq au vin az egyik legcsodásabb, legomlósabb francia egytálétel, amivel csak találkozhatunk. A legenda szerint egyenesen az ókori Galliából ered a recept, hivatalosan azonban csak a 20. század fordulóján bukkant fel. Népszerűségén nagyot dobott, hogy Julia Child beválogatta legendás szakácskönyvébe, a Mastering Art of French Cooking-ba. Emiatt pedig igazán hálásak lehetünk, hiszen igazán kár lett volna feledésbe merülnie ennek a csodás, kiadós fogásnak. Mert a szalonna, a gomba, a répa és a gyöngyhagyma sosem harmonizáltak még így, és csirke se nagyon főtt még ilyen puhára borban. Az elnevezés egyébként szó szerint azt jelenti, kakas borban, eredetileg ugyanis kakasból készítették, hiszen az inasabb húsnak nagyon jót tett a hosszú, lassú tűzön való sütés. Manapság ezzel szemben legtöbbször csirkéből készül, de igazából bármilyen szárnyassal működik.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?