Élelmiszerek, amelyeket soha ne egyél nyersen

Valószínűleg ízre sem az igaziak, de veszélyesek is lehetnek, ha nyersen fogyasztod őket – ezeket a zöldségeket, hüvelyeseket, gyümölcsöket és állati eredetű ételeket soha ne edd meg feldolgozatlanul!

Azt biztosan tudod, hogy tojást nem érdemes nyersen enni szalmonellaveszély miatt, és hogy a vadon szedett gombákkal is érdemes óvatosan bánni. De vajon azt is tudtad-e, hogy a krumplit sem szerencsés nyersen enni, és hogy a nyers csirkehúsevésbe akár bele is halhatsz?

Burgonya

A krumplit rengetegféleképpen lehet fogyasztani: főzve, sütve, törve, a sor szinte végtelen. Nyersen azonban nem érdemes: a feldolgozatlan burgonya ugyanis úgynevezett glikoalkaloidokat tartalmaz, amelyek mérgező vegyületek, és károsíthatják az emésztőrendszert. Arról nem is beszélve, hogy a nyers krumpli nem a legfinomabb csemege a világon.

Rebarbara levele

A rebarbara szára ehető, de a levelei mérgezőek lehetnek, és légzési nehézségekhez, száj- és torokégéshez, sőt, görcsrohamokhoz vezethet a fogyasztásuk. A rebarbarát legtöbbször levelek nélkül árulják, de mindenképpen távolítsd el őket, ha saját magad termeszted, vagy véletlenül olyat vennél, amiről nem szedték le a leveleket.

Vörösbab

A vörösbabot nagyon nem ajánlott nyersen fogyasztani. Mindössze négy vagy öt babszem is veszélyes mennyiségben tartalmazhatja a lektin nevű mérgező vegyületet, ami súlyos megbetegedéseket okozhat. A babot legalább fél órán át kell főzni, majd a vizet teljesen le kell engedni róla, hogy az összes lektin el tudjon távozni belőle – ez után lehet csak fogyasztani.

Csirke-, pulyka- és disznóhús

Legtöbben nem fogyasztunk nyers húst, hacsak nem marháról van szó (egy jó tatárbeafstek, valaki?), és jól is tesszük – arra is érdemes azonban figyelni, hogy milyen hőmérsékleten készítjük el a húst, hiszen maradhatnak benne nyers részek, ha nem elég magas hőfokon, és nem elég ideig sütjük vagy főzzük. A nyers hús fogyasztása komoly betegségekhez vezethet, érdemes kiemelten vigyázni vele.

Bodza

Míg a bodza bogyói feldolgozott formájukban nagyon jó immunerősítők és gyulladáscsökkentők, nyers formában mérgezők lehetnek. Az a legjobb, ha alaposan felforralod a bodzabogyót, mielőtt bármit is kezdesz vele.

Brokkoli és karfiol

A két zöldség nyers formája nagyon megterheli az emésztőrendszert, így nem érdemes feldolgozatlanul fogyasztani őket. Ezen kívül a brokkoliban is található a fent említett glikoalkaloidokból, amelyek nagy mennyiségben komoly problémákhoz vezethetnek.

Mindegyiket érdemes megfőzni és / vagy sütőben megsütni, az ízük is így az igazi.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Címlapról ajánljuk

További cikkek