Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás bodzalekvár Gizitől

Almás bodzalekvár Gizitől
Almás bodzalekvár Gizitől
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bodzavirágot nagyon szeretem a süteményekbe belekeverni, de arra soha nem gondoltam volna, hogy a bodzabogyóból valaha is lekvárt fogok főzni. Pedig milyen jó, hogy rászántam magamat, mert egy különösen finom lekvár készült belőle.

hozzávalók / 2 adag

4 kisebb üveghez
  • 50 dkg bodzabogyó (fekete, jó érett)
  • 50 dkg édes alma
  • 2 db citrom
  • 40 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • 1 cs dzsemesítő
  • 1 dl víz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bodzaszemeket egy villa segítségével húzzuk le a száráról, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ezután a víz tetején úszkáló bodzaszemeket szedjük le, és dobjuk ki a szemétbe.
  2. A megmosott és alaposan lecsepegtetett bodzát tegyük egy edénybe, majd nyomjuk rá a citromok levét, és öntsük rá a vizet. Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, és keverjük össze.
  3. Az almát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük hozzá a bodzás-cukros keverékhez, és keverjük alaposan össze.
  4. Ezután tegyük fel a tűzre, majd néha megkeverve, főzzük addig még a bodzaszemek összeesnek (én kb. 20 percig főztem).
  5. Amikor a bodza és az alma is teljesen puhára főtt, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett szórjuk bele a dzsemesítőt. Ezután jó alaposan keverjük össze, majd töltsük bele az üvegekbe, majd légmentesen zárjuk le. Pár percre állítsuk fejtetőre, majd fordítsuk vissza, és hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.
  6. Ízlés szerint le is turmixolhatjuk, és hogy a magok ne kerüljenek bele a dzsembe, szűrőn át is passzírozhatjuk. Fogyaszthatjuk kenyérre, péksüteményre kenve vagy éppen süteményekhez is.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 817
elküldve: 3
receptkönyvben: 156
elkészítve: 7/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Gizi

Mióta szakács: 2013.03.25.
68 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
adag: 2 főre
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

bodzadzsem, lekvár bodzabogyóból, almás bodzás lekvár

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kard Gizi
Gizi / Kard Gizi Sat, 2015-06-20 16:34

Kedves NoSalty.hu csapata!
Köszönöm a receptem cikkben való kiemelését!
Üdvözlettel: Gizi

Kard Gizi
Gizi / Kard Gizi Wed, 2015-06-03 12:54

Kedves NoSalty.hu csapata!
Köszönöm a receptem cikkben való kiemelését!
Üdvözlettel: Gizi

Kard Gizi
Gizi / Kard Gizi Wed, 2015-06-03 12:53

Kedves NoSalty.hu csapata!
Köszönöm a receptem cikkben való kiemelését!
Üdvözlettel: Gizi

Kard Gizi
Gizi / Kard Gizi Mon, 2015-05-25 13:43

Kedves NoSalty.hu csapata!
Köszönöm a receptem cikkben való kiemelését!
Üdvözlettel: Gizi

Kard Gizi
Gizi / Kard Gizi Wed, 2015-05-13 12:30

Kedves NoSalty csapata!
Köszönöm a receptem cikkben való kiemelését!
Üdvözlettel: Gizi