Ha ilyen a liszt a kamrában, azonnal dobd a kukába

Bizony, semmi nem kerülheti el az idő vasfogát: előbb-utóbb minden megromlik, még a liszt is. De honnan ismerjük fel, és hogyan kerüljük el a romlott lisztet? A mai Napi Tippből kiderül.

A romlott liszt egy átlagos háztartásban nem túl gyakori szereplő (legalábbis remélhetőleg), hiszen sokszor gyorsabban elfogy az alapélelmiszer, minthogy ideje lenne megromlani. Persze, egy hosszabb távollét vagy egyszerűen a feledékenység miatt mégis lehet, hogy számolnunk kell a romlott liszt problémájával, ilyen esetekben segítségünkre siethetnek az alábbi jelek.

Ha ilyen a liszt a kamrában, azonnal dobd a kukába

Meg tud egyáltalán romlani?

A liszt nagyon nehezen romlik meg, azonban, ha ezt mégis megteszi, akkor szerencsére nagyon egyszerűen meg tudjuk majd állapítani, hogy megtörtént. A leggyakrabban avasodás történik: ilyenkor a lisztben lévő zsírok és olajok teszik avassá az egész zacskó tartalmát.

Egy másik gyakori probléma a lisztkukacok megjelenése, ami ellen már nem nagyon lehet mit tenni. Ugyan maguk a kis élőlények nem veszélyesek, nem túl gusztusos az elfogyasztásuk.

A romlott lisztre utaló jelek

Az első lépés mindig az legyen, hogy ellenőrizzük a lejárati dátumot. Igen, nyilvánvalónak tűnik, azonban valószínűleg nem sűrűn nézegetjük. Mivel a liszt nagyon tartós élelmiszerként él a fejünkben, úgy vagyunk vele, hogy nem is képes lejárni. Pedig bizony le tud.

Persze simán lehet, hogy a dátum előtt már rossz a lisztünk: ez akkor fordulhat elő, ha nem tároltuk megfelelő körülmények között. A száraz, hűvös hely a legalkalmasabb a liszt számára.

Szintén segíthet az ellenőrzésben a liszt színe. Ha bármilyen irányú elváltozást tapasztalunk az eredeti színtől, akkor valami baj történhetett a zacskóban. A finomliszt legyen fehér, a teljes kőrlésű liszt barnás, és így tovább.

Szerencsére az avas liszt nagyon egyszerűen felismerhető a kellemetlen szagáról. Ezért, ha nem vagyunk biztosak a lisztünk szavatosságában, szagolgassuk meg alaposan. A savanykás, erjedt illat romlott állapotot jelez.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippek a főzéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!