5 burgonyabaki, amit ne kövess el a zöldséggel

Burgonyát szinte minden héten (ha nem minden nap) használunk a konyhánkban, de vajon jól használjuk-e? Persze, abszolút nem atomfizika, mégis van néhány buktató, ami sajnos tönkretehet egy-egy krumplis ételt.

A burgonya számos olyan kedvencünk alapját adja, amelyek nem lennének ugyanolyanok a zöldség jelenléte nélkül. Néha elnézünk felette, nem bánunk vele tisztelettel, hiszen mégiscsak az egyszerű krumpliról van szó, nem? Pedig a burgonyának is kijár annyi tisztelet, hogy megtanuljunk vele rendesen főzni, azaz elkerülni azokat a bakikat, amelyek a finom krumplis ételt rosszá teszik. Nézzük, melyek ezek!

5 burgonyabaki, amit ne kövess el a zöldséggel

Öreg a burgonya

Annak ellenére, hogy a krumpli egész évben elérhető zöldség, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor vesszük. Az év különböző időszakaiban más és más burgonyákkal találkozhatunk attól függően, hogy a gumók milyen korúak.

Az öreg burgonya már korábban betakarításra került, majd valamennyi időt egy pincében töltött.

Persze ezzel nincsen semmi baj, ugyanúgy ehető a krumpli, csak más dolgokra tudjuk majd felhasználni. A túl öreg szemeket viszont inkább ne használjuk, mert azok máshogy viselkedhetnek a főzés során, a megszokottól eltérő ízt és más állagot fogunk velük elérni.

BAKI #1: a szottyos, ráncos és puha szemeket vásároljuk meg, ezekkel próbálunk főzni.

Éretlen a burgonya

A teljesen ellenkező irányba haladva az is problémát okozhat, ha a krumpli még nem érett meg eléggé. Sajnos arra is sokszor sor kerül, hogy a szemeket még félig zölden szedik le, így kerülnek a boltba.

Ezt szerencsére könnyű észrevenni, mivel az éretlen rész érezhetően sokkal keményebb, és hámozás után láthatóan zöldes színű lesz. A krumpli ezen részét ki kell vágni, mert emberi fogyasztásra nem alkalmas, ráadásul nem is fog ugyanolyan mértékben megpuhulni, ha mégis főznénk vele.

BAKI #2: nem vágjuk ki az éretlen burgonya zöld részét.

„Koszos” marad a burgonya

A krumpli nem egy tiszta zöldség (bár igazából egyik sem az), hajlamos elég földesen a polcokra, majd onnan a konyhákba kerülni. Amennyiben héjastul dolgozunk vele, mossuk meg alaposan, ha pedig megpucoljuk, a csupasz kockákat öblítsük le.

Nagyon kellemetlen ugyanis a krumplipürébe vagy más köretbe kerülő homokszemcsék jelenléte, ráadásul nem is túl gusztusos. Másfajta szennyeződés, de a krumpli belsejében lévő „rágásoktól”, fekete szemcséktől is szabaduljunk meg, mert ezek nem főnek szét, egyben maradnak a kész ételben is.

BAKI #3: nem tisztítjuk meg alaposan a használat előtt a burgonyát.

Darabos marad a burgonya

De nemcsak magával a zöldségekkel adódhatnak problémák, hanem az elkészítési technikával is. Például, amikor olyan ételt készítünk, amihez össze kell törni a főtt burgonyát, abszolút nem mindegy, milyen eszközt használunk.

A lehető legjobb eszköz a burgonyanyomó

A lehető legjobb eszköz a burgonyanyomó (ez a préselős fajta), mert ez még a legapróbb szemeket sem hagyja egyben. A krumplitörővel (ez a nyeles fajta) nem lehet ilyen sima állagot elérni, ami egyes esetekben (krumplipüré, stb.) texturális kellemetlenségeket okozhat.

BAKI #4: nem megfelelő eszközzel törjük össze a burgonyát.

„Gumis” lesz a burgonya

Szintén a kellemetlen állag kategóriába tartozik a „gumis” krumpli. Amikor túldolgozzuk a burgonyában lévő keményítőt, akkor nem lágy, krémes állaga lesz (például a pürének), hanem nyúlós, gumis.

Ez a baki akkor üthet be, amikor nem megfelelő eszközzel keverjük a pürét.

A turmixgép és bármilyen más, gépi meghajtású masina túl agresszíven dolgozik, és így menthetetlenül túldolgozza a masszát. Használjunk burgonyanyomót, majd fakanalat, habverőt és más kézi eszközöket.

BAKI #5: nem megfelelő eszközzel túldolgozzuk a krumplit, amitől gumis lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos konyhai ötletek és tanácsok:

Címlapról ajánljuk

További cikkek