Ha ilyen a liszt a kamrában, azonnal dobd a kukába

Bizony, semmi nem kerülheti el az idő vasfogát: előbb-utóbb minden megromlik, még a liszt is. De honnan ismerjük fel, és hogyan kerüljük el a romlott lisztet? A mai Napi Tippből kiderül.

A romlott liszt egy átlagos háztartásban nem túl gyakori szereplő (legalábbis remélhetőleg), hiszen sokszor gyorsabban elfogy az alapélelmiszer, minthogy ideje lenne megromlani. Persze, egy hosszabb távollét vagy egyszerűen a feledékenység miatt mégis lehet, hogy számolnunk kell a romlott liszt problémájával, ilyen esetekben segítségünkre siethetnek az alábbi jelek.

Ha ilyen a liszt a kamrában, azonnal dobd a kukába

Meg tud egyáltalán romlani?

A liszt nagyon nehezen romlik meg, azonban, ha ezt mégis megteszi, akkor szerencsére nagyon egyszerűen meg tudjuk majd állapítani, hogy megtörtént. A leggyakrabban avasodás történik: ilyenkor a lisztben lévő zsírok és olajok teszik avassá az egész zacskó tartalmát.

Egy másik gyakori probléma a lisztkukacok megjelenése, ami ellen már nem nagyon lehet mit tenni. Ugyan maguk a kis élőlények nem veszélyesek, nem túl gusztusos az elfogyasztásuk.

A romlott lisztre utaló jelek

Az első lépés mindig az legyen, hogy ellenőrizzük a lejárati dátumot. Igen, nyilvánvalónak tűnik, azonban valószínűleg nem sűrűn nézegetjük. Mivel a liszt nagyon tartós élelmiszerként él a fejünkben, úgy vagyunk vele, hogy nem is képes lejárni. Pedig bizony le tud.

Persze simán lehet, hogy a dátum előtt már rossz a lisztünk: ez akkor fordulhat elő, ha nem tároltuk megfelelő körülmények között. A száraz, hűvös hely a legalkalmasabb a liszt számára.

Szintén segíthet az ellenőrzésben a liszt színe. Ha bármilyen irányú elváltozást tapasztalunk az eredeti színtől, akkor valami baj történhetett a zacskóban. A finomliszt legyen fehér, a teljes kőrlésű liszt barnás, és így tovább.

Szerencsére az avas liszt nagyon egyszerűen felismerhető a kellemetlen szagáról. Ezért, ha nem vagyunk biztosak a lisztünk szavatosságában, szagolgassuk meg alaposan. A savanykás, erjedt illat romlott állapotot jelez.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippek a főzéshez:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.