3 trükk az összeragadt tészta szétválasztására

A tésztafőzés sok helyen rejt buktatókat, ezek egyike pedig már bőven azután jelentkezhet, amikor abbahagytuk a főzést. Az összeragadt tészta igen szomorú látvány, szerencsére néhány okos trükkel meg lehet oldani. Ezeket mutatja be a mai Napi Tipp!

Összeragadt tészta: sokak rémálma a konyhában, amit különböző módszerekkel próbálnak elkerülni, több-kevesebb sikerrel. Alapból a probléma gyökere többrétű lehet, mondhatni egy gordiuszi tésztacsomóval állunk szemben. Persze pánikra semmi ok: az összeragadt tészta ellen bevethető megoldások és trükkök nagyon egyszerűek és nagyon hatásosak.

3 trükk az összeragadt tészta szétválasztására

Miért ragad össze a tészta?

Amikor száraz vagy friss tésztát főzünk vízben, akkor maga a főzővíz megtelik a tésztából kifőtt keményítővel. Ennek egy része a leszűrés után is a szálakon és darabokon marad, és a későbbiekben (de a legtöbbször már pár perc elteltével is) összeragadáshoz vezet.

Elsősorban tehát ezt a keményítős réteget kell ellehetetlenítenünk, ezzel megszüntetve a ragadást.

Ezt a legtöbbször azonnal főzés után érdemes megtenni, azonban akkor sincs vész, ha elfelejtettük. A másnapos, hideg, összeragadt tészta is menthető igaz, egy kicsit nehezebben.

Vízzel

Sokan azonnal leöblítik a kifőtt tésztát, aminek vannak előnyei és hátrányai is. A legjobb, ha inkább nem csináljuk, azonban, ha mégis ragaszkodunk hozzá, használjunk meleg vizet. Így nem fogjuk elhűteni az ételt.

A víz ugyan alaposan eltávolítja a ragadást okozó keményítőt, azonban egyrészt íztelenebbé teszi a tésztát (lemossa a sót), másrészt a vizes tészta nem fogja olyan jól felvenni a szószt sem.

Másnap: a már régen összeragadt tésztát úgy tudjuk megmenteni, ha vizet forralunk, majd azzal vagy leöntjük, vagy hirtelen, pár másodperc erejéig beleengedjük a tésztát. Tényleg ne hagyjuk benne sokáig, mert akkor túlfő.

Zsiradékkal

Szintén elterjedt eljárás az olaj hozzáadása vagy a főzővízhez vagy a kifőtt tésztához. Ez a lépés ugyan tényleg megakadályozza az összeragadást, mellette viszont a szósz felvételét is nehezebbé teszi.

Mivel lesz egy olajos (tehát „csúszós”) réteg a tésztán, a szósz nem tudja majd olyan alaposan bevonni, és csupasz tészta valamint olajos szósz marad a tányérunkon.

Másnap: Az olaj másnap már nem tudja olyan jól kifejteni a hatását, tekintve, hogy a tészták alapból össze vannak ragadva. Esetleg egy kis melegítés hatására javulhat a helyzet: egyes tésztáknak még jól is áll, ha egy serpenyőben, kevés olajon le is pirítjuk őket.

Szósszal

Bármilyen szószos tésztát készítünk, tudnunk kell, hogy az összeragadást megakadályozó csodaszer a másik lábosban rotyog. Amikor, a főzést követően azonnal összekeverjük a szósszal a tésztát, biztosak lehetünk benne, hogy a tésztadarabok elválnak egymástól.

Ebben az esetben csak arra kell figyelnünk, hogy ne főzzük túl a tésztát: legyen al dente, és akkor a forró szósz nem fogja túlfőzni.

Másnap: Ha előző nap összekevertük a szósszal a tésztát, és mégis összeragadt, ne csüggedjünk, hanem oldjuk a helyzetet egy kevés főzővízzel. Tegyünk félre mindig egy kis üvegben, és ezzel lazítsuk fel a hideg szószt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos konyhai tippekkel látunk el minden nap:

Címlapról ajánljuk