4 egyértelmű jel, hogy már nem jó a krumpli

A krumpli az egyik legtovább elálló élelmiszerünk, de azért a végtelenségig nem tárolhatjuk a kamrában sem. Ez a 4 jel árulkodik arról, hogy már inkább a komposzton a helye.

Bizony, idővel a krumpli is megromlik, ezért, ha már nagyon hosszú ideje – már magad sem emlékszel, mióta – áll egy adag a konyhában vagy a kamrában, akkor érdemes alaposan szemügyre venni, jelentkezett-e rajta az alábbi négy jel valamelyike, ami arra utal, hogy már nem fogyasztható a burgonyád!

4 egyértelmű jel, hogy már nem jó a krumpli

Meddig áll el a krumpli?

Hüvelykujjszabályként elmondható, hogy a krumpli sötét, hűvös, jól szellőző és nedvességtől mentes helyen egy-két hónapig áll el, ezzel szemben a hűtőben maximum egy-két hetet bír

Utóbbiban tárolva ráadásul az íze is megváltozik, a hideg hatására ugyanis a keményítő cukorrá alakul. Ezzel szemben a fagyasztóban akár 10-12 hónapig is eléldegélnek a krumplik, de érdemes előtte blansírozni őket, ami segít megelőzni az elszíneződést és az íz megváltozását

4 jel, hogy megromlott a krumplid

Penész

Lehet, hogy magától értetődik, de nem akarsz penészes burgonyát enni. A penészes burgonya héján fekete foltok jelennek meg, néha apró fekete szemcsék formájában. A penészes burgonyát célszerű kidobni, mert a penészgombák szabad szemmel nem láthatók, ezért nem tudhatod, hogy a hámozással tényleg minden penészt eltávolítottál-e. Elfogyasztása megbetegíthet, leggyakrabban enyhe ételmérgezés formájában jelentkeznek a tünetek.

Kellemetlen szag

Ne hagyd, hogy a burgonya megjelenése önmagában megtévesszen, mivel az is előfordulhat, hogy a friss külső romlott belsőt takar. Használd az orrodat a vizsgálat közben, és figyelj a jelekre.

A friss krumpli kellemes földes, keményítős illatú, míg a romlott dohos és penészes illatot áraszt.

Kicsírázott burgonya

Ha csírákat vagy dudorokat és „szemeket" látsz a burgonyán, ezek azt jelzik, hogy a gumók elindultak a romlás felé vezető úton. Ha csak a csírák jelentek meg, akkor még gyorsan elkészítheted a hétvégi krumplis fogásod, azonban, ha alatta már kásás a krumpli húsa, esetleg elkezdett a burgonya összemenni és ráncos, akkor jobb a komposztra dobni.

Az egyértelmű jelek

Zöld burgonya

A csíráztatott burgonyához hasonlóan a héja alatt zöld árnyalatú burgonyát is érdemes alaposan megvizsgálni, mielőtt bedobnád a sütőbe a krumplikat. A zöldes árnyalat a nem mérgező klorofill jelenlétére utal, mivel a gumók fénynek vannak kitéve. A szín a szolanin, egy természetesen előforduló glikoalkaloid túlzott koncentrációját is jelzi. A kicsírázott burgonyához hasonlóan, ha nagy mennyiségben fogyasztasz zöld burgonyát, szolaninmérgezést kaphatsz, ami kellemetlen gyomor-bélrendszeri panaszokhoz, fejfájáshoz és egyéb tünetekhez vezethet 8-10 órával a fogyasztás után. Mivel a szolanin a burgonya héja alatt is felhalmozódik, hámozás után érdemes ezt a zöld húst is eltávolítani. De ha biztosra akarsz menni, inkább szabadulj meg a burgonyától.

Forrásunk volt.


Ezek a praktikák is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.