A kenyértárolás 8 módja a legjobbtól a legrosszabbig

A kenyér kimondottan rövid élettartamú élelmiszer, ráadásul vannak olyan tárolási megoldások, amelyekkel extrém rövid időt bír, míg olyan is van, amikkel hónapokig tudod tárolni. Mutatjuk a kenyértárolás 8 módját a legjobbtól a legrosszabbig.

Mindenkinek más tuti módszere van a kenyér tárolására, ezért most végigmegyünk a 8 legkézenfekvőbb megoldáson, és eláruljuk, hogy melyik mennyire működik.

Fagyasztó

Nem ez lenne az első hely, ami eszünkbe jut, ha a kenyér tárolása a téma, de ha a frissen sült veknit akár csak pár napra is a legtökéletesebb állapotban szeretnéd megőrizni, akkor bizony a fagyó a megoldás. A fagyasztás ugyanis nagymértékben lelassítja a kiszáradás folyamatát, illetve kiküszöböli a penészesedés kockázatát. Amikor pedig előveszed a fagyasztott kenyeret, azonnal mehet a sütőbe vagy a kenyérpirítóba – ez lényegében újrakocsonyásítja a keményítőt, és a kenyér ismét ruganyossá és rágóssá válik.

A kenyértárolás 8 módja a legjobbtól a legrosszabbig

Friss kenyér lefagyasztásához csak helyezd egy visszazárható tasakba, és nyomkodd ki a lehető legtöbb levegőt belőle, mielőtt lezárnád. Ezután tedd a zacskót a fagyasztóba. A kifagyasztásnál 160 fokon olvaszd fel a sütőben a kenyeret, amíg puha nem lesz, és a közepéig teljesen fel nem olvad, ami nagyjából 20-30 percet vesz igénybe.

Ha a kenyeret pirítóshoz vagy szendvicshez szeretnéd használni, fagyasztás előtt mindenképp érdemes felszeletelni. Kiolvasztásnál pedig az egyes szeleteket tedd a kenyérpirítóba.

Még ha nem is szeretnél szeleteket vágni, akkor is jó, ha a veknit néhány nagyobb darabra felvágod, ha úgysem egyszerre fogod elfogyasztani, mivel, ha már egyszer kiolvasztottad, utána már nem szabad újra visszafagyasztani. A kenyeret két-három hónapig tudod lefagyasztva tárolni, de ennyi a maximum.

Kenyértartó doboz

Egy jó kenyértartó doboz olyan környezetet teremt, amely kiegyensúlyozza a páratartalmat, ezáltal a kenyér belseje olyan puha marad, ahogy azt szeretnéd. Alapvetően a doboz légmentes, azonban van benne némi levegőáramlás, ami szükséges ahhoz, hogy a kéreg ropogós maradjon. A kenyeret ajánlott nyitott szájú papírzacskóban a dobozba tenni. A nagyobb méretű doboz még jobb is, mivel jobb légáramlást tesz lehetővé. Minél több kenyeret teszel egy kenyeres dobozba, annál magasabb a páratartalom, ezért ne nagyon tömködd tele.

Műanyag zacskó

Meglepő lehet, de a műanyag zacskó is jó megoldás lehet a kenyér tárolására, ugyanis légmentesen lezárva akár egy hétig is puha és penészmentes maradhat. A kovászos kenyér héja mindenképp veszít a ropogósságából. Egy hét után azonban a kovászos és a nem kovászos kenyér is elkezd így penészedni, úgyhogy érdemes odafigyelni ennél a tárolási módszernél az időkre.

Kenyereszsák

Az újrahasználható, belül bélelt textil kenyereszsák is egy jó módja a kenyér tárolásának, különösen, hogy hetekig elkerüli a penész a kenyeret. A hátulütője, hogy gyorsan, olyan öt-hat nap alatt olyan kemény lesz benne a kenyér, mint a szikla. Persze ez még a jobbik eset, hiszen a kemény kenyeret még vissza lehet hozni az életbe, illetve akár házi zsemlemorzsát is készíthetsz vele.

Pamut kenyereszsák

A szimpla, egyrétegű pamut kenyereszsák szintén nem a legjobb választás, ha hosszú távban gondolkozol. Ugyan penészes itt sem lesz a kenyér, de szupergyorsan megkeményedik.

Konyhapult

Kenyeret soha, semmilyen körülmények között sem szabad kint hagyni a konyhapulton – még szobahőmérsékleten is valahogy le kell fedni a kenyeret.

Hűtő

Ami a zellernek és annyi zöldségnek jót tesz, és ropogósan tartja őket, az bizony a friss kenyér halálát okozza. Harold McGee, az On Food & Cooking című könyv szerzője szerint a friss kenyér hűtése akár hatszor gyorsabban kiszáradáshoz vezethet, mintha a pulton hagytad volna. Azonban a bolti, előre csomagolt kenyerek esetében jó megoldás lehet, mivel ezeknél megakadályozza a penészedést és a kiszáradást. A lényeg, hogy a friss kenyér semmilyen körülmények között se kerüljön a hűtőbe!

Nem minden kenyér szárad ki egyformán

Mivel a friss kenyérnek nagyon sokféle fajtája létezik, nem minden típusú pékárunál fog ugyanaz a metódus beválni. A hozzáadott zsiradékot tartalmazó kenyerek, mint a challa és a briós, hosszabb ideig elállnak, míg például a bagett, ami keskeny formája és a zsírhiány miatt rendkívül gyorsan megromlik. Igazából ezt arra tervezték, hogy még a sütés napján elfogyasszák.

De a kenyér minden igyekezeted ellenére – hacsak nem fogyasztjátok el gyorsan – kiszárad, de egy kis kreativitással egyéb módokon is felhasználhatod: lehet belőle crouton, de akár francia pirítóst is készíthetsz vele.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el:

Címlapról ajánljuk

További cikkek