Ha ilyen a liszt a kamrában, azonnal dobd a kukába

Bizony, semmi nem kerülheti el az idő vasfogát: előbb-utóbb minden megromlik, még a liszt is. De honnan ismerjük fel, és hogyan kerüljük el a romlott lisztet? A mai Napi Tippből kiderül.

A romlott liszt egy átlagos háztartásban nem túl gyakori szereplő (legalábbis remélhetőleg), hiszen sokszor gyorsabban elfogy az alapélelmiszer, minthogy ideje lenne megromlani. Persze, egy hosszabb távollét vagy egyszerűen a feledékenység miatt mégis lehet, hogy számolnunk kell a romlott liszt problémájával, ilyen esetekben segítségünkre siethetnek az alábbi jelek.

Ha ilyen a liszt a kamrában, azonnal dobd a kukába

Meg tud egyáltalán romlani?

A liszt nagyon nehezen romlik meg, azonban, ha ezt mégis megteszi, akkor szerencsére nagyon egyszerűen meg tudjuk majd állapítani, hogy megtörtént. A leggyakrabban avasodás történik: ilyenkor a lisztben lévő zsírok és olajok teszik avassá az egész zacskó tartalmát.

Egy másik gyakori probléma a lisztkukacok megjelenése, ami ellen már nem nagyon lehet mit tenni. Ugyan maguk a kis élőlények nem veszélyesek, nem túl gusztusos az elfogyasztásuk.

A romlott lisztre utaló jelek

Az első lépés mindig az legyen, hogy ellenőrizzük a lejárati dátumot. Igen, nyilvánvalónak tűnik, azonban valószínűleg nem sűrűn nézegetjük. Mivel a liszt nagyon tartós élelmiszerként él a fejünkben, úgy vagyunk vele, hogy nem is képes lejárni. Pedig bizony le tud.

Persze simán lehet, hogy a dátum előtt már rossz a lisztünk: ez akkor fordulhat elő, ha nem tároltuk megfelelő körülmények között. A száraz, hűvös hely a legalkalmasabb a liszt számára.

Szintén segíthet az ellenőrzésben a liszt színe. Ha bármilyen irányú elváltozást tapasztalunk az eredeti színtől, akkor valami baj történhetett a zacskóban. A finomliszt legyen fehér, a teljes kőrlésű liszt barnás, és így tovább.

Szerencsére az avas liszt nagyon egyszerűen felismerhető a kellemetlen szagáról. Ezért, ha nem vagyunk biztosak a lisztünk szavatosságában, szagolgassuk meg alaposan. A savanykás, erjedt illat romlott állapotot jelez.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippek a főzéshez:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...