5 alaphiba, ami miatt tönkremennek a fűszernövényeid

Ha szereted magad csípni az ételbe a friss zöldfűszereket, tuti megpróbálkoztál mar azzal, hogy otthon termeszd a zsenge szépségeket. Sikerült? Nem? Segítünk!

Imádod, ha a paradicsomos tésztád tetején buja és zsenge bazsalikomlevelek pompáznak? Itt az ideje hogy végre megtanuld (velünk együtt), hogyan kell helyesen termeszteni a fűszernövényeket otthon is! Mutatjuk a leggyakoribb hibákat:

1.) Nincs elég fény nálad

Sajnos ez rossz hír a sötét lakásosoknak, de ami igaz, az igaz. Napi 2-3 óra közvetlen napfényt követelnek maguknak a friss fűszernövények a tökéletes egyedfejlődés érdekében.

2.) Rossz minőségű az alapanyagod

Ha te magad ülteted őket (márpedig érdemes, mert a hipermarketek polcain vásárolt egyedek elég hamar tönkremennek), akkor biztos forrásból válassz vetőmagot, és ültess kaprot, petrezselymet vagy mondjuk koriandert.

Fontos, hogy van, amit jobb dugványról nevelni:

3.) Nem csíped vissza a friss hajtásokat

A 10-12 centinél magasabb növényekről érdemes visszacsípni a friss hajtásokat, mert ettől nő gyorsabban, bokrosabban. Ha ez elmarad, lehet, hogy virágzásnak indul. A művelethez elég a puszta kezünk!

4.) Nem elég nagy a csereped

Eleinte oké a kicsi cserép, de akkor fog szép nagyra nőni, ha van helye, ez logikus! Akkor lesznek finom húsos levelei, ha jól szellőzik a levegő az egyes növények között.

5.) Túl sok a műtrágya

Kerüljük a magas nitrogéntartalmú műtrágya használatát, mert sok, de íztelen levelet növesztenek majd a növénykéink. Olvassunk inkább utána, hogy minek milyen tápanyagra van szüksége – írja a Hello Vidék.


Még több izgalom itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek