Hagyd abba a zöldséglevek fogyasztását – eláruljuk, miért

Jó ötletnek tűnhet minden reggelt egy zöldséglével kezdeni, de sokkal kifizetődőbb, ha inkább megeszed, mint ha megiszod a zöldségeket.

Óriási divat most a préselt zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása: az ilyen levek mellett voksolók állítják, hogy „méregteleníti”, „megtisztítja” vagy helyreállítja a szervezetet az zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása, holott a méregtelenítés nyilvánvalóan városi legenda, ezek a levek pedig kevésbé egészségesek, mintha helyettük megennéd a zöldségeket.

Zöldséglevet inni ugyanis nem ugyanaz, mint zöldséget enni – lé formájában ugyanis a zöldségek elvesztik tápanyagtartalmuk egy részét, fogyasztásuk után hamarabb éhesnek érezheted magad, hiszen nem fogyasztod el a lé mellett a rostokat is. Arról nem is beszélve, hogy ezek a dzsúszok jellemzően nagyon drágák, így tulajdonképpen csak a pénztárcádnak segítenek megválni némi extra súlytól. De miért érdemes tényleg inkább enned, mint innod a zöldségeket?

Hagyd abba a zöldséglevek fogyasztását – eláruljuk, miért

A szervezetednek nincs szüksége méregtelenítésre

A tested úgy van kialakítva, hogy természetes módon, magától megszabaduljon a méreganyagoktól és az olyan felesleges anyagoktól, amelyekre nincs szüksége vagy önmagában nem használ fel.

Ha működik a bélrendszered, a májad és a veséd, akkor a szervezeted folyamatosan méregtelenít, minden nap minden percében. Nincs szüksége méregtelenítő kúrákra, zöld levekre ahhoz, hogy kimossa magából a méreganyagokat.

Ráadásul nincs olyan kutatás, amely azt bizonyítaná, hogy ha rágás helyett gyümölcslevet iszol, az segíti a szerveidet abban, hogy jobban végezzék munkájukat. Valójában a testünk egy fontos funkciója, hogy rágjon, nem kell szünetet tartania benne a méregtelenítéshez, és az emésztőrendszerednek sincs ilyesmire szüksége.

Nem ugyanaz meginni, mint megenni a zöldségeket és gyümölcsöket

A legfontosabb különbség a kettő között a rosttartalom: a zöldségekben és gyümölcsökben rengeteg hasznos rost található, amely segíti az emésztést – és különösen a gyümölcsökben található természetes cukor felszívódását lassítja. Ha evés helyett iszod ezeket, akkor a cukor máris gyorsabban szívódik fel, hamarabb és gyorsabban tolja fel a vércukorszintedet, ami drasztikusabban esik le később, így hamar éhes leszel.

Ezen kívül az is jellemző, hogy egy-egy ilyen dzsúszban sokszorosa van annak a zöldség- és gyümölcsmennyiségnek, amit egyébként megennél, hiszen meginni könnyebb ezeket, mint megrágni. Éppen ezért több cukrot is fogyaszthatsz a kelleténél – alapjában ugyanis a gyümölcscukorral nincs gond, de ha naponta megiszol két kilónyit bármelyik gyümölcsből, az már könnyen összeadódhat többletkalóriaként, ami hosszú távon hízáshoz vezethet.

Forrásunk volt.


Még több a zöldség és gyümölcs:

Címlapról ajánljuk

További cikkek