A kenyértárolás 8 módja a legjobbtól a legrosszabbig

A kenyér kimondottan rövid élettartamú élelmiszer, ráadásul vannak olyan tárolási megoldások, amelyekkel extrém rövid időt bír, míg olyan is van, amikkel hónapokig tudod tárolni. Mutatjuk a kenyértárolás 8 módját a legjobbtól a legrosszabbig.

Mindenkinek más tuti módszere van a kenyér tárolására, ezért most végigmegyünk a 8 legkézenfekvőbb megoldáson, és eláruljuk, hogy melyik mennyire működik.

Fagyasztó

Nem ez lenne az első hely, ami eszünkbe jut, ha a kenyér tárolása a téma, de ha a frissen sült veknit akár csak pár napra is a legtökéletesebb állapotban szeretnéd megőrizni, akkor bizony a fagyó a megoldás. A fagyasztás ugyanis nagymértékben lelassítja a kiszáradás folyamatát, illetve kiküszöböli a penészesedés kockázatát. Amikor pedig előveszed a fagyasztott kenyeret, azonnal mehet a sütőbe vagy a kenyérpirítóba – ez lényegében újrakocsonyásítja a keményítőt, és a kenyér ismét ruganyossá és rágóssá válik.

A kenyértárolás 8 módja a legjobbtól a legrosszabbig

Friss kenyér lefagyasztásához csak helyezd egy visszazárható tasakba, és nyomkodd ki a lehető legtöbb levegőt belőle, mielőtt lezárnád. Ezután tedd a zacskót a fagyasztóba. A kifagyasztásnál 160 fokon olvaszd fel a sütőben a kenyeret, amíg puha nem lesz, és a közepéig teljesen fel nem olvad, ami nagyjából 20-30 percet vesz igénybe.

Ha a kenyeret pirítóshoz vagy szendvicshez szeretnéd használni, fagyasztás előtt mindenképp érdemes felszeletelni. Kiolvasztásnál pedig az egyes szeleteket tedd a kenyérpirítóba.

Még ha nem is szeretnél szeleteket vágni, akkor is jó, ha a veknit néhány nagyobb darabra felvágod, ha úgysem egyszerre fogod elfogyasztani, mivel, ha már egyszer kiolvasztottad, utána már nem szabad újra visszafagyasztani. A kenyeret két-három hónapig tudod lefagyasztva tárolni, de ennyi a maximum.

Kenyértartó doboz

Egy jó kenyértartó doboz olyan környezetet teremt, amely kiegyensúlyozza a páratartalmat, ezáltal a kenyér belseje olyan puha marad, ahogy azt szeretnéd. Alapvetően a doboz légmentes, azonban van benne némi levegőáramlás, ami szükséges ahhoz, hogy a kéreg ropogós maradjon. A kenyeret ajánlott nyitott szájú papírzacskóban a dobozba tenni. A nagyobb méretű doboz még jobb is, mivel jobb légáramlást tesz lehetővé. Minél több kenyeret teszel egy kenyeres dobozba, annál magasabb a páratartalom, ezért ne nagyon tömködd tele.

Műanyag zacskó

Meglepő lehet, de a műanyag zacskó is jó megoldás lehet a kenyér tárolására, ugyanis légmentesen lezárva akár egy hétig is puha és penészmentes maradhat. A kovászos kenyér héja mindenképp veszít a ropogósságából. Egy hét után azonban a kovászos és a nem kovászos kenyér is elkezd így penészedni, úgyhogy érdemes odafigyelni ennél a tárolási módszernél az időkre.

Kenyereszsák

Az újrahasználható, belül bélelt textil kenyereszsák is egy jó módja a kenyér tárolásának, különösen, hogy hetekig elkerüli a penész a kenyeret. A hátulütője, hogy gyorsan, olyan öt-hat nap alatt olyan kemény lesz benne a kenyér, mint a szikla. Persze ez még a jobbik eset, hiszen a kemény kenyeret még vissza lehet hozni az életbe, illetve akár házi zsemlemorzsát is készíthetsz vele.

Pamut kenyereszsák

A szimpla, egyrétegű pamut kenyereszsák szintén nem a legjobb választás, ha hosszú távban gondolkozol. Ugyan penészes itt sem lesz a kenyér, de szupergyorsan megkeményedik.

Konyhapult

Kenyeret soha, semmilyen körülmények között sem szabad kint hagyni a konyhapulton – még szobahőmérsékleten is valahogy le kell fedni a kenyeret.

Hűtő

Ami a zellernek és annyi zöldségnek jót tesz, és ropogósan tartja őket, az bizony a friss kenyér halálát okozza. Harold McGee, az On Food & Cooking című könyv szerzője szerint a friss kenyér hűtése akár hatszor gyorsabban kiszáradáshoz vezethet, mintha a pulton hagytad volna. Azonban a bolti, előre csomagolt kenyerek esetében jó megoldás lehet, mivel ezeknél megakadályozza a penészedést és a kiszáradást. A lényeg, hogy a friss kenyér semmilyen körülmények között se kerüljön a hűtőbe!

Nem minden kenyér szárad ki egyformán

Mivel a friss kenyérnek nagyon sokféle fajtája létezik, nem minden típusú pékárunál fog ugyanaz a metódus beválni. A hozzáadott zsiradékot tartalmazó kenyerek, mint a challa és a briós, hosszabb ideig elállnak, míg például a bagett, ami keskeny formája és a zsírhiány miatt rendkívül gyorsan megromlik. Igazából ezt arra tervezték, hogy még a sütés napján elfogyasszák.

De a kenyér minden igyekezeted ellenére – hacsak nem fogyasztjátok el gyorsan – kiszárad, de egy kis kreativitással egyéb módokon is felhasználhatod: lehet belőle crouton, de akár francia pirítóst is készíthetsz vele.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...